Portugisisk Restaurang i Stockholm – Ät:eljé i Finnboda Hamn

Dela inlägget:

I Finnboda Hamn ligger restaurang Ät:eljé – en Portugisisk Restaurang i Stockholm med fokus på portugisiska smaker och rätter, tillagade på portugisiska och svenska råvaror. 

Jag var nyligen i Lissabon en weekend och älskade verkligen den Portugisiska maten – och vinet. Så jag blev verkligen glad när jag fick en inbjudan till en “Fado and Port Night” på Restaurang Ät:eljé – en Portugisisk Restaurang i Stockholm som jag inte kände till sedan tidigare.  Fado är portugisisk folkmusik som spelades hela kvällen och Port såklart det traditionella portugisiska dessertvinet.

Sjövägen till Ät:eljé i Finnboda Hamn

Restaurang Ät:eljé är belägen på översta våningen i en stor studiobyggnad i Finnboda Hamn. Helt klart en restaurang man inte går förbi av en slump! Jag tog mig hit sjövägen med SL’s båt 80 som går direkt från Stadsgårdskajen vid Berzelii park, ett underbart sätt att färdas – speciellt om man går upp på däck! Stockholm är verkligen så vackert året om!

Mat och dryck på Restaurang Ät:eljé

Restaurangen drivs av Pedro Passinhas, utbildad vid Le Cordon Bleu i London med erfarenhet från Michelin-krogar som bland andra Fat Duck och Le Gavroche. Vid sin sida har han bland annat sommeliern João Tiago som kommer från Duoro-regionen i norra Portugal och verkligen brinner för Portugisiska viner.

Portugisisk Restaurang i Stockholm - Ät:eljé i Finnboda Hamn
Pedro Passinhas bakom grytorna!
Portugisisk Restaurang i Stockholm - Ät:eljé i Finnboda Hamn
Portugisisk Restaurang i Stockholm - Ät:eljé i Finnboda Hamn
João Tiago – husets sommelier

Middagen startade med ett glas Filipa Pato 3B – ett portugisiskt mousserande vin som var en perfekt start på denna kväll – friskt, torr och iskall!

Vi var det första sällskapet och slog oss ner vid vårt bord i den stora lokalen, som inom en timme var fullsatt, Snacka om corona-anpassat. Minst 3 meter mellan varje sällskap. En avskalad och enkel inredning som gör att det nästan känns som en pop-up, även fast Restaurang Ät:eljé varit igång sedan i våras. Enkla vita bord utan dukar, fällstolar och belysning från industrilampor ovanför varje bord samt massor med tända ljus.

Portugisisk Restaurang i Stockholm - Ät:eljé i Finnboda Hamn

Portugisiska tapas

Den första serveringen var Petiscos – Portugisiska tapas. En krispig dumpling fylld med räkor, tempura på rosenböna och en liten mustig paj fylld med anka. Rustikt, vällagat och supergott!

Tapas på Portugisisk Restaurang i Stockholm - Ät:eljé i Finnboda Hamn

Mellanrätter på Restaurang Ät:eljé

Menyn är uppbyggd med mellanrätter, vissa som passar att dela på. Andra – som soppor – smidigare att ta en varsin!

Portugisisk Restaurang i Stockholm - Ät:eljé i Finnboda Hamn

Den första mellanrätten var en svartkålssoppa med hembakt bröd fyllt med ibericochorizo. En riktigt mustig och härlig soppa gjord på hemmakokt buljong med mycket umami. 

Svartkålssoppa på Restaurang i Ät:eljé

Bläckfisk med konfiterad rättika, bläckfiskbläcksås och rapsblad var tre stora fina bitar bläckfisk på en koncentrerad spegel av bläckfiskbläcksås. Verkligen en rätt i min smak – jag älskar bläckfisk som var perfekt grillad här. Såsen på bläckfiskbläck var klart intressant, väldigt koncentrerad och med en stark skaldjursmak.

Portugisisk Restaurang i Stockholm - Ät:eljé i Finnboda Hamn
Bläckfisk på Portugisisk Restaurang i Stockholm - Ät:eljé i Finnboda Hamn

Pocherad torsk i olivolja, friterad potatis, svarta oliver och persilja. Denna görs rätt på det som man i Portugal kallar Bachalao – torsk – är klassisk Portugisisk husmanskost, riktig comfort food, men ändå med en elegans med de tunna strimlorna friterad potatis på toppen. 

Portugisisk Restaurang i Stockholm - Ät:eljé i Finnboda Hamn

Kolgrillad kyckling med piri-piri glaze var mer åt streetfood hållet. Fina bitar kolgrillad kyckling, med en het glace, Enkelt serverade med potatischips och körsbärstomater.

Portugisisk Restaurang i Stockholm - Ät:eljé i Finnboda Hamn

Menyn fortsatte med grillad fläskfilé med chorizosmör, mangoldkräm, fermenterad peppar. Galet bra, med ordentligt tryck från chorizon och den fermenterade pepparn. 

Portugisisk Restaurang i Stockholm - Ät:eljé i Finnboda Hamn

Sista varmrätten vi provade var en hemgjord räkchorizo med sotad endive och piggvarsbuljong. Det var kanske i denna rätt det märktes mest att  Pedro kommer från riktiga finkrogar. Så snyggt sätt att göra en modern variant på en klassisk korv, med tillbehör som verkligen lyfte rätten.

Räkchorizo

Portugisisk Restaurang i Stockholm - Ät:eljé i Finnboda Hamn

Dessert i vardagsrummet

Det finns flera soffgrupper i den stora lokalen, och vi flyttade till en av dem för dessert. En klassisk, saftig portugisisk sockerkaka med olivolja och saffran. Till det ett glas portvin som serverades ur en enorm magnumflaska.

Vardagsrummet på Restaurang Ät:eljé i Finnboda Hamn
Magnumflaska Port!
Portugisisk sockerkaka

En riktigt härlig måltid, med rustika, vällagade och intressanta rätter och riktigt bra viner till. Närmare maten och drycken i Portugal än så här kommer man inte utan en lång flygresa – verkligen en matupplevelse jag kan rekommendera!

Adress: Finnboda Varvsväg 19b
Ta er hit: Med exempelvis egen bil, buss från Slussen eller SL-båt 80 från Stadhuskajen
Webb: ateljedining.com

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den...

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...

Negroni Sour – Negroni och whisky sour i ett

Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma...