Matochresebloggen
Gulddraken 2019 nominerade och vinnare
Gulddraken Restauranger Restauranger i Stockholm

Gulddraken 2019 nominerade och vinnare

Krogrecensionerna i DN ligger väldigt nära min egen smak så jag följer noga vilka som nomineras i DN’s Gulddraken varje år. 2018 års vinnare och nominerade i Gulddraken hittar ni här. Av dessa har jag under året testat flera av vinnarna, som:

Gulddraken 2019 nominerade och vinnare

Vilka kommer då nomineras och vinna 2019? Nedan är mina gissningar!

Gulddraken kategori Lyx:

Förra året var inte Franzten ens nominerade, de fick en fyra av DN som sammanfattade besöket som “en guppig färd med både hisnande höjdpunkter och svackor som förvånar”. I år tror jag de i alla fall blir nominerade trots de dispyter Krogkommissionen haft med Björn Franzén efter den ljumma recensionen. Kanske de har lagt ner stridyxan och Franzen till och med kommer vinna?

På Lyxfronten är det i övrigt inte så mycket nytt som hänt under året. 2018 var de nominerade Adam & Albin, Rutabaga, Soyokaze, Oaxen krog och Gastrologik. Vi kommer troligen se flera av dem som nominerade även i år.

Gulddraken kategori Mellan:

I mellansegmentet har det dock hänt massor under 2018 och det ska bli spännande att se vilka som nomineras här. Mina gissningar:

 • Breakfast & Wine – en restaurang det pratas mycket om som vi testade nyligen. Riktigt bra, det skulle inte förvåna mig om de vinner kategori mellan. Läs mer här om vårt besök där.
 • Hantverket fick betyg 5/5 av DN när de testade restaurangen och skulle ligga bra till för att vinna kategori mellan och det inte vore så att Gulddraken oftast vill se nya restauranger på prispallen! En av mina absoluta favoriter, läs mer om mitt senaste besök på Hantverket här.
 • Även Ichi har fått 5/5 av DN. Jag tyckte dock det var lite svajigt när jag testade Ichi. Läs mer om mitt besök där.
 • Lilla Ego är fortfarande, flera år efter öppning, lika populärt. Även fast Gulddraken oftast bara fokuserar på nya krogar är det verkligen dags att ta ett nytt besök på Lilla Ego och ta med dem i denna kategori i år.
 • Nisch – tidigare smörgåstårteriet. DN gillade Nisch och gav dem 4/5. Vad jag tyckte när jag åt där kan ni läsa om här.
Gulddraken 2019 nominerade och vinnare

Hasselbackspotatis – en rätt som stått på Hantverkets meny ända sedan Stefan Ekengren tog över

Gulddraken kategori Budget;

En kategori där det är svårt att slå sig in – budget och höga betyg går inte alltid ihop. Men nedan tre budgetrestauranger verkar DN gilla – och jag är sugen på att testa alla av dem! De är mina gissningar på budgetkrogar i Gulddraken 2019.

 • Soyokafe. Systerkrog till Soyokaze som vann kategori Lyx förra året. När jag var där nyligen var det ett team där och fotade – kan det ha varit DN’s redaktion möjligen? Bra val i så fall – detta är klart en budgetkorg värd en kort resa. Läs mer om Soyokafe här.Gulddraken 2019 budget Soyokafe
 • Omnipollos hatt: Snabbmat med stil som fick högsta betyg av DN. De beskrev restaurangen “avskalad minikrog med hantverksöl, finpizza och möjlighet till inbjudande barhäng, som gör allt rätt”.
 • Dogfood. Här serveras finkorv, självklart från småskaliga tillverkare.
 • Madam. Koreansk avskalad restaurang på söder som är ett populärt budgethak.

Läs om tidigare års nominerade och vinnare i Gulddraken

Har du några gissningar på nominerade eller vinnare i Gulddraken 2019? Kommentera gärna!

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply