4 Vallées Tour – en fantastisk dagstur från Verbier!

Dela inlägget:

4 Vallées är ett samlingsnamn för samarbetet mellan sex olika orter i fyra dalar i den fransktalande delen av Schweiz. Orterna är Verbier, Nendaz, Veysonnaz, Thyon, La Tzoumaz och Bruson, Ihop bildar de Schweiz största skidområde och liftkortet för 4 vallées ger tillgång till ett liftsystem med över 400 km pister. Hela området kan man göra på det som kallas 4 Vallées Tour – en fantastisk dagstur från Verbier. Denna tur bestämde jag och sonen oss för att göra vårt femte dag i Verbier och det kan verkligen rekommenderas – om ni är bekväma med att starta med en brant, lång, opistad del!

4 Vallées Tour

Vi startade tidigt, när liftarna öppnade. Från huvudliften Médran upp till KLes Ruinettes, Vidare till Attelas och sen en sista lift till Mont Gele, 3023 meter över havet.

4 Vallées Tour
4 Vallées Tour

Uppe på Mont Gele blåste det kraftigt och från liften är det en smal ”stig” att åka på längs ett brant stup innan man kommer fram till backen. Klart läskigt tyckte både jag och sonen, medan några andra klart tuffare åkare startade med att åka nedför just den extremt branta backen!

4 Vallées Tour

Vi tog oss vidare och kom fram till den första opistade delen, ner mot Tortin.. Detta var en brant puckelpist som sonen inte kände sig helt trygg i alls att ge sig ner i. Vi funderade på att vända tillbaka, men sonen ville försöka.

4 Vallées Tour

Efter några meter ångrade han sig igen och bestämde sig för att gå ner. Jag tog hans skidor och han började försöka gå neråt. Men nästan direkt tappade han fästet och började glida neråt. Först långsamt, sedan fortare och fortare. Det hela gick så snabbt att jag knappt hann tänka, men efter 30 meter lyckades han stanna. Som tur var hade han ett robust ryggskydd på sig.

Jag åkte ner med hans skidor och hjälpte honom på med dem och sedan åkte vi ihop sakta neråt. Klart bättre med skidor på såklart.

4 Vallées Tour

Han lyckades köra hela den väldigt långa pisten ner utan att ramla och en knapp timme senare var vår framme vid Tortin. Trötta, men glada att vi valt att fortsätta.

Från denna opistade del var allt pistat och det var rena barnleken efter vår start. Ner mot Siviez, upp mot Combatseline och upp till toppen av Greppon Blaus.

4 Vallées Tour
4 Vallées Tour
4 Vallées Tour
4 Vallées Tour
4 Vallées Tour
4 Vallées Tour
Framme – uppe på toppen av Grippon Blanc!

Efter denna alptopp är det många som åker hela vägen ner till dalen Veysonnaz eller vidare till Thyon, men vi nöjda oss med denna kortare variant.. Bra att ha något mer att se nästa gång vi kommer till Verbier!

Lunchpaus på Compasteline

Vi hade med oss matsäck denna dag, för att inte vara beroende av att hitta någon bra restaurang, men åkte förbi några stycken som såg bra ut. På Compasteline slog vi oss ner på en restaurang med samma namn med stor terrass och köpte en kaffe och vatten för att ha en ursäkt att sitta där och äta vår matsäck.

Compasteline
Compasteline
Compasteline

Stor restaurang med självservering och enkel mat som inte såg så superkul ut. Däremot verkar dessa två ställen nedan som jag läst om mer lovande, om man lyckas lokalisera dem!

Vägen hemåt var kul och avslappnad, nu åkte vi en stor lift från Tortin över offpistområdet vi tidigare kämpat i. En stor bonus var att sonen insåg att han faktiskt klarade en brant puckelpist och dagen efter körde vi opistade backar nästan hela dagen som han innan denna dagstur aldrig skulle vågat köra.

Att tänka på om man vill ta 4 Vallées Tour

  • Klarar man inte svart puckelpist – ta liften till Tortin och starta där.
  • Vägen man tar i det opistade området ner till Tortin är markerade med orangea stavar. Se till att följa dem om ni inte åker med en guide.
  • Se till att åka hemåt i tid, det är flera liftar man måste ta för att komma till Verbier. Blir man strandad och behöver ta en taxi kan det blir väldigt dyrt, då bilvägen mellan de fyra dalarna är avsevärt längre än ”genvägen” man tar på skidor.

Läs mer om skidåkningen i Verbier i detta reportage.

2 kommentarer

  1. […] För er som åkte en hel del och gillar off-pist är Riksgränsen det perfekta valet. Det kräver god vana och att man är duktig på att läsa av backarna och snabbt kan väja för hinder eller branta partier. Stora gropar och stup som man skulle spärra av i andra skidorter markeras diskret med ett par pinnar här. Jag tog med sonen som är 14 år – det var inga problem. Men han har å andra sidan åkt skidor sedan han var sex år. Massor i Romme, men även i Åre, Sälen, Lech och Verbier. […]

  2. […] Hela skidområdet kallas 4 Vallées och är det största skidområdet i Schweiz. Förutom Verbier ingår här La Tzoumaz, Bruson, Nandaz och Vaysonnaz. Alla delar knyts samman med ett gemensamt liftsystem. En dag körde jag och sonen igenom alla fyra dalarna, en tur som börjar med en lång brant opistad backe, men sen är det lättare åkning och det är verkligen kul att utforska 4 Vallées på detta sätt. Mer om 4 -Vallees -turen i detta inlägg! […]

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...