Souk – kryddmarknaden i Dubai

Dela inlägget:

Framme i Dubai! Efter frukost den första dagen här blev vi upphämtade av en guide från Knighttours som körde oss till stadsdelen Deira (nära den plats där man redan börjat planera en ny byggnad som ska bli högre än Burj Khalifa!). Härifrån tog vi en kort båttur med en Abra – en traditionell båt –  över floden The creek till stadsdelen Bur Dubai.

Abra båt Dubai Abra båt Dubai
Här finns en av stadens få kvarvarande traditionella marknader – Spice souk. ”Kryddmarknaden” – där man även hittar guld och ädelstenar, lampor, kläder, leksaker med mera.
 Kryddmarknaden Souk Dubai  Kryddmarknaden Souk Dubai Kryddmarknaden Souk Dubai  Kryddmarknaden Souk Dubai Kryddmarknaden Souk Dubai Kryddmarknaden Souk Dubai Kryddmarknaden Souk Dubai Kryddmarknaden Souk Dubai
Försäljarna vill såklart locka in i sina butiker och är ganska ihärdiga, men om man bara går förbi utan att visa minsta tecken på intresse lämnar de en oftast i fred. Hittar man väl något man vill köpa gäller det att pruta, minst 30-40% menar vår guide att man kan få ner priserna.
De mest populära affärerna i termer av antal kunder såg ut att vara guldaffärerna som har olika sätt att locka in kunderna. Vad sägs om världens största guldring på 56 kilo.
Kryddmarknaden Souk Dubai Kryddmarknaden Souk Dubai
Jag letade efter fotbollskläder till vår son och fick hjälp av vår guide att hitta en affär. Klart skumt ställe genom en vanlig port, upp i en hiss, genom en vanlig dörr. Men där inne – mycket välsorterat!
Kryddmarknaden Souk DubaiKryddmarknaden Souk DubaiKryddmarknaden Souk Dubai
Kryddmarknaden Souk Dubai
Det visade sig att det är på detta sätt man köper kopior – en säljare lockar upp med (oftast) erbjudanden om fejkade klockor och väskor vilka man inte får sälja på den officiella marknaden och så säljs de bakom stängda dörrar på detta sätt. Nu hade jag ingen plan innan att köpa kopior, men skönt att ha en present avklarad (och sonen som är 8 år bryr sig inte om det är kopia eller ej!).
Efter marknaden åkte vi vidare till en ”kulturell lunch”, som gav en bra insikt i både traditionell mat från regionen och i kulturen. Mer om detta kan du läsa om här!
Resan till Dubai gjordes i samarbete med Dubais turistbyrå

2 kommentarer

  1. Härlig läsning, jag gillar verkligen souken! Myllret av folk, dofterna, mystiken och även kommersen (som dock kan bli lite påfrestande ibland?)/Cathinka

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

En dag i Oostende i Flandern – sommarstad vid havet

Mitt första stopp på min pressresa i Flandern var Oostende, en stad vid kusten som är en populär...

Hästräka – en delikatess i Flandern med 500-årig historia

Att fånga hästräkor vid kusten i Belgien har en lång tradition. Numera sker den mesta fångsten med trålare,...

Flanders Finest 2023 – 12 stjärnkockar lagar sina signaturrätter

Flanders Finest 2023 - det är tredje gången som detta matevenemang arrangeras i Flandern - en region i...

Hooja sour – Fredagsdrinken med banan, melon, kiwi och citron

Ända sedan jag hörde Hoojas "Banan, melon, kiwi och citron" har jag varit sugen på att se hur...