Saker att göra på Bornholm – sju tips!

Dela inlägget:

Saker att göra på Bornholm – en dansk liten ö i södra Östersjön med ca 40.000 invånare, som på många sätt påminner om Gotland. Jag har varit där och hittat sju roliga saker att göra på Bornholm!

Bornholm har ofta bättre väder än fastlandet och det finns mycket turister som ger underlag att ha ett par riktigt bra restauranger. Ön är platt så det passar perfekt att cykla runt här och man har flera underbara sandstränder!

Saker att göra på Bornholm

Närmaste staden att ta sig till Bornholm från Sverige är via Ystad varifrån det går en snabbfärja som tar 80 minuter. Jag kom dock hit på ett av stoppen som gjordes vid en 4-dagarskryssning runt Östersjön och hade en dag i Bornholm. med en guide som körde oss runt till höjdpunkterna.

Saker att göra på Bornholm – sju tips

Bornholm är verkligen en härlig ö med god mat och underbar natur och här kommer mina topp sju saker att göra i Bornholm

#1. Gudhjem Rojeri på Bornholm

Ön är ganska liten så med buss tar man sig från hamnen i Ronne till östsidan på ca 20 minuter. Här gjorde vi vårt första stopp i staden Gudhjem. Mysig liten stad vid vattnet där det tidigare fanns rökerier i nästan varje hus. Idag finns bara ett rökeri kvar i Gudhjem och det hör restaurangen Gudhjem Rojeri som bland annat serverar en fiskbuffé för 130 DKK som var riktigt bra!
Saker att göra på Bornholm -Gudhjem på Bornholm Saker att göra på Bornholm  Gudhjem Rojeri på Bornholm Gudhjem Rojeri på Bornholm

#2. Vandringsled runt hela Bornholm

Runt hela ön finns en vandringsled längs vattnet. Vår busschaufför släppte av oss några kilometer innan respektive stopp så vi fick en liten försmak av denna långa vandring – superfint.
Saker att göra på Bornholm

#3. Helligdomsklipporna på Bornholm

På Bornholms nordvästra del hittar man Helligdomsklipporna. Mäktiga branta skär rakt in i Berget. Här kan man ta trappor ner och gå valda delar av leden längs vattnet, som är en lite mer utmanande vandring.
Saker att göra på Bornholm

#4. Bornholms Konstmusuem

Ovanför Helligdomsklipporna finns Bornholms Konstmuseum. Ljus och pampig byggnad med flera intressanta utställningar. Vill man inte betala entré för museet finns även en gratis utställning utomhus.
Saker att göra på Bornholm Bornholm topp sju saker att göra Bornholm topp sju saker att göra

Mer än så här hann vi inte med men jag fick tips från vänner som varit här tidigare på fler saker man egentligen inte får missa;

#5. Kjærstrups choklad i Snogebæk

På Kjærstrups choklad i Snogebæk kan man bland annat köpa deras Flødebolle. En dansk speciaitet med gräddskum överdraget med choklad. Kjærstrups choklad’s Flødebolle har utsetts till Danmarks bästa!

#6. Svaneke Bryghus.

För ölälskaren är Svaneke Bryghus ett kul stopp. Här finns en restaurang med stort utbud av Svanekes öl och under juli månad kan man måndag-torsdag klockan 11.00 gå en kort rundtur i bryggeriet följt av en ölprovning (beöver förbokas).

#7. Ät på en michelinkrog på Bornholm

På Bornholm finns två Michelinkrogar – Kadeau och Lassen’s restaurang på Stammershalle Badehotel. En liten lunchmeny på Kadeau med vinpaket kostar 900 DKK. Efter lunchen kan man sedan  hänga på stranden (nedan) precis utanför Kadeau eller ta cykeln 30 minuter längs kusten till Bornholms finaste strand – Dueodde.

Bornholms bästa strand – Dueodde

Bornholm har flera vackra stränder, men finast är Dueodde, känd för sin vita sand. Här finns även Bornholms högsta fyrtorn.

Bornholm –  en underbar ö som jag gärna skulle stannat längre på. Men – vi åkte vidare med färjan mot Warnemunde. Mer om det stoppet i nästa inlägg!

4 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...