Lyxig hemmagjord pizza med glutenfri pizzabotten

Dela inlägget:

Ibland vill man ju bara köpa en god pizza och inte lägga en enda minut på matlagning men pizza är ju även väldigt lätt att göra själv – och bli ju nästan ännu godare än ”köpepizza”. Pizza går ju även att variera  i all oändlighet, inte bara toppingen utan även botten. Numera gör vi t ex pizzabotten till halva familjen på blomkål, ägg och ost istället för vetemjöl (recept nedan).

Nedan kommer vårt favoritrecept på hemmagjord pizza med toppings som mozzarella, portabello, pinjenötter och fikon. Ja, till oss vuxna alltså. Barnen är fast i ”Hawaii” – i vår variant med tomatsås, ost, ananas, salsiccia och bacon. En kul grej med att göra pizza är ju att barnen kan göra sin egen pizza!

P1030014

Två tips till nästa gång ni gör hemmagjord pizza:

1)      Den bästa glutenfria pizzabotten. Ingen mix utan består av blomkål, ägg och ost Får en helt annan karaktär än vanlig deg och blir mer som en grov ostomelett. Recept hos 56kilo.se

Glutenfri pizzabotten på blomkål
Glutenfri pizzabotten på blomkål

2)      Testa en vit pizza (dvs utan tomatsås) och ös på med goda toppings som t ex de vi testade. Smaken på toppings kommer fram mycket mer om man  skippar tomatsåsen. Nedan det recept som är vår favorit just nu – supergott!

P1030012
Pizzan just innan gräddning

Pizza med Portabello & Fikon (lånat från Zeta)

Lagom för en plåt pizza för två personer:

  • 1 st valfri pizzadeg
  • Zeta Olivolja Classico Extra Vergine Eko
  • 1-2 Zeta Mozzarella
  • 1/2 rödlök
  • 2 portabellosvampar
  • 2 fikon
  • 25 gram pinjenötter
  • Zeta Parmigiano Reggiano eko
  • Bladspenat
  • Zeta Crema di Balsamico eko

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Baka ut degen och ringla över olivolja.
  3. Dra isär mozzarellan och fördela över pizzan.
  4. Skiva portabellosvampen och lägg ovanpå osten
  5. Skär rödlöken i tunna ringar och sprid ut över pizzan.
  6. Skär fikonen i skivor
  7. Grädda pizzan mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  8. Rosta under tiden pinjenötterna försiktigt i en torr stekpanna.
  9. När pizzan är färdiggräddad, toppa med pinjenötter, bladspenat och rejält med hyvlad parmesan.
  10. Ringla gärna över lite crema di balsamico,

Servera och njut – kanske med ett gott rött vin till!

P1030024

Och – känner ni ändå att ni inte orkar göra pizzan själv finns ju vår lista på Stockholms 11 bästa pizzerior här!

 

 

1 kommentar

  1. Tack för tipset på pizzabotten! Det ska jag prova! jag och sonen körde lchf ett tag och mådde bra av det men slutade tyvärr för det kändes för omständigt. Men ”risken” finns att jag börjar igen för jag mådde så mycket bättre i magen. Och din pizzabotten låter onekligen god!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Hooja sour – Fredagsdrinken med banan, melon, kiwi och citron

Ända sedan jag hörde Hoojas "Banan, melon, kiwi och citron" har jag varit sugen på att se hur...

Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den...

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...