Oyster Card i London – pris och så här funkar det

Dela inlägget:

Ska du till London är ett Oyster Card det absolut smidigaste sättet att betala för resor med buss, tunnelbana och pendeltåg. Ett Oyster Card är ett NFC-kort med samma teknik som SL’s kort, som man laddar med pengar men i London är det klart billigare resor! Läs mer om hur det funkar, kostar, var man köper korten och hur man bäst tar sig runt och hittar i London. Tack vare en kommentar från en läsare har jag nu även upptäckt att man kan betala med kontaktlösa kredit- och betalkort eller via mobilen. Börjar med detta!

Kontaktlöst i Londons Tunnelbana

Har man ett kontaktlöst betal- eller kreditkort kan man blippa det när man går in och ur tunnelbanan och slipper använda ett separat Oyster Card. Detta till exakt samma priser som ett Oyster Card, där systemet automatiskt ser till att du betalar så förmånligt som möjligt. Läs mer om kontaktlöst betalande i Londons tunnelbana här.

Har du inget kontaktlöst kort kan du läsa vidare och även om du har ska du inte missa tipset om viken app du bör använda för att hitta bäst!

Köpa Oyster Card i London

Ett Oyster Card, alltså själva kortet, kostar fem pund och de kan man köpa i automater t ex på flygplatsen när man kommer fram. I samma automat laddar man kortet med valfritt belopp. Visst kan man låna ett kort från en kompis som tidigare varit i London, men fem pund är inga stora pengar och man tjänar in det redan på första resan man tar med tunnelbana istället för taxi eller på att ta tunnelbanan hela vägen från flygplatsen istället för Heathrow Express.

Man kan även beställa hem ett Oyster Card med posten för att slippa köpa det på plats. Jag har dock inte testat det själv men information om detta finns här.

Oyster Card i London

Hitta rätt tunnelbane- och bussroute i London med Google Maps

För att ta sig från A till B i London behöver man ofta byta tunnelbana och det absolut bästa sättet att hitta rätt är med Google Maps-appen, som har integrerat Londons tunnelbanekartor och tidtabeller i appen. Till skillnad från London undergrounds egen app så använder Google Maps GPS för positionering och de ger även tips för hur man ska gå till sin destinationen från tunnelbanan.

Oyster Card i London

Tips är att ladda ner hela London ”Offline” i mobilen på förhand och även skapa en Google My Maps-karta med de platser du vill besöka, så är det smidigt att hitta snabbast vägen dit.

Hela vägen från Heathrow till city med tunnelnbana

Köper man ett Oyster Card på flygplatsen kan man ta tunnelbanan hela vägen till city för bara några pund. Det är blåa Picadilly line som tar en trekvart från Heathrow. Det finns ett expresståg – Heathrow Express – mellan flygplatsen och Paddington. Resan tar med detta tåg istället 15 minuter och en enkelresa kostar mellan 22-25 pund, pengar som jag istället hellre lägger på något roligare!

Använder ni Google Maps så rekommenderar den dock alltid Heathrow Express, så då behöver ni lägga in sträckan Heathrow – Picadilly och sedan en ny sökning från Picadilly till din slutstation för att appen ska ge rätt råd!

Oyster Card i London

Glöm inte att blippa kortet

Vissa stationer har inga spärrar och där måste man själv komma ihåg att blippa kortet både när man går in och ut, annars riskerar man böter på 80 pund. Under mina tre dagar i London träffade jag på en kontrollant, så det är nog mer frekvent här än i Stockholm.

Oyster Card i LondonOyster Card i London

Inte anpassat för barnvagnar eller rullstolar

Det finns moderna tunnelbanestationer som är anpassade för barnvagnar eller rullstolar, men många stationer är gamla med sektioner med trappor. Vid vissa byten får man även gå ganska långt mellan de olika linjerna, men det är tydligt skyltat så det är inga problem att hitta.

Tunnelbana i LondonTunnelbana i LondonTunnelbana i London

Love the life you live…

Jag gillar när man ser skyltar med info som nedan i miljöer som tunnelbanan. Ganska lika infoskyltarna vid skidliftarna i Sverige. Mer sånt i Stockholms Tunnebana – och gärna samma låga priser som i London. Jag åkte massor under mina tre dagar här och inklusive resorna till och från flygplatsen kostade det totalt knappt 30 pund, inklusive kostnaden för Oyster-kortet.

Tunnelbana i London

4 kommentarer

 1. Vill man undvika HeathrowExpress men ska bo uppe i Bayswater/Paddington så finns även det lite söligare men billigare HeathrowConnect som i framtiden ska gå helt upp i den nya Crossrail-förbindelsen som kommer att förenkla resorna.

 2. Hej,

  Tycker du glömmer en väldigt viktig sak. Nu går det även att använda kontaktlösa betalkort direkt i spärren. Bara att lägga betalkortet på kortläsaren vid in- och utpassage så dras pengarna direkt från kortet.

  • Hej Johan,

   Aha, det missade jag helt när jag var där, coolt – ännu bättre ju. Jag lägger till info om det i reportaget – tack för tipset!

   Vänliga hälsningar Christian

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...