Hur är det att kryssa i Karibien? Nu vet vi!

Dela inlägget:

Aldrig har jag varit på en semester där så många vänner här hemma har varit nyfikna på hur det var. Inte Miami alltså utan kryssningen vi gjorde efter dagarna i Miami – till Karibien med Norwegian Getaway.

Sammantaget hade vi det superbra! Men det berodde på en rad faktorer som att jag var ganska påläst innan kryssningen. För det är inte bara att hoppa på vilket kryssningsfartyg som helst och tro att allt sedan är uppstyrt och ingår den kommande veckan. Eller att alla rederier erbjuder samma sak – för det skiljer sig stort åt.

Hur är det att kryssa i Karibien?

Några som fick erfara det var Bingo Rimér och Katrin Zytomierska som kryssade samtidigt som vi men med ett annat rederi. De var riktigt missnöjda med sin kryssning, tyckte att det var ett dårhus på skeppet och att Katrin sa i senaste avsnittet av Relationspodden som hon gör ihop med Bingo att ”maten var sämre än på Ikea”.

Det fartyg de åkte med tar upp till 6.800 passagerare, nästan 3.000 fler än det vi åkte med, så jag kan förstå att det var klart rörigare.

Hur är det att kryssa i Karibien?
Vårt ”lilla” fartyg

Jag vet heller inte vilket restaurangutbud som fanns på deras fartyg men på Norwegian Getaway finns över 20 restauranger med mat som verkligen är långt bättre än något jag ätit på ett möbelvaruhus. Flera av restaurangerna var i nivå med de som finns hemma i Stockholm, dock ej på lyxkrogsnivå. Mer om restaurangerna ombord i ett separat inlägg!

Hur är det att kryssa i Karibien?
Sushi, sake och japansk öl på fartygets japanska restaurang

Är det bara massa pensionärer på kryssningar?

En fråga som många ställde till mig är om det bara var amerikanska pensionärer ombord. Så var det inte, utan det var massor med barnfamiljer – flera svenska. Unga par utan barn och kompisgäng. En hel del medelålders par och pensionärer också såklart som kanske stod för 25% av gästerna. Vi åkte på höstlovsveckan så det var nog fler svenska familjer än vanligt, men att det var en sån mix av gäster beror nog även på Norwegian Cruise Lines positionering med massor av aktiviteter för barn (och vuxna) ombord.

Är det bara massa pensionärer på kryssningar?
Höghöjdsbana på 17:e våningen!

Vad ingår på en kryssning?

En annan fråga är om det blir dyrt med massa extrakostnader. Det beror också på vilket rederi man åker med. Norwegian Cruise Line har nyligen lanserat ett ”Premium All Inclusive” som de är ganska ensamma om där mycket ombord ingår. Mat, dryck (upp till 15 dollar per glas) och dricks samt de flesta aktiviteter och shower.

Vad ingår på en kryssning?
En glad bartender skakar till ännu en mojito!

Men det ingår bara mat på hälften av restaurangerna ombord – de övriga (bättre) får man betala ett tillägg för på mellan 15-36 dollar per person. Vi visste om detta och hade räknat med ett par tusen extra under kryssningen för att äta på de lite bättre restaurangerna, men annars hade man kanske blivit besviken om man trodde allt skulle ingå.

Vatten kostar extra!

En annan sak som retar många är att det inte ingår dricksvatten i flaskor på rummet och man erbjuds istället att köpa plastflaskor med vatten, även fast man har all-inclusive drycker av alla slag i fartygets barer. Vi fyllde istället på egna flaskor varje dag i någon av de automater som fanns ombord med kallt vatten. Det stod visserligen att man inte fick det av hygieniska skäl, men det var ingen som sa ifrån när vi fyllde på ändå. Gratis och klart bättre för miljön.

Vad kostar utflykter under en kryssning?

En annan utgift som är lätt att glömma bort är de stopp man gör på olika öar. Utflykter som rederiet arrangerar kostar mellan 60-200 dollar per person och det kan ju dra iväg om man är en familj som gör tre stopp under en kryssning.

Men, det finns enkla sätt att spara pengar även här, som att ta en taxi till en strand på egen hand för en bråkdel av priset.

Vad ingår på en kryssning?
En strand där vi var nästan ensamma på Tortola

Vid alla stopp fanns taxibilar uppradade, med fasta priser till de populära stränderna. I Bahamas fanns till och med lokalbussar man kunde ta till stranden för en dollar!

Hur är restaurangerna och maten ombord?

Det finns över 20 restauranger ombord, där hälften ingår i Premium all inclusive och resten kostar lite extra. Läs mer om restaurangerna i ett eget reportage här.

Hur är restaurangerna ombord?

Aktiviter på Norwegian Getaway

Det finns massor av saker att göra ombord, från shuffleboard till höghöjdsbanor. Läs mer om allt att göra ombord i ett separat reportage här.

Den närmaste veckan kommer jag i flera reportage dyka ner i alla detaljer om resan med inlägg om de stopp vi gjorde på St Thomas, Tortola och Nassau, Bahamas och tips på vad ni ska tänka på när ni bokar er nästa kryssning!

Jag är verkligen ingen expert efter denna första kryssning, men däremot har jag tidigare intervjuat en riktig kryssningtok som kryssat över 100 gånger med i alla de största rederierna. Läs intervjun här.

Jag gjorde även i våras en jämförelse av vad som ingår på en kryssning med de tre största rederierna – läs den här.

 

2 kommentarer

  1. Det låter som att ni haft en bra kryssning! Jag tror generellt att det är bra att vara lite påläst innan, så man till exempel vet vad som ingår och inte, oavsett vilket bolag man kryssar med.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...