Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Dela inlägget:

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger mellan Frankfurt och Munchen och man tar sig hit snabbt från närmaste flygplats med snabbtåg. Eller tar tåget hela vägen från Sverige om man har tid och tålamod!

Jag var nyligen på en middag med Tyska Turistbyrån och regionen Franken och fick massor av inspiration för en resa hit – samt prova lite Tyska viner från Franken.

Vindrottning från Franken

Varje år utser var och en av de 13 vinregionerna en vindrottning, som fungerar som en ambassadör för respektive regions viner. Årets vindrottning från Franken var på plats och introducerade de olika vinerna under kvällen!

Tysk-svensk middag på Villa Godthem

Jag var säker på att det skulle bli en tysk middag denna kväll, men istället blev det en helsvensk somrig meny. Toast Skagen, röding och chokladkaka. Även till dessa rätter passade såklart de tyska vinerna fint.

Resa till Franken

Om man reser till Franken i Tyskland väntar exempelvis vandring eller cykling – och massor med chanser att prova vin. Man kan antingen ta sig fram på “The Romantic Road” som är Tysklands äldsta turistrutt som går mellan Wurzburg – den största staden i Franken – och Fussen. Man kan även ta “The Castle Road” som går mellan Mannheim och Bayreuth där man passerar 60 slott och palats – många som man inte bara kan besöka utan även bo över i. Man kan vandra, ta cykel eller åka längs floderna med båt.

Här finns flera Unesco- världsarv, mysiga små städer, 15 michelinkrogar och mängder av små vingårdar. Till skillnad från andra regioner är många av vinproducenterna här självständiga familjeägda vinmakare och man odlar här framför allt Silvaner som anses vara en av de bästa druvorna i denna region.

Helt klart en plats i Tyskland jag skulle älska att besöka. Kombinationen vandring i ett vackert landskap, massor av bra restauranger och att besöka små vingårdar låter perfekt!

Fakta om Frankonia

  • 15 städer
  • 15 michelinkrogar
  • 300 bryggerier
  • Största staden är Wurzburg- 90 minuter med tåg från Frankfurt

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...