Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då är detta reportage för dig. Koh Samet är en underbart vacker ö med massor att se och göra – och några av Thailands vackraste stränder. Vi var på Koh Samet i slutet av Oktober 2023 – så dessa tips är rykande färska!

I detta reportage får du bland annnat tips om:

  • Sju olika stränder på Koh Samet
  • Tre riktigt härliga hotell på Koh Samet som vi bodde på
  • Hur man tar sig till Koh Samet från Bangkok
  • När det är bra väder på Koh Samet
  • Hur mycket det kostar att gå i land på Koh Samet
  • Flyg från Stockholm till Bangkok

På Koh Samet finns hotell i alla prisklasser – från enkla vandrarhem till 5-stjärniga lyxhotell. Den Thailändska maten vi åt här var god överallt – frän enkel streetfood till fine-dining.

Thailand – asiens mest prisvärda destination

Det som dessutom nu talar ännu mer för Thailand än många andra resmål är priset. Thailand är ett av få länder som det fortfarande är billigt att turista i som svensk. Man får ungefär 3 Thailändska Bath för 1 svensk krona – och översätter man priserna på hotell, restauranger och aktiviteter ligger de på drygt 1/3 av vad det kostar i Sverige.

Väljer man en ö som Koh Samet kan man bo på hotell som matchar resorter på både Maldiverna och Seychellerna. Men man kan även bo riktigt billigt om man vill. Eller bo några nätter på ett enklare hotell och sedan dra på med ett lyxhotell några nätter – det konceptet gillar jag!

Stränder på Koh Samet – för alla smaker

Koh Samet har några av Thailands allra vackraste stränder och det finns här stränder och hotell för alla smaker. Från små lugna stränder utan eller bara ett hotell till långa stränder med massor av hotell, restauranger och barer.

Vi bodde på tre olika stränder, för att få variation och se så mycket som möjligt av vad Koh Samet har att erbjuda. Nedan kan du läsa mer om dessa – och om Koh Samets andra mest populära stränder.

Till Koh Samet’s lugna stränder med lyxiga resorts hör Ao Prao beach och Ao Kiew Beach. Vi bodde först på Ao Prao Beach som är en lugn vik med tre hotell och fyra restauranger.

#1. Ao Prao Beach – vacker strand med fin snorkling

Denna strand är känd för bland annat riktigt bra snorkling – och från en utkiksplats bara fem minuter från stranden har man en fantastisk vy över solnedgången.

Guide till Koh Samet 2023

På Ao Prao beach bodde vi på Ao Prao Beach resort som är ett superfint prisvärt hotell vid stranden med stora bungalows, två pooler och en stor restaurang. Läs mer om detta hotell här.

#2. – Ao Kiew Beach – en paradisstrand på södra Koh Samet

En ännu mindre strand är Ao Kiew Beach som är en av de mest södra stränderna på Koh Samet. Här ligger bara en resort – Paradee resort – och detta är ett av Koh Samets absolut finaste hotell. Stranden här är otroligt vacker och här bor man i privata villor. Ska man unna sig ett par nätter på ett riktigt fint hotell på Koh Samet så är detta det perfekta valet! Läs mer här om Paradee Resort.

#3. Ao Wai beach

Ao Wai beach är en liten strand med bara några enkla restauranger och ett hotell. En vacker strand där man kan få naturlig skugga av mangroveträd som växer vid vattenbrynet. En populär strand att göra en utflykt till om man bor på en av de större stränderna och vill ha en lugn dag på stranden. Läs mer här.

#4. Ao Nuan beach

Ao Nuan beach är ännu mindre än Ao Wai beach och här finns bara en enkel resort med restaurang. Detta är ingen strand man åker förbi utan man måste veta var den ligger och gå en stig till den från närmaste plats man kan komma till med taxi eller moped. Läs mer om Ao Nuan här.

#5. Sai Kaew beach – Koh Samets största strand

Bland de större ständerna ör Sai Kaew beach den mest välbesökta på Koh Samet med massor av hotell, barer och vattensport. Försäljare och massörer på stranden, jet ski i vattnet, restauranger med partymusik och eldshower.

Hit åkte vi två nätter efter att vi startat på lugna Ao Prao beach och det var en kul kontrast. Vi bodde på strandens största hotell – Sai Kaew Beach Resort – som även har den restaurang som rankas som strandens bästa. Ett riktigt bra hotell som jag varmt kan rekommendera.

På denna strand åt vi även på andra enklare restauranger som var riktigt bra och vi tog drinkar i solnedgången på stranden och kollade på alla andra turister (och hundar) som flanerade förbi.

Sai Kaew beach - Koh Samets största strand

Jag uppfyllde en av sonens högsta drömmar och hyrde vattenskooter ihop med honom en dag som han pratat om att han vill testa i flera år, perfekt ställe att testa detta på.

Denna strand var även mysig att gå en promenad på när solen gått ner och ta en drink efter middagen. Lite samma känsla som på Koh Lanta som vi var flera år på när våra barn var yngre.

Vid Sai Kaew beach finns även Koh Samets lilla center och en av två platser med en bankomat. Via en väg, kantad av enkla restauranger, barer och kaféer kan man från Sai Kaew beach promenera till Koh Samet Pier som är den platsen man kommer vill om man tar en vanlig färja från fastlandet.

#6. Ao Phai Beach

En mellanstor strand som ligger i närheten av Sai Kaew beach. Blandade omdömen, vissa tycker den är avslappnad och härlig, andra klagar på party och musik på nätterna! Läs mer här.

#7. Ao Wong Duen beach

En liten strand som ligger söder om de mest populöära stränderna. Avslappnad och populär hos de som vill ha en vacker strand men ändå lite utbud av hotell, restauranger och barer. Läs mer här.

Hur tar sig till Koh Samet från Bangkok?

För att ta sig till Koh Samet från Bangkok får man först ta en buss eller taxi till Ban Phe på fastlandet, och därifrån en färja eller motorbåt.

Om du bor på något av de lite finare hotellen (se de vi bodde på) kan de arrrangera en privat bil som kostar runt 10.000 Bath tur och retur från Bangkok. De har sedan privata motorbåtar som bara tar en kvar direkt till den resort man ska bo på.

Alternativt kan man boka en egen van direkt via en site som förmedlar chaufförer, som taxikohsamet.com. Det gjorde vi och det kostade 5.000 Bath tur och retur. Dock var detta en rätt gammal bil med en chaufför som inte kunde engelska, så vi fick kommunicera via Google Translate. Helt ok, men bar att veta att standarden inte är tipp topp. Ännu billigare är det att ta en buss. Bussarna utgår antingen från Bangkoks östra bussterminal, från bangkoks internationella flygplats eller från Khao San Road i Bangkok.

När är det bra väder på Koh Samet?

Det är nästan alltid bra väder på Koh Samet och är en av de mest solsäkra i hela Thailand. Temperaturen ligger runt 30 grader året om och ska man undvika någon perid kan det vara regnperioden mellan juni och oktober då det kan komma en hel del skurar.

Hur mycket det kostar att gå iland på Koh Samet?

Det kostar 200 bath för utlänningar att gå iland på Koh Samet, då det är en nationalpark. Man betalar bara denna avgift en gång och det kan betalas på exempelvis det första hotell man bor på, eller när man går av färjan.

Flyg till Bangkok från Stockholm

När vi skulle boka flyg inför höstlovet fanns det direktflyg med Thai till Bangkok .- och flyg med ett byte var billigast med Air China. Vi valde det senare, då priset med Air China var nästan hälften mot vad det skulle kostat med Thai. Läs mer om vårt flyg till Bangkok här.

Bra hotell i Bangkok

När man kommer med ett långt flyg kan det vara skönt att inte åka vidare till Koh Samet direkt, utan landa några nätter i Bangkok. Vila upp sig, ställa om kroppen till Thailändsk tid och utforska lite av allt kul som finns att göra i Bangkok. Läs här om ett riktigt bra och prisvärt hotell mitt i Bangkoks shoppingsdistrikt som vi bodde på. Läs här om våra tips för 24 timmar i Bangkok!

Sammanfattningsvis är detta en otroligt härlig ö som vi redan längtar tillbaka till!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...