Sju rätter att testa i Kroatien

Dela inlägget:

Många åker till Kroatien för värme, kristallklart vatten, bad och dykning. Men maten i Kroatien är även den en stor del av upplevelsen här –  om man väljer rätt restauranger och rätter. På plats ska man såklart testa några av landets specialiteter – här kommer sju rätter att testa i Kroatien och länkar till restaurangtips i Split, Dubrovnik och Zagreb.

Sju rätter att testa i Kroatien

1. Peka.

Kroatiskt husmanskost där man låter lamm, kalv eller bläckfisk och grönsaker tillagas sakta ihop i en gryta som täcks med glödande kol. Gott, men väldigt rustikt.

2. Grillad färsk fisk.

Längs hela kusten drar man varje morgon upp färsk fisk som serveras på restaurangerna samma kväll, enkelt med bara lite grillade grönsaker till men SÅ gott!

3. Lammspett.

Så här har man tillagat lamm i Kroatien i över 8.000 år. Man ser lamm gå omkring överallt på landsbygden i Kroatien och det känns på smaken att dessa lamm haft det bra innan de gick till slakt – superfint kött!

4. Platta Ostron från Ston.

Man har odlat ostron i Kroatien sedan 1700-talet och idag är de platta ostronen från Ston en delikatess man måste prova, som serveras både på enkla hål i väggen och på finkrogar.

5. Bläckfisk

Ah, grillad färsk bläckfisk – så gott! Gillar man bläckfisk är restaurangerna längs den kroatiska kusten drömmen.

Jag gillar bläckfisk mest som här – grillad hel. Men den är även läcker serverad som sallad – nyfångad bläckfisk kokas, hackas och blandas med tomater, lök, persilja och en dressing på olivolja, vitlök och citron. Den perfekta lunchen eller förrätten en het dag!

6. Prsut & Pag Cheese – Chark- och osttallrik

Kroatien har fantastiska egna viner och till dessa passar det perfekt med en chark- och osttallrik med oliver och nybakat bröd,. Den kroatiska lufttorkade skinkan Prsut är en delikatess och det är även de goda kroatiska ostarna. Ta in detta som en förrätt eller för att stilla hungern innan en sen middag.

7. Zagorski Strukli – pastaknyten med ost

En verkligt traditionell kroatisk rätt är Zagorski Strukli – pastaknyten med ost. Mer vanliga i norr och inåt landet än vid kusten. Kroatiens motsvarighet till vårt paltbröd eller kroppkakor!

Läs mer om restauranger i Kroatien

Restauranger i Split – våra tips

Restauranger i Dubrovnik

Restauranger i Zagreb

Har du någon favoriträtt som du tycker man måste testa i Kroatien? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Dear Evan Hansen i Stockholm – succémusikalen från Broadway på Intiman

Igår hade musikalen Dear Evan Hansen premiär på Intiman i Stockholm, och jag var där – vilken musikal!...

Restaurang Capannone – elegant italienare med riktigt bra mat

Restaurang Capannone öppnade 2024 på Roslagsgatan i Stockholm och ligger en trappa ner från vinbaren med samma namn...

Rioja-vin – Masterclass om Rioja med Marqués de Cáceres

Rioja-vin hade sin storhetstid i Sverige på 1990-talet, dels tack vare dess prisvärdhet och kvalitet, men även för...

Dagsutflykt till Chichen Itza – är det värt resan?

Vi har flera gånger när vi varit i Mexiko, funderat på att göra en dagsutflykt till Chichen Itza,...