fbpx
Matochresebloggen
Deppig efter semestern
Okategoriserad

Deppig efter semestern? Efter-semester-syndromet drabbar var tredje.

Enligt en spansk studie, gjord av forskaren Humbelina Robles Ortega, kommer var tredje spanjor bli deppig efter semestern och rimligen är siffrorna liknande i Sverige. För studien visar att ju längre semester man tar – desto svårare är det att vänja sig vid att börja jobba igen.

Deppig efter semestern – Symptom

Får du någon av nedan problem kort efter att du börjat att jobba igen har du troligen drabbats av efter-semester-syndromet;

 • trötthet
 • ingen aptit
 • koncentrationssvårigheter
 • orolig
 • ängslig
 • “bryr mig inte om något”- attityd
 • känsla av tomhet

Deppig efter semestern

Dela upp semestern

Ortegas tips för att slippa efter-semester-syndromet är framför allt att dela upp semestern, så man inte tar fyra-fem veckor på raken utan kanske tre veckor på sommaren och sedan sprider ut resten av semestern över året. Har man skolbarn med höst-, jul- sport- och påsklov förutom sommarlovet och barnen passerat åtta års ålder tvingas man till det (för då kan man inte längre ta föräldradagar) men det är alltså en bra idé för alla!

Ställ om innan du börjar jobba

Ett annat tips från Ortega är att ställa om till vardagsliv några dagar innan du börjar att jobba igen. Gå upp på morgonen och lägg dig på kvällen de tider du gör när du jobbar. Och skippa siestan dessa dagar avslutar Ortega med.

Deppig efter semestern

Ja, det var ju en spansk studie! För alla svenskar som dricker vin varje dag under semestern kan även vinintaget med fördel dras ner under denna fas.

Redan deppig? Här är sex tips!

Jag brukar själv drabbas lite av detta men har i år följt lite av Ortegas tips och bara tagit två veckors semester på heltid – fyra på halvtid. Men tidigare års erfarenheter har jag samlat i detta tidigare inlägg “Sex tips för att komma upp ur efter semester deppen”. Ett av de viktigaste tipsen är att boka in nya resor att se fram emot – det ska jag ta tag i nästa vecka på allvar!

Läs mer:

Var är det varmt på höstlovet?

Weekend i Warszawa

Brukar du bli efter-semester-deppig? Några tips du vill dela med dig av? Kommentar gärna!

//Alla bilder lånade från pixabay.com///

Du kanske också är intresserad av...

2 Comments

 • Reply
  ReiseLinda
  30 juli, 2018 at 08:36

  Fortfararnde ute på vår fyra månaders resa denna sommar. Ska man teo det du skriver borde jag bli jättedeppig efter att ha varit lesig så länge… jag brukar som oftast peppa för att ta tag i vardagen innan den kommer och det brukar funka bra! Att ha eoliga saker i kalendern, som en fest eller en kommande resa flyttar fokus och funkar också bra. Mycket sällan att jag deppar och det kommer nog gå bra denna gång också!

  • Reply
   christianmuda
   30 juli, 2018 at 14:53

   Härligt med långresa Linda! Får hoppas att du tillhör de 2/3 som inte blir deppiga när man kommer hem!

Lämna gärna en kommentar