Restaurang Oxenstiernan – med Kockarnas Kock 2021 som kökschef

Dela inlägget:

Restaurang Oxenstiernan på Östermalm öppnade för ett par veckor sedan och är en ambitiös satsning som Silversmeden och juveleraren Sebastian Schildt står bakom. Han hade en vision om en restaurang med fokus på närproducerat och hållbart och knöt till sig kocken Elvira Lindqvist som innan jobbat i restaurangen på Fotografiska. På Restaurang Oxenstiernan har Elvira skapat en meny som sommartid lagas till utomhus, över öppen eld och i en pizzaugn. Som en bonus ett par veckor efter öppningen var Elvira en av 20 kockar som fick utmärkelsen Kockarnas Kock 2021 – imponerande!.

Restaurang Oxenstiernan – sommarmenyn

Jag var här med min bloggkollega Lina och provade lite av sommarmenyn på en presslunch – och detta var riktigt gott, fräscht och somrigt! Vi startade med en alkoholfri cocktail medan vi kikade på menyn – och bestämde oss för att starta med lite olika förrätter att dela på.

Restaurang Oxenstiernan

Nybakat bröd från stenugnen på gården med rökt smör från Löts gårdsmejeri var ett luftigt, varmt härligt bröd och för mig som älskar lite rökiga smaker var detta smör till perfekt. Mozzarella från Ängsholmen med grillad tomat var en härlig rätt, som förde tankarna till Italien. De rostade morötterna kändes dock väldigt svenska, om än med japanska kryddor, serverad med aquafaba. en vegansk variant av majonnäs. Fröknäcke med små bollar av labneh var också goda.

Restaurang Oxenstiernan

Till varmrätt tog jag matjessill med färskpotatis, gräddfil, isad scharlottenlök, brynt smör och dill. En av mina absoluta favoriter till lunch på sommaren och denna utmärkte sig med perfekt kokad potatis och riktigt bra matjessill från Norröna.

Restaurang Oxenstiernan

Restaurang Oxenstiernan

Till dessert delade vi på en servering grillade bigarråer med bitar av sockerkaka och ovispad grädde, verkligen sommar på en liten tallrik. Och så en liten assiett med små glassbakelser på och hallon- och rosmaringlass mellan havreflarn.

Egen design – i allt

Allt man ser, äter med och sitter på i restaurangen är specialgjort för Restaurang Oxenstiernan. Sebastian Schildt kontaktade tidigt sina vänner i branschen som alla gillade tanken på att ta fram glas, muggar, tallrikar bord och stolar – som designas och tillverkas i Sverige. Sebastian kom förbi vårt bord och vi fick en liten pratstund med honom. Det framgår verkligen att detta är ett projekt han verkligen brinner för – där det ska vara kvalitet i alla delar – och även hållbart,

Sebastian Schildt

Verkligen en superhärlig restaurang, som snabbt blivit populär bland Östermalmarna. Kolla in priser, detaljer och boka bord på deras hemsida som du hittar här. Adressen är Storgatan 35B,

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Negroni Sour – Negroni och whisky sour i ett

Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma...

Hotell i Golfe de Morbihan – fyra tips

Under min knappa vecka i Golfe de Morbihan i Bretagne (Frankrike) bodde jag på tre olika hotell -...

Île d’Arz – en vacker ö i Golfe du Morbihan i Bretagne

Golfe du Morbihan är en stor bukt i Bretagne i Frankrike som består av över 40 små öar...

Besök på ostronodling i Golfe de Morbihan, Frankrike

Jag gillar verkligen ostron, så en av höjdpunkterna på resan till Golfe de Morbihan var att ge mig...