Test Huawei Mate 20 Pro – med en kamera som överträffar iPhoneX

Dela inlägget:

Jag har haft iPhones av olika slag de senaste 10 åren, mycket för att kamerorna varit så bra. Sedan i Mars 2018 har jag haft en iPhone X som jag varit nöjd med men ändå tagit med min systemkamera ofta då den varit strået vassare.

De senaste veckorna har jag dock testat en helt ny mobil med ett android-operativsystem. Jag har fått låna en Huawei mate 20 pro, den senaste mobilen från Huawei där man satsat extra mycket på bland annat riktigt bra kamerafunktioner.

Test Huawei Mate 20 Pro

Perfekt för mig som försöker ta så bra bilder som möjligt för bloggen, men inte orkar ta med min systemkamera överallt. Kan denna telefon ersätta även systemkameran? Hur är den jämfört med min iPhone X?

Test Huawei mate 20 pro

Att gå från iPhone till en android-mobil är lite ovant, men efter ett par dagar kommer jag in i mobilen, laddar ner de appar jag hade på min gamla mobil osv. Mate 20 är väldigt snabb och kameran har långt fler funktioner och högre upplösning än den iPhoneX jag har sedan tidigare.

Tre kameror på baksidan

Huawei mate 20 pro har tre kameror på baksidan, en för vidvinkel, en för vanliga bilder med hela 40 megapixel och en kamera för zoom. Mobilen växlar mellan dessa beroende på hur man exempelvis zoomar, så det är inget man som användare märker av.

Test Huawei Mate 20 Pro

Zoomen är knivskarp, nedan bild där jag zoomade in på taket på Engelbrektskyrkan (ovan) är t ex fotad med 10x zoom.

Test Huawei Mate 20 Pro

Kort skärpedjup i Huawei mate 20 pro

En funktion jag använt ofta på min iPhone X är porträttläget för att få kort skärpedjup, dvs bilder som är skarpa i förgrunden men suddiga i bakgrunden. I Huawei mate 20 pro har man tagit denna funktion klart längre.

Det finns även här ett porträtt-läge. Men till skillnad från iPhone X som zoomar in bilden i porträttläget automatiskt kan man här välja själv hur mycket kameran ska zooma.

Test Huawei Mate 20 Pro

Själva porträttläget i Huawei mate 20 pro är endast för att ta bilder på människor, men vill man ta bilder på andra saker med kort skärpedjup finns läget “bländare” som ger samma effekt. Med det läget kan man även ändra punkt som ska vara skarp på bilden i efterhand.

Test Huawei Mate 20 Pro

Vill man leka med bildeffekter finns det massor med funktioner. När man tar porträtt kan man t ex välja att bakgrunden byts ut mot ett persiennmönster eller nedan hippiemönster! Något min dotter tyckte var superkul när hon provade mobilen.

Test Huawei Mate 20 Pro

Massa avancerade funktioner

Jag har massa funktioner i min systemkamera som jag aldrig lärt mig, för att ta bilder i mörker eller med längre slutartid. I Huawei mate 20 pro finns en rad liknande funktioner inbyggt så vem som helst kan ta coola bilder.

Några exempel är “ljusgrafitti” eller “stjärnspår” – där jag för första gången lyckades fånga stjärnor en krispig vinternatt på landet, något som varit helt omöjligt med de mobilkameror jag haft tidigare. Man kan även fota vattenfall och liknande miljöer där man med stativ och lång slutartid får väldigt coola bilder.

Test Huawei Mate 20 Pro

Pro-läge för experterna

Är man en van systemkameraanvändae finns även ett pro-läge. Det är alltså inte jag, men på sikt vore det kul att lära sig mer om detta.

Kameran är alltså helt grym och man matchar den med en extremt skarp oled-skärm med en upplösning på 3120 x 1440 pixel med svagt rundade hörn När kompisar velat kolla in mobilen är det detta som imponerat mest på dem – de bilder man tar ser otroligt bra ut i skärmen på mobilen och att kolla på film blir såklart även det en klart bättre upplevelse.

Andra finesser i Huawei mate 20 pro

I mobilen finns plats för dubbla SIM-kort. För mig som har både ett privat nummer och ett jobbnummer är detta perfekt för att slippa ta med två mobiler. Även praktiskt om man åker på långresa i ett annat land och vill använda ett lokalt SIM-kort för t ex surf.

Supersnabb laddning och ett batteri som håller väldigt länge. Man kan ladda mobilen trådlöst och man kan även dela av sig av batterikraften med en annan mobil som har trådlös laddning genom att bara lägga mobilerna ihop.

Det finns även AI-funktioner för att på resande fot låta mobilen identifiera vad man fotar eller autoöversätta text från ett visst språk till ett annat. Jag har inte testat klart ännu på långa vägar men har nu börjat att fota allt mer till mina reportage med denna Huawei mate 20 pro.

Samma pris som en iPhone XR

Prismässigt ligger Huawei mate 20 pro runt 10.000:-, samma pris som en iPhone XR med 128 GB minne. Dock får man klart med kamera för pengarna med denna Huawei Mate 20 Pro.

Mer om denna mobil på bloggen igen om några veckor när jag testat vidare! Vill du läsa mer om mobilen nu finns ett lite mer teknisk test hos mobil.se som även de verkar gilla Mate 20!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...

Säsongsmeny på Restaurang Leijontornet

Restaurang Leijontornet i Gamla Stan har fått många bra recensioner den senaste tiden och som en följd snabbt...

Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden

I fredags tog jag med min fru på en Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden. Detta är...