Resa till Marocko – tips från Marockoexperten Sara!

Dela inlägget:

Jag var nyligen på event som Air Arabia Maroc och Turistrådet i Agadir bjudit in till för att presentera Marocko och jag blev verkligen sugen på att lära mig mer om landet. I minglet träffade jag bland annat Sara Grün som är Konsult inom resor och turism, som verkligen älskar Marocko och har tillbringat stor tid där.

Resa till Marocko - tips

Jag blev nyfiken på hennes relation till landet och passade på att göra en intervju med henne efter eventet för att få hennes bästa tips om man är sugen på att resa dit!

Berätta om din relation till Marocko och vad det är som gör att du gillar landet så mycket

Resor tillhör både mitt arbete och mitt största intresse. Jag har rest till 80 länder och Marocko har fått en speciell plats i mitt ”reseliv”. Dit kommer jag tillbaka minst en gång per år. Bara 5,5 timmes direktflyg och jag får ut så mycket av resan. Till exempel ett varmt, bra klimat, sol, bad, mat, sport, kultur. Till ett lågt pris dessutom. Jag älskar dofterna, lugnet och nyfikenheten hos människorna, maten, att strosa i souken, (den lokala marknaden), att promenera utmed havet i Agadir, att känna storstadspulsen i Casablanca, eller att ta mig långt tillbaka i tiden i det genuina Marrakesh.

Om man inte varit i Marocko tidigare, var tycker du man ska åka om man vill ha sol och bad?

Till Agadir som passar barnfamiljer, golfare, tennisintresserade och par. Till Essaouira för ungdomar som vill ha både sol, bad och surf (kitesurfare och vindsurfare).

Resa till Marocko - tips

Om man istället är ute efter kultur och intressanta restauranger?

Upptäck fantastiska Marrakesh. Marrakesh är ”på riktigt” för marockanerna och som turist är du välkommen att få vara med att vara en del i kulturen och traditionerna där. För mig är det en unik stad att besöka just därför. Eller ta en rundresa till de historiska städerna som Meknes, Fèz, Volubilis, Essaouira.

Hur är maten i Marocko?

Oändlig variation av olika tagine (mat kokt i lergryta), fräscht, nyttigt, fettsnålt. Man äter kyckling, lamm eller vegetariska taginegrytor som är smakrika med många olika kryddor utan att vara starka. Couscous med lamm, kyckling eller grönsaker är också en traditionell rätt. Ofta har man mycket grönsaker och till exempel oliver, dadlar eller plommon i maten. Till efterrätt blir det ofta apelsinskivor med kanel och någon god kaka med mandelmassa gjord från grunden.
Till maten dricker man som marockan mynta-te med mycket socker i. Som turist går det, på de flesta restauranger och hotell att beställa vin eller öl till maten.

Marockansk mat på det event jag var på i Stockholm. med inresta kockar från Marocko.

Vad ska man tänka på som turist när man åker till Marocko?

Marocko ligger ju nära Europa och är ett modernt, muslimskt land. Det går bra att vara precis som man är men du kommer att få en närmare kontakt med lokalbefolkningen och den äldre generationen om du täcker dina axlar och knän på offentliga platser. Man gör alltid upp priset i förväg, att pruta är en del av kulturen. Får du betala ett överpris har du inte blivit lurad. Du har bara gjort en dålig affär! De som kämpar för att sälja saker till dig gör inte det för att besvära dig utan för att de vill kunna ge sina barn mat på bordet, just idag. Säg nej med hela ditt kroppsspråk om du inte är intresserad så bjuds du säkert på en kopp te och en pratstund istället.

Resa till Marocko - tips

Hur är det att resa som kvinna i Marocko?

Det går hur bra som helst, jag har alltid känt mig trygg och respekterad som kvinna men jag går inte ut ensam på kvällen. Samma gäller även här; att vara tydlig om man behöver säga nej. Vi svenskar säger gärna nej med ett leende för att vi är artiga. Det fungerar inte i Marocko.

Vilken tid på året är det bäst att resa till Marocko?

Bästa klimatet är mars-juni eller september-november. December-februari kan det vara lite rått och fuktigt på kvällarna och juli-augusti kan det vara för varmt.

Vad är den vanligaste missuppfattningen om Marocko?

Att alla drar och sliter i en och att det är farligt att åka dit. Marocko är för mig ett fredligt, tryggt och rent land att resa till.

Finns det någon trend för framtidens turism till Marocko?

Jag ser en efterfrågan på att få uppleva mer av det genuina, lokala och att få vara med och uppleva något bortom turiststråken. I november reser jag med en grupp på fyra familjer på en tennisresa till Agadir som vi kombinerar med ett besök till ett barnhem. (www.oumelbanine.net) Alla i gruppen har med sig en extra väska med donationer som t.ex. nappflaskor, barnkläder mm. Den här resan med kombination tennis/välgörenhet gör vi för femte året i rad.

Sara på barnhemmet vid en tidigare resa

Perfekt att få tips av en person som upplevt landet som Sara! Nu blev jag ännu mer sugen på att upptäcka Marocko. Kanske först några dagar i Marrakesh och sedan tåget ner till Agadir för lite sol och bad!

Några som redan varit i Agadir i Marocko Peter och Helena som driver Freedomtravel. Läs om deras Semester i Agadir här.

Fler experttips:

Tips från kryssningsexperten

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...