Vårvinter i Åre – med sol, snö och vind!

Dela inlägget:

Det är redan vår nere i Stockholm men i Åre är det fortfarande massor med snö och vintrigt! Jag var i Åre under VM i Februari och blev så sugen på att åka tillbaka att jag kort efter vi kom hem bokade en långweekend i Åre för hela familjen.

Solig och blåsig Lördag i Åre – mer folk än väntat

Vi tog tåget upp till Åre fredag eftermiddag den näst sista helgen i Mars och tog från station Åre en taxi till Copperhill där vi skulle bo de första två nätterna. På lördagen vaknade vi upp till ett väder som bjöd på strålande sol.

När vi kom ut märkte vi dock att det blåste en hel del och det visade sig att det blåste ännu mer uppe på fjället.

Högzon var stängt och det var även fler liftar som exempelvis WM8:an. Resultatet blev ganska långa liftköer på de liftar som var öppna. Dock sväljer liftarna i Åre mycket folk så det gick ändå rätt snabbt.

Ganska mycket folk i backarna också, till skillnad från när när jag var uppe under VM då det var nästan tomt i backarna.

Lunch på 720 i Åre

Mest folk på ett ställe var det när vi åkte till restaurang 720 för lunch (tips från Lisa som skrivit här om lunchställen i backen!). En och en halv timmes väntan sa de när vi kom klockan 13. Men vi slog oss ner med en öl i hopp om att det skulle gå snabbare och en timme senare fick vi vårt bord.

Min fru och dotter tog gulasch och jag och sonen en varsin burgare. Enorma portioner och riktigt bra mat. Instämmer med Lisa om att detta är ett bra ställe för lunch.

En detalj som vi missade när vi gick in och såg först på utvägen är att de har en korg vid bardisken i matsalen med tofflor man kan låna. Perfekt om man kommer in stelfrusen att byta om från sina kalla pjäxor till dessa – missa inte!

Jag kikade även in takterrassen som jag gissar är ett populärt ställe att hänga på senare i vår när det är ännu varmare i luften.

Vi fick några härliga åk till innan vi tog skidvägen tillbaka till Copperhill för att ta det riktigt lugnt i det stora spa:et – läs mer om det här!

Söndag i Åre – bytardag och tomt i backarna

Nästa dag hade vädret vänt och det var knappt någon vind alls, däremot snöade det en hel del. Dessutom är söndag den stora lägenhetsbytardagen då många reser från och till Åre. Även vi bytte boende denna dag och efter frukost tog vi en taxi från Copperhill till Fjällgården mitt i skidsystemet vid Åre By.

Efter vi lämnat bagaget på hotellet gav vi oss ut i backen. Kombinationen bytardag och snöfall är avsevärt mycket mindre folk i backarna och inga liftköer alls – så skönt!

Massor med härlig lössnö och nu – utan värmande sol – klart bättre underlag. Torr fin snö!

Nu var alla liftar förutom högzon öppna, bland annat WM8:an där det finns små kabiner på var femte lift. Skönt att åka upp i en sån, speciellt som det snöade en hel del.

Efter lunch tröttnade dotter och min fru på skidåkningen medan jag och sonen fortsatte. Plötsligt såg vi att liftarna till högzon började röra på sig och en stund senare öppnade kabinliftarna som åker upp till 1420 meter. Wow!

På högzon i Åre

Då det blåst och snöat i flera dagar så högzon inte varit öppet var det nu massor med lössnö. Här uppe växer inga träd så vi kunde åka mellan pisterna i torr, mjuk lössnö – underbart!

Här uppe tittade solen också fram då och då. Vi åkte såklart här ända tills liftarna stängde – så här mycket lössnö har jag inte varit med om sedan jag åkte skidor i Japan förra året!

Åtta i åttan

Vår sista dag gick vi upp lite extra tidigt för att få vara bland de första i backen. Började med att dra bort gardinerna och kolla vädret – klart lovande!

På med utrustningen och så åkte vi skidor från Fjällgården ner till WM6:an och därifrån gick vi till WM8:an som öppnar redan klockan 8. Strålande sol och bara några minusgrader. Helt perfekt skidåkarväder och även denna dag var det lite folk i backarna.

Lössnö i Björnen

Efter ett par timmar började det mulna och vi tog oss till björnen där det finns enkla blåa backar och glest med träd – perfekt off-pist-område för nybörjare!

Lunch på Kastrullen i Åre

I Björnen finns även restaurangen Kastrullen i backen som vi styrde mot för lunch. Denna gång kom vi lite tidigare än vi gjorde när vi var på 720 och hade bara två sällskap före oss i kö, så vi fick bord på 1o minuter. Skönt! Men förvånansvärt fullt i restaurangen när det var så tomt i backarna.

Här har man bland annat specialiserat sig på korv, som finns i ett 20-tal varianter och serveras med sauerkraut. Ihop med en iskall öl var detta en perfekt lunch. Kan verkligen rekommendera Kastrullen.

Några åk till, sedan var det dags att bege oss till Fjällgården för packa ner skidutrustningen och ta ett sista bad i deras badtunnor innan vi tog en taxi ner till Åre Station för hemfärd.

Detta var verkligen en helg som bjöd på varierat väder – och fantastisk skidåkning. Längtar redan efter att åka upp till Åre igen!

Hur lång är säsongen i Åre?

Liftarna är öppna ända till 28 april, så det finns fortfarande chans att boka in en skidhelg i Åre innan säsongen är slut. Kanske tar du tåget upp – läs mer om hur vår tågresa till Åre var här.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...