Äta ensam på restaurang – Nuet 3.0 Solo Fine Dining

Dela inlägget:

Från att det har ansetts vara märkligt att gå ut och ensam är det nu allt fler som väljer och vågar gå på restaurang själv. I länder som Sydkorea och Japan är det sedan länge socialt accepterat att äta ensam ute. Det finns till och med ett namn för konceptet att göra saker själv – Honbap. Nu har trenden att äta ensam på allvar kommit till Europa. Fortfarande är det mest frukostar och luncher som de flesta äter ute på egen hand, men även middagar börjar bli vanligt.

Äta ensam på restaurang – inte så konstigt längre

För varför skulle det vara konstigare att äta ute ensam istället för att äta hemma ensam och vad är anledningen till att allt fler nu äter själva på restaurang? En teori är att mobiler och surfplattor som sällskap gör det enklare att äta ensam ute. Instagram, bloggar och poddar blir middagssällskapet och man känner sig inte lika ensam eller uttittad.

Men smakar mat och dryck mer när man äter ensam och inte ”störs” i sin matupplevelse av ett pratglatt sällskap? Det försökte jag ta på reda nyligen.

Nuet 3.0 – Solo Fine Dining

I veckan var jag inbjuden till en pop-up restaurang där Diageo som gör Zacapa rom skapat ett koncept för soloätare – Solo Fine Dining.

Äta ensam på restaurang - Nuet 3.0 Solo Fine Dining

Tidigare Nuet pop-ups har handlat om att just vara i nuet och lägga bort alla devices – nu går man alltså motsatt väg. (Läs om Nuet 2.0 här och Nuet 1.0 här).

Idén med Nuet Solo Fine Dining är att man genom att äta ensam skulle ta sig ännu mer tid att smaka på den dryck och mat som serverades, med guide av en mp3-spelare med lugn musik och en vän röst som i detalj beskrev vad vi serverades.

Lite märkligt var det, när ett sällskap om 25 personer visades till varsitt singelbord där vi satt ensamma, men ändå nära och fick exakt samma mat och dryck samtidigt.

Äta ensam på restaurang - Nuet 3.0 Solo Fine Dining

Äta ensam på restaurang - Nuet 3.0 Solo Fine Dining

Maten och drycken kom in och jag satte på mp3-spelaren. Rösten berättade vad drinken var uppbyggd av och vad vi fått på tallriken. Till förrätt en vintersallad på fjärsing och graperfrukt. Till denna en drink på Zacapa 23, lime. grenadine, salt, cynar och champagne. Lite svag maträtt, men en fantastisk komplex och god drink!

Äta ensam på restaurang - Nuet 3.0 Solo Fine Dining

Äta ensam på restaurang - Nuet 3.0 Solo Fine Dining

Varmrätten var en liten vaktel, med cocobönor, tagliatelle och svartkål. Till den en drink på Zacapa, kokosnöt- och terragonvin, geranium cordial och persika bitter. Intressant rätt som känns som hämtad från Agrikultur. (Maten var dock inte därifrån utan från frilanskockarna Garba).

Äta ensam på restaurang - Nuet 3.0 Solo Fine Dining

Desserten var mest intressant i mitt tycke. En mannagrynskaka med krämig olivoljeglass och färska örter som basilika och koriander. Klart oväntat och kul med örterna. Till den en drink på Zacapa negra, cognac, creme de Menthe och ett stänk Absinthe. En perfekt avslutning!

På sätt och vis var det lättare att bara fokusera på vad berättarrösten sa, utan att ha någon mer vid bordet. Men jag saknade att ha någon att bolla smakerna med och när rösten efter några minuter hade pratat klart saknade jag den. Jag hade velat att den pratat vidare genom hela måltiden, med mer detaljer om vad vi åt och drack!

Michael Hajiyianni från Ruby i Köpenhamn gästspelar i baren

Det var som ni förstår mycket välkomponerade drinkar med Zacapa som bas, som Michael Hajiyianni, bartender hitrest från baren Ruby i Köpenhamn, skakat ihop. Michael är en av de bartenders det snackas mest om i Danmark just nu efter att han vunnit Danish World Class – världens största coctailtävling – och placerat sig topp 10 i världen bland bartenders.

Michael Hajiyianni

Zacapa drink

Kul koncept att testa, men jag gillar mer konceptet med community tables och social dining. Där man får tillfälle att prata med andra gäster när man äter, prata om mat och dryck, analysera smaker ihop och lära känna nya personer. Kan det konceptet kanske vara något för nuet 4.0?

Boka bord för en person för att testa Solo Dining

Onsdag den 13 mars kan alla som vill testa Nuet 3.0 – Solo Fine Dining göra det till ett mycket förmånligt pris. Samma 3-rättersmeny som jag testade, inklusive dryck kostar då 490:-. Två sittningar finns – 16.30 och 20.30. Biljetter kan ni boka här.

 

4 kommentarer

  1. Åhå, Ruby minsann. Deras ägare startade även Brønnum som jag ser från mitt kontorsfönster. Fina cocktails skapas definitivt på de där ställena.
    Jag som rest ensam har alltid ätit ensam då och då så det ser lustigt ut att det blivit en trend. Tidigare hade man ju en bok eller skrev resedagbok istället för att kolla sociala medier. Kan faktiskt fortfarande ha en bok med mig. Studerar folk gör jag också.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...