Skillnad mellan 1:a klass och 2:a klass med SJ – Lounge, kaffe och tidningar!

Dela inlägget:

Vi reser en hel del tåg och på senare tid har jag märkt att det ibland är samma priser, ibland till och med lägre priser i förstaklass än i andraklass. Och på sommaren har ofta SJ kampanjer för SJ Prio-medlemmar så man kan köpa 1:a-klassbiljetter till halva priset. Då bokar man såklart en förstaklassbiljett!

1:a klass med SJ

Samma pris i både första och andraklass 13.45!

Skillnad mellan 1:a klass och 2:a klass med SJ

Men har du koll på vad som ingår när man köper en förstaklassbiljett? Mannen bredvid mig när jag åkte sist i förstaklass hade inte det och muttrade surt när han insåg att kaffet var gratis (när jag hämtade i vagnen medan han strax innan hade gått och köpt kaffe i restaurangvagnen) så jag tänkte att det kunde vara bra att påminna lite om förmånerna!

1. SJ Lounge i Stockholm, Göteborg och Malmö

Med en 1:a klassbiljett får man (samma dag man reser) access till SJ’s lounge som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Även om man strävar efter en tyst miljö där får man faktiskt ta med barn dit! Ett barn under 2 år får tillträde till SJ Lounge med en vuxen som har giltig 1 klassbiljett för dagen, barn 2 år eller äldre behöver själva ha en giltig 1 klassbiljett för dagen. I Stockholm ligger loungen lite gömt ovanför Mc Donalds till vänster om man kommer in på centralstationen från Vasagatan.

1:a klass med SJ

Denna lounge går självklart inte att jämföra med de glassiga VIP-lounger som finns på flygplatserna, men är ändå ett skönt ställe att hänga på innan tåget går och man får gratis kaffe, smörgåsar och bullar. Samt fritt wi-fi och sköna fåtöljer.

Skillnad mellan 1:a klass och 2:a klass med SJ SJ Lounge i Stockholm SJ Lounge i Stockholm

2. Gratis kaffe, frukt och tidningar på tåget

Ja, köper man en förstaklassbiljett är det dels oftast bättre komfort än i andraklass. Men det finns även på de flesta tåg en liten hörna med kaffe, vatten, någon sötsak och frukt som det bara är att ta av. Samt en tidningshylla man kan låna tidningar ifrån.

1:a klass med SJ Skillnad mellan 1:a klass och 2:a klass med SJ

Så, nästa gång du köper en förstaklassbiljett på tåget – missa inte att ta del av förmånerna!

 

 

6 kommentarer

 1. Reser med första klass för att slippa halta iväg till restaurangen o ha fika o orka köra från tåget då jag kommer fram. Här finns inget tilltugg eller frukt. Ser sämre ut än anonserat.

   • Tyvärr fylls inte fruktkorgen på längre under resan, vilket gör att den kan se väldigt tom ut efter ett tag. Bilderna är snyggare i din blogg än i verkligheten. Du kan inte hämta något gratis i bistron bara för att det saknas i 1:a klass.. Hur ofta har du åkt 1:a klass?? Skillnaden minskar varje år en aning..

    • Hej Peter,

     Bilderna är inga pressbilder utan jag tog dem själv strax innan jag gjorde reportaget, så då har väl jag haft tur gissar jag. Jag åker inte första klass så himla ofta, utan mest när priset inte skiljer sig så mycket mot andraklass. Håller med om att skillnaden inte är så himla stor, dock skönare säten, lugnare, access till lounge, kaffe och (ibland då tydligen även frukt, choklad) och gratis tidningar.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...

Säsongsmeny på Restaurang Leijontornet

Restaurang Leijontornet i Gamla Stan har fått många bra recensioner den senaste tiden och som en följd snabbt...

Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden

I fredags tog jag med min fru på en Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden. Detta är...