Hyra bil utomlands – bästa tipsen!

Vi brukar nästan alltid hyra bil när vi reser utomlands (förutom vår senaste resa till Sri Lanka där vi hyrde en chaufför med bil), Vi gillar verkligen att ha en bil på plats i ett nytt land, framför allt numera när vi reser hela familjen med barn.

Att hyra bil utomlands ger frihet att upptäcka ett nytt land på det sätt och i det tempo man själv vill. Men, det finns även många fallgropar och oförutsedda kostnader och det är nästan alltid bättre att boka exakt det man vill ha hemifrån och inte boka en billig bil och sedan köpa till tjänster vid uthämtningen.

Varför inte köra en cab några dagar på semestern!

De bästa tipsen för dig som ska hyra bil utomlands.

Det finns många fördelar med att hyra bil när du är utomlands. Med bil kan du enkelt ta dig runt och det ger dig möjlighet att upptäcka platser bortom turiststråken. Med bil har du möjlighet att ta dig vart du vill, när du vill. Du behöver inte anpassa dig efter tåg- och busstabeller eller trängas med andra människor. En hyrbil öppnar upp många möjligheter. Det finns dock vissa fällor som du bör se upp för när du hyr bil. Du bör noggrant se över vad som ingår i priset och vad det är för försäkring som gäller.

Tips 1: Jämför uthyrningsställena

Under semestertiderna lockar biluthyrningsfirmorna med attraktiva erbjudanden. Det gäller att jämföra erbjudandena för att undvika vissa fallgropar. Du kan antingen hyra direkt från uthyrningsföretaget (även så kallades märkesuthyrare) eller via en förmedlare. När du hyr hos en förmedlare är priset oftast lägre, men då behöver du även skriva två avtal. Ett avtal skrivs med förmedlaren och ett annat med uthyrningsföretaget. För att göra det enkelt för dig kan du hyra direkt hos uthyrningsföretaget och således endast teckna ett avtal, men då kostar det oftast mer. Nackdelen med att ha två avtal är främst att det kan bli problem om en olycka sker eller ett annat problem uppstår med hyrbilen. Vissa uthyrningsföretag har kontor i Sverige vilket underlättar. Jämför de olika alternativen och uthyrningsställena och väg fördelar mot nackdelar.

Tips 2: Räkna ut den faktiska kostnaden för hyrbilen

Det första priset som du ser när du söker på hyrbilar är sällan det slutgiltiga priset. Ta inte det första billiga erbjudandet du får, utan ta dig tid att jämföra kostnaderna. Många olika faktorer spelar in i hyrbilspriset, bland annat din ålder, landet där du ska hyra den, antalet dagar, antalet förare och dylikt. Det finns även många tillval som gör att priset kan stiga snabbt. Exempel på tillval är GPS, barnstol och vinterutrustning.

Tips 3: Läs på om bilförsäkringar och dokumentera skador

Det är mycket viktigt att du är ordentligt påläst om bilförsäkringar när du hyr bil utomlands. De vanligaste klagomålen bland hyrbilskonsumenter är extra debiteringar för skador och oönskade försäkringar. Uthyrningsställena kommer med största sannolikhet vilja att du tecknar en dyr försäkring hos dem. Undvik att teckna bilförsäkringen på plats eftersom det oftast är dyrare än vid bokningstillfället. Det är alltid bra att anteckna och fotografera eventuella skador på bilen redan när du hämtar ut den för att undvika en eventuell tvist senare.

Tips 4: Kolla vilket försäkringsskydd du redan har

Flera betal- och kreditkort ger försäkringsskydd om du betalar med kortet. Kolla upp vad som gäller för ditt kort, så du inte betalar för försäkringar du redan har. Ibland ingår t ex självriskreducering – något som hyrbilsbolagen alltid försöker sälja på vid uthämtningen om man inte redan bokat det.

Vanliga försäkringar när du hyr bil utomlands:

  • Trafikförsäkring som på engelska heter third party liability insurance. Denna försäkring ingår alltid vid biluthyrning och täcker skador på andra bilar och personer vid en trafikolycka.
  • Halvförsäkring är den lägsta nivån om du även vill ha försäkringsskydd för skador på din hyrbil. Vad som ingår i halvförsäkringen varierar mellan olika bolag och försäkringar och det är mycket viktigt att du kollar upp detta i förväg.
  • Helförsäkring är den försäkring som ger det mest kompletta skyddet. På engelska heter det CDW (collision/damage waiver), TP (theft protection) och LDW (loss/damage waiver).
  • Tilläggsförsäkringar som personlig olycksfallsförsäkring är ofta dyra och onödiga eftersom de ofta är inkluderade i hemförsäkringen. Kolla med ditt försäkringsbolag innan resan.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Öppet Spår 90 – Fast-track till Vasaloppet

Från att inte ha åkt längdskidor sedan jag var barn, till att börja träna förra året och nu...

Champagnelunch med Guldkula – Sveriges mest sålda Champagne

I fredags hade jag den stora glädjen att få komma på en Champagnelunch med Guldkula - skumpan som...

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...