fbpx
Matochresebloggen
 Stora Björnrukan 
Café Karlstad

Café Gamla Skolan i Väse utanför Karlstad

Edit 2023: Cafe gamla skolan är numera stängt

Kan ett café i en gammal skola bli ett sätt att få folk att åka till en liten ort väster om Karlstad? Ja, i Väse, en kvart från Karlstad med bil ligger Café Gamla Skolan som för många är en perfekt utflykt.

En gammal nedlagd skola här såldes av kommunen för snart 10 år sedan och de som lade bud fick även skriva hur de ville använda lokalen. Idén att göra om skolan till ett café var den som kommunen gillade bäst och efter en omfattande renovering öppnade Café Gamla Skolan 2013.

Café Gamla SkolanCafé Gamla Skolan

Café Gamla Skolan i Väse

Maren som driver caféet med sin man arbetar i vanliga fall som lärare och har ett stort intresse för bakning. Hon driver detta café under sommarlovet och under resten av året serveras afternoon tea en gång i månaden. “För att man saknade caféet under vinterhalvåret”.

Ägarinnan kommer från Tyskland, vilket både hörs på hennes brytning och på utbudet i caféet. Tårtorna är inte lika söta som vi är vana vid i Sverige utan grädden är blandad med creme fraiche och det är lite mindre socker i kladdkakan. Ännu godare tyckte vi! De har dessutom roliga namn som “Rektorns hemlighet” (chokladtårta med ägglikör), “Lärarinnans dröm” (Käsekuchen med kvarg och grädde) eller “Sommarlovstårta” med jordgubbar och grädde. Man bakar alla tårtor själva, men bullarna kommer från Artisan bageri inne i Karlstad.

Istället för läsk är det fokus på ekologiska juicer från tyska Voelkel. Sonen älskade varianten med Apefel unt Mango som Maren på vant lärarsätt frågade om han förstod vad det betydde.

Café Gamla Skolan

Café Gamla SkolanCafé Gamla SkolanCafé Gamla SkolanCafé Gamla Skolan

Vill man istället äta lunch finns enklare rätter som sallader, smörgåsar, paj och soppa.

Ta ett dopp på Stora Björnrukan

Badsugna efter att in smällt i er en stor tårtbit? Bara ett par kilometer från Café Gamla Skolan ligger Björnrukan – en jättefin långgrund strand. Skriv in Stora Björnrukan badplatsGoogle Maps så hittar ni dit!

 Stora Björnrukan  Stora Björnrukan 

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar