Scandinavian Detours – Talisker vill få fler att utforska Skandinavien

Dela inlägget:

Efter många års sommarsemestrande utomlands har vi de senaste åren hållit oss mycket i Skandinavien på somrarna. Vi är alltid i Dalarna där vi har tillgång till sommarställe, men även gjort lite roadtrips runt om i Skandinavien. Förra året bland annat till Danmark och året innan till Skåne och Åland. Så kul att upptäcka fina och intressanta platser här hemma! Om just det handlar whiskymärket Taliskers sommarkampanj som som de kallar Scandinavian Detours. För att få fler att upptäcka naturen och fina platser på hemmaplan har de låtit några äventyrare välja ut sina favoritplatser i Skandinavien och ni hittar deras tips på scandinaviandetours.com

Som en del kampanjen kommer man i samarbete med Filip Fastén och Joel Åhlin från Agrikultur skapa en pop-up restaurang, en dag (1 juli) nere i Kullabergs naturreservat i Skåne och en dag (17 juni) i Boesdal Kalkbrud i Danmark.

I veckan var jag en av dem som fick testa denna meny men innan jag går in på var vi åt den – kort om Talisker för att förstå inramningen.

Talisker på Skye i Scottland

Taliskers destilleri ligger på ön Skye i Skottland. En avlägsen men otroligt vacker plats som nyligen utsetts till den fjärde vackraste ön i världen. Jag har varit i Skottland på olika whiskyresor flera gånger, men vi har aldrig tagit oss till Skye. Efter denna dag blev jag dock ordentligt sugen på att åka dit nästa gång vi är i Skottland!

Skye i Scottland

Taliskerprovning på Grönskär

För att ge oss svenskar en liten känsla av hur det kan vara på Skye bjöd de med ett gäng bloggare och journalister ut ön Grönskär i Stockholms skärgård, strax utanför Sandhamn. En dryg timme med en snabb ribbåt tog oss till denna lilla, karga ö med ett fyrtorn och några hus. Här fick vi prova fem olika whiskies under ledning av Mikael Lundén som är ”Senior Nordic Brand Ambassador” för Talisker och fick veta lite mer om historien bakom denna Whisky.

Soligt, men i 40 knop blir det så kallt att vi utrustades med överlevnadsdräkter och glasögon som vindskydd!

Taliskerprovning på GrönskärScandinavian Detours TaliskerScandinavian Detours Talisker

Talisker är sedan tidigare en av mina favoritwhiskies ihop med Lagavulin, Springbank och Glengoyne så denna provning var riktigt intressant och det var svårt att tänka sig en mer Skye-lik miljö att göra provningen i. Timingen med vädret kunde inte ha varit bättre, med strålande sol!

Filip Fastén och Joel Åhlins pop-up restaurang

Efter whiskyprovningen fick vi testa den meny som Filip Fastén och Joel Åhlin kommer servera i Kullaberg. Riktigt intressant och vällagat. Jag var och åt på deras Agrikultur just när de öppnat och det märks nu hur de utvecklats i snabb takt sedan dess. Fortfarande innovativa rätter, men nu var allt även riktigt gott. Roliga ambitiösa kreationer som kokad och torkad mossa med svampkräm eller semitorkade morötter som kokats, torkats 2 månader i mörker och sedan lagts i morotsjuice. Och kycklinghjärtan som dyker upp på allt fler menyer  fanns såklart med i en rätt!

Scandinavian Detours Talisker

Först fick vi in fyra snacks vi åt med händerna

Mossa, granskott, svampkräm och timjan
Torkad tång ic yoghurt på ängsyra och enbär
Kålrotsdumplings
Semitorkad morot, en av rätterna som även serveras på Agrikultur.

Sedan fortsatte menyn med tre varmrätter och en dessert.

Grillad vit sparris, vilda örter och sabayonne, vild pepparrot och krispiga fiskfjäll
Pinnbröd, smör och varm buljong i kåsa

Glödbakad gurka, alger, färskost, pesto, grillade kycklinghjärtan och ramslök
Grillad rabarber, röda alger, havtorn och enbärsmousse

Har ni möjlighet att testa denna meny när den serveras igen den 17 juni/ 1 juli – ta den – så himla gott! Bordsbokningen öppnar den 26/4 på www.bookatable.se 

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...