Singelresandet och sologäster på restaurang ökar

Dela inlägget:

Andel singelhushåll ökar konstant och totalt är nu 39% av alla bostäder i Sverige singelhushåll. Vad är orsaken och hur har andelen singelhushåll ökat utbudet av resor och restaurangupplevelser för singlar och soloresenärer?

Varför lever allt fler som singlar?

Orsaken? Göran Berfenstam som forskar om ensamhushåll säger till SVD att vi inte längre vill kompromissa som vi tidigare gjorde:

I grunden handlar det om en värdeförskjutning. Vi har i ökad grad blivit mer intresserade av självförverkligande, vilket gör att vi är mindre beredda att kompromissa i ett parförhållande.”

Folkbladet som skrivit om samma trend lyfter fram andra anledningar;

”Orsakerna är bland annat kvinnlig frigörelse, teknikutvecklingen (tv, radio och nu senast sociala medier) samt den ökande urbaniseringen”

Socio(b)log menar däremot att den ökande andelen singelhushåll beror på att vi flyttar ihop med en partner allt senare i livet och dessutom att många äldre lever länge som singlar i slutet av livet när deras partner dött.

Oavsett anledning har den ökade andelen singelhushåll gjort att utbudet av resor och restaurangupplevelser för folk som är solo ökar. Några exempel:

Utbudet för singlar ökar

Man skulle kunna tro att alla dessa singlar umgås med varandra och har härliga stora middagar flera dagar i veckan och åker på massa resor ihop. Typ som i ”Vänner”.

kan det vara, men många väljer även att resa solo eller gå ut och äta utan sällskap. Inga kompromisser och man gör exakt det man själv vill.

Restaurangbesök solo – så här gör du!

Brittiska The Telegraph har gjort en utmärkt lista med tips på hur man ska äta solo utan att känna sig uttittad:

1. Var nyfiken

Sommeliers och servitörer älskar att svara på frågor om menyn och dryckerna. Vissa säger att de föredrar sologäster, eftersom grupper vill spendera tid med varandra, inte med personalen.

2. Välj bord med omsorg

Sitt någonstans där du har bra uppsikt över lokalen men inte blir uttittad. Bardisken är perfekt. eller ett bord i ett hörn!

3. Ta med underhållning

När man väl får in maten behövs ingen underhållning, men tiden mellan rätterna kan blir lite trist utan sällskap. Ta med en tidning. bok eller den givna mobilen, så du kan lägga extra krut på en bra caption till instabilden av maten.

4. Undvik mellanrätter

Mellanrätter som är tänkta att dela är såklart inte optimalt när man äter solo. Välj klassiska fullstora rätter från menyn!

5. Känn dig inte märklig

Man kan känna sig ensam och tro att alla funderar på varför man är ensam vid bordet. Men, många är för upptagna med sig själva för att bry sig om de andra gästerna. Och är det någon som tittar lite extra, strunt i dem. Tänk på att det är så mycket härligare att äta en middag själv på restaurang jämfört med hemma framför datorn.

Solo Fining Dining – om man inte vill träffa andra

Som jag skrev om häromdagen testade jag en pop-up middag speciellt utformad för sologäster som vill äta själva för att helt fokusera på smakupplevelsen. ”Nuet Solo Fining Dining”- läs mer om den middagen här.

Restaurangbesök solo

Restaurangkoncept för soloätare som vill träffa andra

Community tables.

Ett stort bord där olika sällskap och sologäster sätts ihop. Syftet är att man ska lära känna nya personer och slippa äta helt ensam. Ett exempel testade jag nyligen på restaurang Campfire – som kör ett comunity table koncept varje onsdag, dit man uppmuntras att komma solo.

soloätare som vill träffa andra

Bardisken

Ett annat perfekt ställe som sologäst är att sätta sig vid bardisken på restauranger som Lilla Ego, Hantverket, Breakfast & Wine eller Allegrine. Ofta perfekt utsikt över köket och restaurangen. Man sitter så nära övriga bardisk-gäster att ingen tänker på att man sitter där själv. Dessa platser är dessutom ofta drop-in platser och en person är klart enklare att hitta plats för än fyra.

Lilla Ego

Då äter jag solo

Hemma i Stockholm föredrar jag att äta middag på restaurang med min fru, familj eller kompisar. Lunch äter jag dock ibland solo om ingen kollega vill hänga med. På pressresor äter jag dock ofta några rätter själv. Många gånger gör jag saker när programmet är slut för dagen, som att gå till en spännande restaurang jag vill testa någon rätt på eller leta upp stans hetaste bar för att ta en drink.

Jag sätter mig vid dessa tillfällen nästan alltid vid baren med utsikt över köket om det finns möjlighet. Ett exempel var när jag var i Bristol förra året och tog en förrätt på lilla Box-E, en av de små restauranger det pratades mest om i Bristol då.

Resa solo –  allt billigare

Reseföretagen har hakat på trenden med resor för singlar och från att det tidigare varit mycket dyrare att resa ensam kan man nu få samma kostnad per person om man reser solo. Anledningen är nya rumstyper på hotell och hytter på kryssningsbåtar för soloresande. Så här ser det t ex ut Norwegian Cruise Lines små singelhytter – som även ger access till en singellounge. Där kan sologäster hitta kompisar till kvällens middag, morgondagens utflykt eller för festande in på småtimmarna… Läs mer här om kryssningar för singlar.

Charterresor när man reser själv

Tidigare har många ensamresnärer irriterat sig på att man får ett singeltillägg när man bor ensam i ett dubbelrum. Bolag som Ving har därför skapat en egen kategori resor där man rabatterar resor för soloresnärer:

På vissa hotell har vi tagit bort eller rabatterat det tillägg, som ofta tillkommer när du beställer ett rum för en person.

Du hittar Vings singelresor här,

Har du fler tips för soloresenärer? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Hooja sour – Fredagsdrinken med banan, melon, kiwi och citron

Ända sedan jag hörde Hoojas "Banan, melon, kiwi och citron" har jag varit sugen på att se hur...

Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den...

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...