Sommargästen – Johnny Friskilä som tar er till nya platser

Dela inlägget:

Dagens sommargäst är Johnny Friskilä som reser på heltid, då han både arbetar som frilansande reseledare och driver resebloggen johnnybajdzjan.com. Han är nog den resebloggare jag känner som oftast reser till platser som inte så många andra turister tar sig till, som Kirgizistan, Tadzjikistan eller Ubzekistan. Johnny är även en duktig fotograf som är bra på att hitta intressanta detaljer på resorna till sina reportage. Nedan är det Johnny till höger på bilden!

När började du blogga och vad fick dig att börja blogga?

Min nuvarande blogg Johnnybajdzjan har jag haft i precis två år. Dock har jag tidigare skrivit en blogg vars namn ligger nära till den blogg som du driver, Christian. Den hette nämligen Matochresor.

Sistnämnda blogg slutade jag med eftersom jag inte hann med. Bloggen hade inget djupare syfte. För några år sedan började jag att jobba som frilansande reseledare. Det blev viktigt att nå ut till reseföretag och -producenter. Syftet med bloggen Johnnybajdzjan var att marknadsföra mina tjänster. Fokus skulle ligga på de destinationer som jag leder resor till. Målet var att få fler reseföretag att hyra mig. Det målet har jag lyckats med.

Sen är bloggen också ett sätt för mig att lära mig skriva bättre. Om Johnnybajdzjan också får andra till att åka till destinationer lite bortom det vanliga, tycker jag det är mycket positivt.

Vilka reportage är de mest lästa på din blogg?

De reportage som jag själv tycker är roligast att göra är sällan de som blir mest lästa. Snarare motsatsen. Själv gillar att läsa djupgående reportage från destinationer långt bort. Jag vill lära mig något eller få nya infallsvinklar på min fotografering.

Min mest populära text på min blogg heter däremot Är Sri Lanka billigt? Den har dubbelt så många läsare som det näst mest lästa inlägget. Mina söndagskrönikor är också rätt populära.

Vilka länder/städer har du ännu inte varit i men längtar efter att resa till?

En svår fråga. Jag längtar efter en rejäl resa genom länderna i Västafrika. Jag har bara besökt norra delen av Afrika och jag vill absolut se mer. Många reseproducenter satsar mycket på Afrika nu. Det ligger kanske i tiden.

Förra året besökte jag Pakistan. Jag längtar efter att åka tillbaka. Dels för att jag vill återse städer som Lahore och den goda maten där, men även för att det fanns delar av landet jag inte hann upptäcka då. Jag tänker på natursköna Hunza och Gilgit i norr, och på Derawar-fortet i södra Punjab-provinsen. Jag längtar även till att få resa runt ordentligt i Afghanistan. Och självklart, en kryssning i Antarktis vore inte fel.

Du reser ofta till lite ”svårare” länder som Tadzjikistan eller Uzbekistan. Vad är dina tips för de som är sugna på den typen av resor men bara åkt på charter innan?

Har man bara åkt charter innan, så är nog mitt tips att skippa Tadzjikistan och Uzbekistan. Faktiskt. 

Däremot, har man även rest själv några gånger, eller använt en charterresa för att även göra egna utflykter, så kan vi börja prata. Om man är intresserad av Centralasien och naturupplevelser, är Kirgizistan både prisvärt och tillgängligt. Men det gäller att vara flexibel. Nästa toalett kan vara ett hål i golvet eller bakom en sten. Till Kirgizistan är det dessutom enkelt att åka själv. Du behöver inget visum och det finns många lokala arrangörer som erbjuder både vandringar, hästridning, textilresor och allt däremellan.

Uzbekistan är svårare att åka till själv. Det behövs inbjudan för att få visum och det enklaste är att resa ditt som en del av en grupp. Det är till exempel sådana grupper jag är reseledare för. Det gäller dock även på gruppresor att vara flexibel. Kunna acceptera att allt som händer inte är särskild logiskt. Att servicen varierar och att man inte själv kan göra något åt det. Man får acceptera att så är det. Det samma gäller i grova drag även för Tadzjikistan.

Vad har du för resor planerade i höst?

I slutet på augusti är jag reseledare på första delen av en tågresa som under 28 dagar går från Stockholm till Hong Kong. Jag leder resan genom Estland, Ryssland och Kazakstan. Sen tar en Kinakunnig person över. Därefter leder jag en resa i Kaukasus och sen blir det en rundresa i Iran.

Eftersom jobbet är att resa blir det självklart lite ledig tid hemma, men visst vill jag även ha privat resa eller två. Jag tänker stanna kvar i Iran några dagar efter att min grupp åkt hem. I november tänker jag och min bästa kompis i Norge att åka antigen till Beirut eller Erbil i irakiska Kurdistan. Jag funderar också på en resa tillbaka till Pakistan, men några biljetter har jag ännu inte köpt. Vem vet, det kanske blir en vecka charter. Inte fel det heller!

Johnny driver en riktigt inspirerande och matnyttig blogg (där alla bilder ovan är hämtade från). Är ni sugna på att utmana er lite nästa gång ni reser – börja med research på johnnybajdzjan.com

3 kommentarer

  1. Ja varför är det alltid så, att de bästa resorna och de inläggen man själv verkligen gillar, är aldrig de som går bäst? Ingen vill tex läsa om min resa till Namibia som är min egen absoluta favorit.

  2. Johnnys blogg inspirerar mig alltid! Vill gärna resa till de här länderna, men väntar bara på att jag ska få fler semesterveckor, haha. Nej allvarligt, nån gång ska det bli av!

    • Ja, för mig är det mer som en fantasi, kommer nog dröja innan vi tar med barnen till dessa länder! Men härlig blogg verkligen!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...