SkiCruise med Birka Cruises till Sundsvall

Dela inlägget:

I helgen var det premiär för Birka Cruises senaste långkryssning. SkiCruise kallas kryssningen till ett vintrigt Sundsvall, med två kvällar ombord och en heldag i Sundsvall som utgångspunkt för vidare skidutflykter.

Perfekt för en weekendresa med min fru tänkte jag och bokade in oss när biljetterna släpptes i höstas. Och i fredags var det dags. Min snälla pappa kom upp och var barnvakt till våra barn som fick stanna hemma och klockan 17 i fredags kastade fartyget loss.

SkiCruise med Birka Cruises till Sundsvall

Efter incheckning och ombordstigning åkte vi upp till vår lilla hytt och gjorde oss redo för middag!

SkiCruise med Birka Cruises

Sist vi kryssade hade vi en lite större premiumhytt med stort fönster, soffa och fåtölj, men denna lite mindre hytt var också helt ok. Med ett charmigt runt fönster som ramade in Stockholm fint!

SkiCruise med Birka Cruises

Middagen på Birka SkiCruise

Som vanligt på Birkas långkryssningar försöker man hålla ihop temat på maten med resmålet. Så, denna kryssning mot Norrland hade just norrländska smaker. Halstrad älgtartar till förrätt, en läcker röding med forellsås och en färskostpannacotta med kolasås. Riktigt gott!

Middagen på Birka SkiCruise

Middagen på Birka SkiCruise

Middagen på Birka SkiCruise

Efter middagen satte vi oss i fartygets lugna Panaoramabar på däcket högst upp och bara pratade. Skönt efter en lång vecka och tidig utflykt nästa morgon… även om jag lite kände att jag ”borde” testa mer av det som finns ombord. Det är ett späckat program för de som vill festa med liveband, casino och disco fram till småtimmarna…

Frukost på Birka Cruises

Nästa morgon högg vi in på den stora frukostbuffén och medan vi åt frukost preppade Sundsvall för att ta emot oss dagsgäster.

Frukost på Birka Cruises

Sundsvall SkiCruise

Bussar för att ta oss vidare till olika utflykter körde fram och man hade till och med en DJ vid landgången (vilken var kantad av snö och skidstavar!) som lirade välkomstmusik!

SkiCruise Utflykter

Förutom att ta en buss från Sundsvalls hamn in till centrum och upptäcka staden på egen hand fanns en rad längre utflykter med skidtema, både längd- och utförsåkning. Vi bokade in oss på den mest populära utflykten – en heldag i Hassela som ligger en timme med buss från Sundsvalls centrum, förbi vackra vinterlandskap.

SkiCruise Utflykter

En heldag i Hassela

Hassela är en skiddestination med ett 20-tal nedfarter och 8 stycken ankar- och knappliftar. När det plötslig kom fem busslaster hit där många även skulle hyra skidor blev det halvkaos, men efter någon halvtimme hade alla fått sina skidor och kunde ge sig ut i backen. Man kunde även utan kostnad ta med egen skidutrustningen på kryssningen, vilket hade varit att föredra.  Men våra skidor ligger uppe i fritidshuset i Dalarna så det var var bara att bita ihop här!

En heldag i Hassela

En heldag i Hassela

En heldag i Hassela

En heldag i Hassela

En heldag i Hassela

En heldag i Hassela

Bra pister med en fallhöjd på som mest 310 meter, från snälla gröna till ett par lite mer utmanande röda och svarta pister. De allra flesta valde de gröna och blå backarna så vi hade de röda nästan för oss själva och snön i pisterna var givet de 5 plusgraderna vi hade bra hela dagen.

Själva liftsystemet hade dock lite att önska. Det fanns bara två ankarliftar som gick hela vägen upp till toppen och efter någon timme gick den ena sönder, så det blev klart längre köer än det brukar vara här. Och lite bortskämda med sittliftar är vi efter all skidåkning i t ex Romme. Så med facit i hand hade en utflykt med längdskidåkningstema varit ännu bättre här uppe i Sundsvall – för här finns massor med bra längdspår!

After Ski ombord Birka

Tillbaka på fartyget, en snabb dusch i hytten och ner till after-skin ombord med Smalare än Thord på scen.

After Ski ombord Birka

After Ski ombord Birka

Fel ordning insåg vi – självklart skulle vi istället gått direkt in till after-skin i våra skidkläder och sedan bytt om!

Middag dag 2

Samma tid, samma bord, samma servitör. Lite kul och nu kände vi igen våra bordsgrannar. Bland annat en glad kille som med jämna mellanrum drog igång gemensamma skålar för alla som satt inom hörhåll!

Maten dag två var snäppet vassare än dag ett. Rökt lax, oxfilé och glass med kolasås. Riktigt imponerande nivå med tanke på att de denna kryssning serverar runt 400 personer per sittning i stort sett samtidigt.

Middag på SkiCruise

Middag på SkiCruise

Middag på SkiCruise

Vi gick en sväng för att kolla in starten på nattlivet, bäst tidigt på kvällen var i vårt tycke pianobaren.

Pianobaren på SkiCruise

Whiskybaren på Birka

Jag har tidigare skrivit om whiskybaren på Birka, som är riktigt bra och jag gjorde ett besök hit även nu efter middagen. De hade fått in en ny flaska av min favorit Springbank – en 9-årig som jag testade mot en 15-åring.

Whiskybaren på Birka

Riktigt bra, så efter denna miniprovning gick jag ner och köpte en flaska av den 9-åriga i taxfreen, som har extra stort fokus på whisky. En stor fördel är att man kan prova alla sorter som säljs i taxfreen uppe i baren innan man köper dem.

Spa på Birka Cruises

Söndagen vaknade vi upp mitt ute på Östersjön till en strålande sol.

Spa-söndag ombord

Efter frukost gick vi upp till spaavdelningen där vi hade bokat en varsin halvtimmes massage. Så skön (och samtidigt lite ont när de hittade knutar som de jobbade med) start på dagen! Efter massagen ingick entrén till spa:et, där vi parkerade oss i utomhusbubbelpoolen med ett par pausar för bastu!

Spa på Birka Cruises

Spa på Birka Cruises

Spa på Birka Cruises

Möra efter bastu och bad avslutade vi kryssningen med en räksmörgås och en kall öl i Panorama spa där vi inledde kryssningen första kvällen. Nu mer vacker utsikt över Stockholms innerskärgård.

Spa på Birka Cruises

Spa på Birka Cruises

Ännu en riktigt lyckad långkryssning! Läs här om andra långkryssningar med Birka under året!

Kryssningen till Sundsvall gjordes i samarbete med Birka Cruises, men åsikter och tankar är som alltid mina egna!

4 kommentarer

  1. Hej! Vill gärna ”låna” din bild på skidstavarna när ni klev av båten., om ok? Jag är projektledare för Sportoteket i Sundsvall och vi lånade ut stavarna
    så att det såg så där mysigt ut när ni kom till Sundsvall. Kul att läsa om er tripp, hoppas ni kommer tillbaka! Med vänlig hälsning Per Jutterström

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...