Romme Alpin 2021 – förköpta liftkort – lika långa köer som vanligt!

Dela inlägget:

I helgen var vi på landet i Dalarna och passade som vanligt (under vintersäsongen) på att på att åka skidor i Romme som bara ligger 20 minuter bort. I år behöver man förköpa liftkorten på Romme och det finns bara ett visst antal per dag. Så, när vi skulle köpa liftkort några dagar innan helgen var lördagen helt slutsåld – men vi fick plats på söndagen. Vi hade en härlig dag på sjön Runn istället på lördagen och i söndags åkte jag och sonen tidigt för att vara först på plats i Romme. Även denna söndag hade nu hunnit bli slutsåld!

Romme Alpin 2021

Bästa stället att parkera på vid Romme Alpin

Vi vet vi det här laget var det är bäst att parkera – borta vid ”Götes brant” – parkeringsplatserna allra längst till höger. Det står vakter och viftar för att man ska åka till ett annat parkerinsgställe, men säg till dem att ni ska till Götes så släpper de förbi!

Här är det bara några meter tills man kan ta skidorna nedför en liten backe till den nybyggda liften Götes Express. Och när man redan förköpt liftkort (och laddat det på ett kort man har kvar sedan tidigare) är det ju ingen poäng att ta sig ner till huvudliften.

Bästa stället att parkera på vid Romme Alpin

Underbara förstaåk i Romme

Är man först på plats har man nästan hela systemet med nypistade backar för sig själv. Underbart! Och inga köer alls till liftarna.

Underbara förstaåk i Romme
Underbara förstaåk i Romme
Romme Alpin 2021
Romme Alpin 2021

Men med 12 minusgrader var det rejält kallt, så efter bara en dryg timme var jag tvungen att gå in och värma mig i Våffelstugan. Perfekt timing att komma dit innan alla andra – vid 10.30 var det inga köer alls dit heller.

Liftköer i Romme 2021

Man har alltså dragit ner på antal personer som får köpa liftkort per dag, dock oklart hur mycket. Men, då det var slutsålt den dag vi var här gissar jag att det är exakt så många som de kommer att släppa in som mest alla dagar denna säsong.

Man kan ju tro att färre antal liftkort skulle innebära kortare och snabbare köer, men så var inte fallet.

Vid öppning 09.00 var det tomt i både backar och liftarna. Men, en timme senare var köerna längre än vanligt – och det är ju på grund av alla avstånd som hålls, med avspärrningar mellan ”filerna” i liftkön. Det blir dock ett klart trevligare köande – och stoppar effektivt de som vill tränga sig förbi. Dock är singelköerna för ensamma åkare tyvärr borta.

Liftköer i Romme 2021

Man har jobbat bra med att sätta upp långa stängsel där man kan köa med lite extra avstånd. Ovan är kön för huvudliften.

Dock finns det vissa lifter och tider där inte ens de extra långa stängslen räckte, som vid Syd Express strax innan lunch. Då sträckte sig kön långt utanför de uppsatta stängslen. Dock tänkte de flesta på att hålla avstånd till andra sällskap så jag tyckte det funkade bra även i lägen som dessa.

I själva liften har man som policy att det ska vara en plats ledig mellan alla sällskap, vilket gör att det blir mellan 3-4 personer i de flesta 6-stolslifter. Vissa liftar gick upp helt tomma då tex ett sällskap om 5-6 personer som står i samma kö ska trixa så de kan åka upp i samma lift, vilket tog några sekunder extra så liften de skulle ta hann passera.

Resultatet blir att det tar ungefär lika lång tid som det brukar att komma upp. Och i backarna är det i stort sett helt tomt, de flesta står i kö till – eller sitter i en lift!

Restaurangköer i Romme 2021

Köerna till restaurangerna är ungefär lika långa som tidigare år, med skillnaden att man nu får ta en kölapp och köa utomhus till populära restauranger som Toppstugan och Våffelstugan. Här vore ju bordsbokning ett riktigt bra alternativ, så man kan åka skidor fram tills man har sitt bord, istället för att stå och frysa utomhus!

Dock har bägge dessa restauranger nybyggda delar på sina uteserveringar där man kan köpa enklare mat och burgare – klart kortare köer. Med -12 är det lite för kallt att äta ute om man redan fryser tycker jag, men här blir det ju härligt att sitta senare i vår när solen värmer på riktigt!

Utomhuskö till Våffelstuan
Utegrill på Våffelstugan
Utomhuskö till Toppstugan
Ny ingång till Toppstugans terrass

Backarna i Romme 2021 – allt är öppet

Alla backar i systemet är nu öppna och det är enbart tack vare konstsnö. Utanför pisterna är det klart skralare med snö, så har man som vi fått blodad tand på lite lift-nära off pist går man het bet i år. Det är pisterna man får satsa på!

I övrigt är tipset som vanligt att försöka åka andra tider än den stora massan. Var i backen när den öppnar, ta en tidig paus innan övriga personer lunchar, passa på att åka på solsidan när de flesta lunchar. Ta en sen lunch och åk sedan till stängning.

En nackdel med att parkera där vi gjorde vid Götes Brant är dock att man riskerar att hamna sist i en lång bilkö om man är kvar till stängning. Så då kan det vara smart att parkera om bilen riktigt nära utfarten från Romme någon timme innan ni ska hem!

Sportlov eller helg i Romme – köp liftkort i god tid

Har ni tänkt att åka till Romme på sportlovet eller någon helg i vår? Då är tipset att köpa liftkort i god tid, minst ett par veckor i förväg. Obs att även barn under 6 år som åker gratis behöver boka ett skidpass! Läs mer och boka hos Romme. Bäst är det såklart att åka hit en vanlig måndag-torsdag. Då kan ni räkna med att slippa köerna – till allt!

Läs mer om Romme Alpin

Romme Alpin nyheter 2019 – Götes Express och flera nya svarta nedfarter

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...