Birka Cruises whiskybar och taxfreewhisky

Dela inlägget:

Jag har stort intresse för whisky och ihop med några kompisar har vi en liten whiskyklubb – AWA – som både arrangerar egna whiskyprovningar och har några fat i Skottland, på Bruchladdish och Glengoyne.
Så, det var riktigt kul att det fanns en välsorterad whiskybar på långkryssningen jag åkte Med Birka Cruises (läs mer om den här) och en välsorterad whiskyavdelning i Taxfreebutiken.

Birka Cruises Whiskybar

På fartyget finns en whiskybar med 220 olika Whiskies – från en enkel Famous Grouse till en 35-årig Glengoyne . Under kryssningen jag gjorde lyckades jag få in tre olika whiskyprovningar här. Jag kunde ta in 1 cl av vardera sort, så det blev varken dyrt eller för mycket sprit – däremot massor av smakupplevelser! Jag hade även en plan att köpa några flaskor på fartygets taxfree så jag passade på att prova en del sorter som såg intressanta ut innan jag köpte dem.
  Birka Cruises Whiskybar
Ovan första kvällens provning. Älskar att bartendern lämnade flaskorna framme så jag kunde studera dem i detalj medan jag provade respektive sort.  Här testade jag bland annat en Glengoyne 25-årig som var en riktig sherrybomb.
 Birka Cruises Whiskybar
Den andra kvällen testade jag fem sorter som jag var sugen på att köpa. Två av dem gillade jag verkligen – Balvenie 12 årig och Talisker 57 north så de köpte jag senare.
Birka Cruises Whiskybar
Sista kvällen körde jag en helsvensk provning, med tre sorters Mackmyra och två Box. Bäst av dessa var ”tyvärr” whiskyn i fatet med Mackmyra som står i baren som man inte kan köpa på annan plats än just på fartyget, så det blir till att åka på en till kryssning om jag vill dricka mer av denna!

Tre frågor till Tom i Birka Cruises whiskybar

Efter att ha hängt här flera kvällar och blivit guidad genom sortimentet av fartygets bartender Tom ställde jag de där frågorna jag alltid vill fråga en bartender om:
 Birka Cruises Whiskybar
Vilken whisky i er bar tycker du är bäst?

Den frågan får jag varje dag! Jag gillar mest de gamla sherrylagringarna,  som Glengoyne 25-årig.

Vilken whisky köps mest?

Ah, svårt! Om det är kampanj på en viss whisky i taxfreebutiken är det många som provar den, innan de köper den.

Vilket destilleri tycker du är roligast att besöka?

Alla har sin charm, Bunnahabhain är trevligt men ska jag välja ett är det Bruichladdich .

Taxfreewhisky på Birka Cruises

Nere i taxfreen har man ett bra whiskysortiment, med allt från japansk till svensk och finsk whisky – och såklart massor med whisky från Skottland. Extrapriserna var på lite enklare whisky och de sorter som tas fram ”speciellt för taxfree” är jag lite tveksam till, men här fanns flera av mina favoriter till riktigt bra priser. Man kan se viss del av utbudet i Taxfreekatalogen, men det finns mycket fler sorter i butiken.
 Birka Cruises Whiskybar
Är man sugen kan man även utan kostnad prova på flera av whiskysorterna (dock i små trista plastglas så det går inte att jämföra med att prova whisky uppe i baren). Här fick jag bland annat testa Karhi – en finsk whisky, klart intressant även om den fortfarande är ung och inte alls prisvärd.
Så sammantaget finns det mycket för whiskyälskare ombord på Birka Cruises!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Bästa glöggen 2023 – vi testar 5 olika

Vilken är den bästa glöggen 2023? När man bjuder in till adventsfika vill man såklart bjuda på en...

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...