Bästa grilltipsen – så här lyckas du vid grillen!

Dela inlägget:

Nu drar grillsäsongen igång och lagom till den kommer här några av de bästa grilltipsen för godare grillat – från två grillexperter! Jag var nämligen på ett lunchevent igår som arrangerades av Caj P som gör massa olika BBQ-såser, kryddmixar och glaze och Landmann som tillverkar grillar och fick en pratstund med två riktiga grillexperter – Anders Tegner, välrenommerad kock som är med i kocklandslaget och är matkreatör för Caj P samt Jonas Axelsson från Landmann.

Jag frågade dessa herrar vilka de vanligaste felen man brukar göra vid grillen är och hur man bör göra och de var helt samstämmiga i sina svar!

Bästa grilltipsen - två enkla tips för godare grillat!

Gör inte de vanliga felen – två enkla tips för godare grillat!

Fel ett: Man grillar för hett och har för bråttom

Tips ett: Få kontroll över temperaturen i grillen och låt grillningen ta lite mer tid. Fyll inte hela grillen med kol utan spara minst en tredjedel, gärna hälften, där köttet kan vila eller gå klart med indirekt värme. Tänk på grillen som en rökugn om du lägger på locket. Om man grillar feta saker som lamm eller fläsk, grilla det på indirekt värme eller lägg ett kärl under köttet som fettet kan droppa ner för att slippa att fettet tar eld som sotar och bränner köttet.

Fel två: Man översteker

För att vara säker på att det som ligger på grillen är riktigt genomstekt översteker många det man lägger på grillen.

Tips två: Skaffa en stektermometer och ta bort det du grillar när det har rätt innertemperatur.

Bästa grilltipsen – så här lyckas du vid grillen!

Anders hade även fem allmänna tips för godare grillat:

  1. Tänd grillen i tid -grillen och gallret måste vara varmt! När kolen eller briketterna är grå är det dags att grilla
  2. Ju större bit som ska grillas – ju längre måste det marineras!
  3. När du grillar fisk – välj färsk fisk och doppa en halv lök i olja och gnugga mot gallret innan fisken läggs dit – då fatsnar den inte lika lätt
  4. Ta ut köttet i tid så det är rumstempererat när det läggs på grillen. Pensla lite olja efter marineringen innan det läggs på grillen för att få en fin yta.
  5. Testa att grilla grönsaker! Lök och morot är två bra grönsaker som är tacksamma att smaksätta med BBQ-olja eller glaze och får en fin konsistens när de grillas. (Jag gillar personligen även att grilla endiver, squash, sparris, paprika och championer!).

Nyheter för grillen 2018

Efter alla dessa tips fick vi smaka på lite av årets nyheter, som en baconsmakande majonäs – Baconnaise och kött som rubbats med nya ekologiska rubs. Mums!

Bästa grilltipsen

Vi fick också prova lite blomkål som grillats och sedan ”moppats” med glaze. Mopping kommer såklart från USA och är ett sätt att få på riktigt mycket glaze på det man grillat!

Så härligt att det äntligen är grilltider och jag kommer förhoppningsvis lyckas ännu bättre framför grillen i sommar med dessa tips, ska skaffa en bra stektermometer och ta med till landet!

Det finns också bra kurser man kan gå om man vill vässa sina grillkunskaper. jag gick exempelvis en kurs i grillning på Restaurangakademin ledd av Christian Hellberg för två år sedan – läs mer om den kursen här!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...