Avsmakningsmeny på Breakfast & Wine på Kungsholmen

Dela inlägget:

Breakfast & Wine öppnade i oktober 2017. Då serverade man frukost varje dag och hade på kvällarna lättare rätter och fokus på bra viner. Men när ägaren Tom Söderberg efter ett halvår träffade kocken Emil Algotsson bestämde han sig för att byta koncept. Sedan i Augusti 2018 serveras istället en avsmakningsmeny (och brunch på helgerna). I Fredags bokade jag bord här för mig och min fru för att fira vår bröllopsdag lite i förskott.

Restaurang Breakfast & Wine på Kungsholmen

Restaurang Breakfast & Wine ligger lite avsides på Inedalsgatan på Kungsholmen, i en relativt liten och mysig lokal som tar runt 30 gäster.

Vi kommer hit strax före 19.00 och det är i stort sett fullt i lokalen. det är dämpad belysning och glad 90-tals disco i bakgrunden.

När vi stiger in ropar Tom glatt från det öppna köket: ”Hej, välkomna – är det Oscar?”. Samtidigt kommer en servitör fram och hälsar med en handskakning. Inte rätt namn, men varmt och hjärtligt. Mitt namn lär de sig dock snabbt och även min frus namn, som de sedan på amerikanskt vis använder resten av kvällen.

Avsmakningsmeny på Breakfast & Wine

Emil, som tidigare jobbat på krogar som Lilla Ego och Punk Royale ligger bakom den nya avsmakningsmenyn, som just har förnyats till denna dag då Breakfast & Wine öppnade på nytt efter juluppehållet.

Sitter man i baren (där det finns drop-in platser) kan man beställa bara enstaka rätter eller bara ett glas vin, men vi var sugna på att testa hela avsmakningsmenyn.

Menyn kostar 750:- och till den finns ett matchande vinpaket för 695:-. Min fru ville inte ha ett helt vinpaket, så vi bestämde oss för att dela på ett vinpaket och så började jag med en av mina favoritöler som de här hade på fat -Peroni. Sen började rätterna komma in.

Det startade starkt, med en liten skål med matjessill, krispigt rågbröd och en emulsion på brynt smör. Så gott och den har varit med på menyn sedan start! På en liten träkloss kom två munsbitar – en ostvåffla med sikrom och friterad ost samt en canapé med avocado och fläsklägg – även den en långkörare på menyn.

Kyparen kom in med en magnumflaska riesling och sen kom nästa rätt – pilgrimsmussla med smörsås, alger och kycklingskinn. Supergod rätt, men det blev ännu bättre.

De andra vitvinet var en helt fantastiskt bourgogne och till den serverades en spänstig rödräka med vitlökscremé, persilja och ett stort lövtunnt potatischips.

Det märks verkligen var Emil jobbat tidigare och det känns som han tagit med det bästa från både Lilla Ego och Punk Royale. Rätter som överraskar och kombinerar olika texturer från Lilla Ego. Andra rätter som man ler lite när man får in vilket är Punk Royale’s signum. Som nästa rätt som serverades med en iskall OP och en liten öl. ”Ålmacka” på små stavar levainbröd, gurka, krondill och ål.

De goda rätterna fortsatte att komma in, med perfekta viner i generösa mängder. Gös med kolgrillad grädde, brynt smör och ingefära var en av de godaste fiskrätter jag smakat, en tartar på rotselleri, brilliat savarin och grönpeppar var riktigt bra och likaså en lammrätt med gulbeta och rostad svartpeppar. Så snygga och vällagade rätter. Den enda rätt jag hade lite synpunkter på var en svamprätt med katrinplommon och rå svamp som inte riktigt funkade i mitt tycke.

Dessertdags…

Efter dessa fantastiska rätter var det dags för desserter, som kom i tre omgångar. Hemlagad ”Snickers” med rosor, oregano och gul chili var för mig den perfekta desserten, tung chokladsmak, med god brytning av kola och jordnöt. ”Smultron- och jordgubbstårta” var torkade sommarbär och tunna skivor maräng. Som pricken över i:et kom en liten ”kanelbullefudge” till kaffet.

Breakfast & Wine var inte så bra jag hade hoppats på – det var bättre. Så goda rätter, intressanta och passande viner och personlig och trevlig service. Visst, det drar iväg prismässigt, även fast vi bara tog ett vinpaket landade notan med dricks på 2500:-. Men så värt det!

Adress: Inedalsgatan 15. Webb: bawk.se

Läs mer:

Gulddraken 2019 – mina gissningar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...