Recept för flexitarianer – Köttälskarens nästan vegetariska kokbok

Dela inlägget:

I veckan släppte Matts och Evas Hildén sin bok ”Köttälskarens nästan vegetariska kokbok” med förord av Edward Blom. Jag är god vän med Matts och var på releasefesten av boken, där jag såklart köpte ett signerat ex och passade på att ställa lite frågor till författarparet.

– Hur fick ni idén att skriva denna bok? 

Matts: För några år sedan började vi fundera på den klimatpåverkan som olika typer av mat har. Den enorma skillnaden mellan kött och grönsaker fick oss att vilja börja äta mer vegetariskt. Samtidigt ville vi, som gamla köttätare, fortsätta att njuta av köttets lustar. Vi började experimentera med att bara dosera köttet annorlunda, så att köttet blir mer krydda än huvudsak på tallriken. Det gick bra och vi kände att vi var något på spåren som fler kunde ha nytta av.

– Hur kom ni på de olika recepten?

Matts: En del recept är konventionella recept såsom bolognesesås, lasagne eller köttbullar där vi helt enkelt började med att ersätta minst hälften av köttråvaran med tex riven aubergine, mixade bönor eller havregryn. En del andra recept är inspirerade av lättsmält mat från förr, då kött var en ovanlig lyx. Och så vår andra stora passion resor, förstås!

– Vilka rätter är ni mest nöjda med?

Matts: Svårt att välja! Men okej: Tacos med friterade musslor, och vår kycklingfärssås med salvia.

Dessa två rätter har Eva gjort videos om – kolla in dem nedan!

– Vilka är de vanligaste frågorna ni får om boken?

1. Hur får man barn att äta mer varierad kost?

Matts: Ett sätt är att vegobluffa dem, alltså göra mat de gillar som till exempel spagetti med köttfärssås, men blanda i vegetariska råvaror.

2. Har ni lyckats få Edward Blom att sluta äta kött?

Matts. Nja, Edward är ju polyamorös när det kommer till mat, han älskar nästan allt, både kött och vegetariskt. Men följer man honom på instagram tycker jag att man kan se att han uppmärksammar vegetarisk mat då och då!

– För vem passar boken?

Matts: Den här boken är perfekt för dem som vill äta mindre kött utan att ge avkall på smaken Vi visar att det går att njuta mer av mindre kött och att man kan göra stor klimatskillnad utan att helt avstå köttets fröjder!

En riktigt snygg och kokbok, fullmatad med recept. Kan klart rekommenderas!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...