Vi testar Agitator Whisky – mot tre single malts!

Dela inlägget:

Agitators whiskydestelleri är ännu ett svenskt destilleri som ligger i Arboga. Det grundades 2015 och tre år senare startade produktionen. Idag producerar man runt 270 000 flaskor whisky varje år och två av sorterna säljs under eget namn på systembolaget – Agitator Single Malt och Agitator Kastanj.

För en whiskyfantast är det verkligen kul att det kommer allt fler destillerier på hemmaplan. Många kan man besöka som privatperson, men Agitator ligger i ett skyddsklassat industriområde. Det är SAAB:s område där man sysslar med flygelektronik. Besök måste föranmälas i vakten och det är bevakat dygnet runt!

Distansprovningarna fortsätter

Jag är med i en lien whiskyklubb och de senaste två åren har vi – främst för att två personer flyttat från Stockholm – kört distansprovningar. Vi skickar små prover om 2 cl till varandra och så ses vi över Google Hangout för en blindprovning – det vill säga att man inte vet vad de andra skickat.

Jag fick hem små prover av Agitator Single Malt och Agitator Kastanj. som precis räckte för att skicka 2 cl var till de andra fyra och behålla 2 cl själv. Så i en provning nyligen hade vi med ”mina” två Agitator och kunde då jämföra dem med de andra tre whiskys som var med i provningen – som alla visade sig vara skotska single malts.

Vi testar Agitator Whisky mot tre single malts!

Vi brukar prova de olika. sorterna i ordning efter hur starka de är, med de svagaste först. Så det blev först ut för Agitator Single malt (43%) och sen Agitator Kastanj (46%).

Vi testar Agitator Whisky

Det var himla kul att höra vännerna gissa vad detta kunde vara. På doften gissade någon att Agitator Single malt var en ung Caol Ila – på smaken som de beskrev som ”följsam, lång eftersmak, fruktig, känns exklusiv”. Agitator Kastanj fick ännu bättre betyg, ”äldre frukt, läder, russin, rök, salt och peppar med lång eftersmak” och gissade på en lite äldre Glenmorangie. Klart intressanta whiskys tyckte vi alla.

Men när sedan mina vänners skotska single malts i cask strenght kom in i matchen blev konkurrensen om den godaste whiskyn denna provning för stor. Bäst denna provning blev en Glendronach batch 9,59,4% och tvåa blev en Talisker 8y, Special Release 2021 59,7%. Men himla kul att ha med dessa i provningen. Och tar man priset i beaktning var bägge sorterna Agitator klart prisvärda.

Vill man testa är det beställningssortmentet hos Systembolaget som gäller. Under våren ser släppen från Agitator ut så här

  • Argument Småfat 25/3 (limiterad upplaga på 6000 fl)
  • Agitator Single Malt Rök 6/4
  • Blind Seal Straight Rye Whiskey (en rågwhiskey I amerikansk stil under varumärket Blind Seal) 11/5
  • Agitator Blended Whisky 1/6

Läs mer om whisky på Matochresebloggen

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...