9 saker att se och göra i Ystad – mina tips!

Dela inlägget:

Ska du till Ystad och vill ha tips på saker att se och göra i Ystad? Vi var i Ystad en heldag under en kryssning – så jag är ingen expert på Ystad. Men, jag gjorde research innan och pratade med folk som bott i Ystad hela sina liv, så detta är ändå 9 tips jag helt står bakom och själv kollade in när vi var i Ystad!

9 saker att se och göra i Ystad – mina tips!

Dessa nio saker hinner ni med på en dag om ni har tempo! Vi prioriterade stranden och var bara några timmar i staden. Men är det inte lika hett kanske man prioriterar om.

#1. Sightseeing i Ystad med lilla tåget

Vill ni snabbt kolla in Ystad, hoppa på ”Lilla Tåget”. Lilla Tåget har två turer: en i staden, och en som går ut till Sandskogen. Stadsturerna är gratis och är bara att ”hop-on – hop-off”. Turerna till stranden i Sandskogen kostar 20 kr/person och betalas kontant på plats. Turen Österportstorg – Sandskogen – Österportstorg tar ca 1 timme, stadsturerna tar ca 25 minuter. Läs mer här,

saker att se och göra i Ystad  lilla tåget

#2. Ät på Grändens Mat

Grändens Mat är en av Ystads mest populära restauranger och sommartid har den en stor uteservering på en innergård. Här serveras mat på ekologiska och närodlade råvaror. Man tar inga bokningar på uteserveringen så det är bara att slinka in, även om det kan vara en del väntetid fina dagar. Läs mer här.

saker att se och göra i Ystad grändens mat

#3. Fika på Söderberg & Sara

Fikasugen? Ta er till Österportstorg och stenugnsbageriet Söderberg & Sara, som har en stor solig uteservering som vetter mot torget. Läs mer här.

saker att se och göra i Ystad söderberg och sara

#4. Glass på Glassmakeriet

Heta dagar ringlar sig kön lång framför Glassmakeriet. Här gör man 24 sorters egentillverkad glass på Italienska recept, smaksatta med naturliga råvaror som färska bär och frukter, nymalda rostade nötter och egenkokta såser. Läs mer här.

#5. Ta en öl på Möllers Bryggeri

I ett gammalt korsvirkeshus mitt i centrala Ystad hittar man Möllers Bryggeri. På sommeren ett mycket populärt ölhak, med en stor innergård och härlig atmosfär. Dagens bryggeri byggdes från början till ett Maltria, som försörjde lokala bryggerier med det maltkornet. Maltrian var verksam fram till år 1971 och byggdes sedan om till bryggeri och restaurangverksamhet som stod klart den 1 dec 1996. Läs mer här.

#6. Bikta er i Ystad Kloster

Bikta er, eller kolla bara in vackra Ystad Kloster – en av Sveriges äldsta bevarade klosterbyggnader, med omgivande örtagård och en liten damm. Läs mer här.

#7. Strosa runt och kolla in alla vackra hus

Många av kvarteren här i centrala Ystad ser nästan fejkad pittoreska ut. Kullerstensgator, korsvirkeshus som är smyckade med stora rosenbuskar, Och staden är så liten att man promenerar runt den på någon timme!

saker att se och göra i Ystad

#8. Shoppa loss

Stora Östergatan är den största gågatan där de flesta butiker ligger, Och till skillnad från andra städer där butikerna flyttat ut från city ligger de här i Ystad kvar, på rad, mitt i city. Längs stora Östergatan finns även en mängd restauranger och caféer.

#9. Gå och bada

Ystad Havsbad är en fantastisk lång sandstrand som ligger 25 minuters promenad bort. Man kan även ta ”lilla tåget” (se punkt #1 ovan) från stan till stranden, Läs mer om denna härliga strand här.

Vill ni kolla in lite rörligt material från Ystad? Kolla in min instagramprofil och den sparade storyrullen ”Sverigekryss”!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...

Säsongsmeny på Restaurang Leijontornet

Restaurang Leijontornet i Gamla Stan har fått många bra recensioner den senaste tiden och som en följd snabbt...

Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden

I fredags tog jag med min fru på en Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden. Detta är...