Sparrispremiär och riesling – Galamiddag i Tyska Ambassadörens residens

Dela inlägget:

Jag var i Hamburg förra året en helg och åt bland annat då på en av Tysklands över 300 Michelinkrogar – Jacobs som har två stjärnor. Riktigt bra och avslappnat, där visa gäster hade t-shirt med en dödskalle och andra hade med sig småbarn (som dock var mycket väluppfostrade).

Hur många michelinkrogar finns det i Tyskland?

Gör-many!

Det är inte bara Hamburg man hittar stjärnkrogar, i regionen Franconia finns 22 michelinkrogar och massor med vinproducenter. För att ge en idé om vad man kan hitta i Franconia i termer av mat och dryck arrangerade den Tyska Turistbyrån i veckan en middag med smaker och viner från regionen. Platsen var på den Tyska Ambassaden som är en pampig villa längst ut på Djurgården.

Sparrispremiär och riesling

För att skapa menyn och laga maten var det inga mindre än Ulf Wagner och Gustav Trägårdh från krogen Sjömagasinet i Göteborg som stod i köket. Det var en klassisk tysk vår-meny ackompanjerad av vita viner från Franconia.

Menyn inleddes med en gräddig sparrissoppa med pilgrimsmusslor och till det ett glas Riesling, supergott!

Till nästa rätt som var piggvarfilé med vit sparris, hollandaisesås och färskpotatis serverades ett glas Slivaner ur en ”Box bottle” vars form härstammar från medeltiden då munkarna i regionen hade vattenflaskor i samma form. Numera är formen varumärkesskyddad i Tyskland och får bara användas av producenter i regionen!

Den sista rätten var vårrabarber med vit choklad, salt kola och pistage. Till den ett glas sött Silvaner Auslese. Så himla gott!

Nu kan man inte boka bord på Tyska Ambassaden, men blir ni sugna så serveras liknande rätter på Sjömagasinet i Göteborg!

Bloggaren, stjärnkocken och ambassadören!

Självklart passade jag på att ta en selfie med några av huvudpersonerna, Ulf Wagner och Tysklands Ambassadör Hans-Jürgen Heimsoeth. Det visade sig att just Frankenregionen låg bägge varmt om hjärtat. Ulf för att vinerna från regionen passar perfekt till den mat de serverar på Sjömagasinet, Hans-Jurgen för att han gifte sig i just Franken.

Mer om Franken

Vi fick även en kort presentation om Franken och lite pressbilder. Gillar man mysiga små städer, vacker natur, vin, öl och mat verkar detta vara en perfekt destination. Franken ligger mitt i Tyskland i den nordvästra delen av förbundslandet Bayern och så här kan det se ut där:

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Bästa glöggen 2023 – vi testar 5 olika

Vilken är den bästa glöggen 2023? När man bjuder in till adventsfika vill man såklart bjuda på en...

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...