São Tomé och Príncipe – för den resvana och flexibla resenären!

Dela inlägget:

Jag gjorde tidigare en intervju med Sara Grün som är konsult inom resor och turism, om hennes tips om Marocko. Nu har Sara varit på en ännu mer exotisk resa – till São Tomé och Príncipe

Sara, berätta varför du blev sugen på att resa till just São Tomé och Príncipe?

– Jag ville hitta ett ”nytt” resmål, långt från massturism. En plats där man känner sig som ett med naturen och havet, en plats säker att vara på och en plats där man tänker hållbart för att bevara det unika. På São Tomé och Príncipe fann jag allt det!

Var ligger landet och hur tar man sig dit? Hur tar man sig runt på plats?

– Landet består av två små öar som ligger långt ut i havet i Guineabukten utanför Kamerun och Gabon. Det tar 8 timmar att flyga från Lissabon till São Tomé med TAP air Portugal. Vill man även uppleva den häftiga ön Príncipe som till 90 % är täckt av regnskog flyger man inrikes ca 50 minuter från São Tomé-Príncipe.

Hotell på São Tomé och Príncipe

Väl på plats så gäller det att boka på rekommendation. På nätets hotellbokningssidor ser du antal kilometer från flygplatsen till olika hotell men du ser inte hur bra eller dålig vägen dit är.  På grund av brister i landets infrastruktur kan det skilja stort i transfer tid. Man tar sig runt genom att boka en bil med guide för en halv dag eller en dag genom hotellet man bor på. Utflyktsmålen brukar man bestämma tillsammans dag för dag beroende på vilket intresse man har.

Hotell på São Tomé och Príncipe

I den lilla huvudstaden São Tomé kan man ta taxi för ca EUR5 per resa. Det går utmärkt att boka hela resan genom oss och då skickar man en förfrågan till resa@ellge.nu Genom vårt samarbete med Reisebazaar i Norge har vi tillgång till den bästa kompetensen, priserna och guiderna. Och så har vi ju själva varit där.      

Hur skiljer sig São Tomé och Príncipe från andra resmål du besökt?

– Naturupplevelsen i detta tropiska paradis är storslagen! Lugnet är så unikt skönt på de oexploaterade öarna som i princip är täckta av regnskog med vackra sandstränder runt om. Stjärnhimlarna är helt magiska då det finns så lite artificiellt ljus. Det var här Einsteins relativitetsteori bekräftades då det sägs att det är bästa platsen i världen att se solförmörkelse och klar stjärnhimmel.

Det är så genuint och oförstört att vi inte ens träffade någon lokalbefolkning som tiggde trots att det är ett fattigt land. Människorna vinkade glatt och ropade ”Leve-Leve” till oss. Det betyder ungefär ”ta det lugnt”.  Det är ett så litet land, bara en tredjedel av Gotland till ytan och har erbjuder ändå så otroligt mycket att uppleva. 

Vad äter man och hur är standarden på restaurangerna i landet?

– Man äter mycket nyfångad fisk och skaldjur. Till det får man ofta färska grönsaker, rotsaker och färska frukter; ofta plockat i hotellets trädgård eller i regnskogen. En del frukter vet man inte ens namnet på för att de är endemiska. Det finns passionsfrukter som är stora som handbollar. Till maten dricker man gärna Vinho Verde eller något annat gott Portugisiskt vin.

Nakna ölflaskor

Den lokala ölen är väldigt god och flaskorna saknar etiketter även om man beställer den på något av de finaste hotellen. Etikettmaskinen gick för länge sedan sönder på landets enda bryggeri och man tyckte det var onödigt att laga den då man bara har en sorts öl i landet!

São Tomé och Príncipe - där alla öl är nakna

Här finns också unik choklad från kakaoplantagen framställda i den lilla Chokladfabriken. Till frukost finns olika färska frukter, färskpressade juicer och vi åt müsli med smak av ett helt skafferi av torkade frukter. Det finns inte lika stort utbud av mat och dryck som man kan vara van vid på ett bra hotell. Det är för att allt som inte växer på öarna importeras från Portugal, t.ex. kött och vin. Men allting vi serverades var väldigt gott. Det kändes som att Ekologiskt var snarare ett rådande tillstånd än ett koncept eller certifiering. 

Vad finns det att göra på São Tomé och Príncipe?

– Det finns vandringar i regnskogen med bad i vattenfall, man kan besöka den lilla chokladfabriken, besök till plantagen och där lära sig mer om landets historia från den portugisiska kolonialtiden, båtturer, snorkling, dykning, besöka de lokala byarna, äta hemma hos en lokal familj, besöka lokala marknaden, djuphavsfiske, se sköldpaddor kläckas på stränderna (kontrollerat av organisationer), fågelskådning mm. Det finns många endemiska växter och fåglar det vill säga arter som bara finns där. Att få se den lilla huvudstaden och staden Santo Antonio på Príncipe är också en upplevelse med de gamla kolonialhusen. Många av husen i städerna står tomma då de flesta bor i byarna där naturen och maten finns. Självklart bör man också avsätta tid för en god bok under en palm och en simtur i det varma havet.

São Tomé och Príncipe
Photo by Praia Inhame

Vad gjorde starkast intryck på dig?

– Den storslagna naturen och lugnet och tystnaden i och att man är så långt ifrån vårt ”uppkopplade”, stressade samhälle. Det finns Wi-Fi på hotellen men telefonerna fungerar inte utanför hotellområdena. Regnskogen som ett skafferi av ätbara frukter och örter. De små, personliga hotellen, simturerna i det varma havet eller i något svalkande vattenfall och att äta mat, färskt från havet eller trädgårdarna. Det var också en stark upplevelse bara att åka bil genom eller promenera i de lokala byarna där de flesta lever på självhushåll, tvättar kläder i bäcken och plockar färska frukter med machete i regnskogen. ”Leve-Leve” som de säger. (Ta det lugnt…)

För vem tror du en resa till São Tomé och Príncipe passar?

– São Tomé och Príncipe passar den resvana och flexibla resenären som vill upptäcka en plats som många inte ens kan hitta på kartan! Du vill uppleva lugnet, vandringar i regnskogen, tropiskt klimat, palmklädda stränder, snorkling, fantastiska naturupplevelser.

För att kunna upptäcka något unikt som detta lilla land behöver man vara flexibel. Infrastrukturen är inte så utvecklad så en väg kan vara den enda vägen på ön. Är den stängd för att ett träd fallit över får man vänta eller snabbt planera om. Landet ligger mitt på ekvatorn och det är varmt och skönt men även i den lilla huvudstaden Sao Tomé är du nära regnskogen och där regnar det med jämna mellanrum. Shorts, T-shirt och TEVA sandaler är att rekommendera som standard klädsel. Festklänningar, finskor och kavajer behöver man inte bära med sig.   

Är det något annat du vill berätta om São Tomé och Príncipe?

– Landet kallas ofta för ”Chokladöarna”. Det är för att det är känt för sina kakaoodlingar. Det är också känt för den unika chokladen från Claudio Corallos lilla chokladfabrik. Claudio Corallo kom till ön 1992 och har kommit på att om man, för hand, tar ut ett litet frö inne i kakaobönan försvinner all bitterhet. Han framställer unik choklad, i liten skala, utan bitterhet och med smak av frukter och kryddor från Regnskogen.

São Tomé och Príncipe ligger på Lonely planets tio–i-topp lista på bästa länder att besöka 2019. 

www.ellge.nu byggs nu en webbsida där det inom några veckor kommer att finnas mer information om resmålet och hur man bokar. Jag hoppas att fler får möjlighet att upptäcka dessa två orörda juveler!

Fakta om São Tomé och Príncipe:

Huvudstad: São Tomé

Folkmängd: 204 327 (2017 Världsbanken) varav ca 7000 på Príncipe

Styre: President

Valuta: Dobra (Euro är också gångbar valuta)

Officiellt språk: Portugisiska

Yta: 1001 km2 (jämför Gotlands yta 3198 km2)

Unesco: Príncipe tillhör ett av Unescos Biosfärområden

Religion: 80 % kristna

Självständigt från Portugal: 1974 efter Nejlikerevolutionen i Portugal

Lokalbefolkningens måtto: ”Leve Leve” ungefär ta det lugnt

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den...

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...

Negroni Sour – Negroni och whisky sour i ett

Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma...