5 tips när du ska tälta med barn

Dela inlägget:

Vi var ofta ute och tältade med min pappa när jag var liten och jag tyckte alltid det var lika mysigt. Men som vuxna har jag och min fru varit lite för bekväma för att tälta och har bott på hotell i alla år när vi rest. Fram till förra året, när min fru och dotter skulle på scoutläger och jag ville hitta på något kul med vår son. Han ville helst av allt tälta och det slutade med att vi köpte tält, uppblåsbara liggunderlag, sovsäckar och trangiakök och åkte ut ett par dagar till Nåttarö, 30 minuter med båt från Nynäshamn. Läs mer om den lilla resan här.

När man tältar med barn finns det några saker att tänka på som gör campingutflykten ännu härligare. Här kommer våra bästa tips!

1). Gör ordentlig research

Hur gamla är barnen? Hur långt orkar de gå? Vad finns det att göra på platsen dit ni ska? Jag frågade alla jag kände innan vår lilla tripp och insåg att Nåttarö var perfekt för oss – bara 30 minuter med båt. Båt tillbaka gick ganska ofta så vi kunde vara flexibla. Man kunde ta med cyklar på båten och sedan fanns det bra stigar på ön där man kunde cykla. Tack vare cyklarna hann vi se mycket mer av ön än om vi hade tagit oss fram per fots.

IMG_8126

2) Sök dig utanför tältplatserna

Visst, det finns praktikaliteter som vatten, toalett och dusch på tältplatserna. Men även massa andra campare som har helt andra tider än du. Vissa som pratar in på småtimmarna, andra med småbarn som vaknar klockan 05.00. Tältväggar stoppar ju inte direkt ljud. Första natten på Nåttarö sov vi på en tältplats, men flyttade sedan till en Storsand – en fantastisk strand där vi var helt ensamma och kunde vakna upp i vår egen takt till denna utsikt:

IMG_8117

Här fanns inget vatten, så det fick vi ta med oss, men det fanns torrdass!

3). Lär dig hur man sätter upp tältet innan det är dags att sova.

Jag tror det tog en halvtimme första gången vi skulle sätta upp tältet. Andra gången tog det bara några minuter. Att göra det hemma är också ett kul sätt att bygga upp förväntningarna hos barnen. Använd barnen för uppgifter som att krypa längst in i tältet och haka på innertältet.

IMG_7967

4). Låt barnen laga maten.

Vår son var mest intresserad av att själv få sätta ihop trangiaköket, men när det väl var på plats fick han också laga den mesta av maten. Eller snarare värma maten. Finns det någon gång man verkligen har tid att låta barnen vara med vid matlagningen så är det ju när man är ute och campar.

IMG_7968 IMG_8123

5. Glöm laddare och ipads-  men inte annan underhållning

Vi har i år internet även på landet och det är både bra och dåligt. Smidigt om barnen vill ta en paus någon timme när det är som varmast och kolla på någon bra serie eller spela litet. Men ofta blir det mer än så och kontrasten mot livet i stan blir inte lika tydlig. När vi campar får iPad:en stanna hemma. Dock får man tänka på vad underhållningen istället ska vara. Bra böcker, spel, täljknivar, snorkelutrustning…

Har ni tältat med barnen? Vad tyckte de –  och ni? Har du några fler tips? Kommentera gärna!

 

3 kommentarer

  1. Härligt det ser ut. Har lovat barnbarnet Ebba, snart 4 år att vi skall tälta. Hoppas vi får det lika mysigt. Men först blir det en resa för mormor och morfar till Gdansk .

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...