Skidåkning i Åre i Januari – kallt men riktigt bra!

Dela inlägget:

Jag kom just hem från ett par dagars skidåkning i Åre i slutet av Januari och det är verkligen en perfekt tidpunkt att åka till Åre, om man kan tåla lite kyla. Fortfarande försäsong med alla fördelar som inga köer till lifter, enkelt att boka bord på restauranger och man kommer in på after-ski:n utan problem. Samtidigt riktigt bra snö som håller hela dagen utan att bli sönderåkt. Det man får senare på säsongen som soliga uteserveringar är i och för sig värt att köa lite för, så det vore inte fel att åka upp igen i April och jämföra!

Kallt i Åre i Januari?

Ja, Januari är en månad då det kan vara kallt, speciellt om det blåser. Men, jag hade skaplig tur dessa dagar då temperaturen låg runt 4-5 minusgrader. Jag tog en en hel del pauser för att värma mig och kunde sedan köra på runt två timmar till innan nästa värmepaus. Med tanke på att det inte är några köer och nästan tomt i backarna gör det inte något att man tar många pausar, man hinner ändå med massor av åk! Det finns dessutom massor med mysiga restauranger mitt i backen att pausa på med en kopp kaffe. exempelvis Fjällgården (som också har en bra after-ski senare på eftermiddagen)

Skidåkning i Åre

Åtta i åttan

Vill man maxa skidåkningen är tipset att starta dagen med en Åtta i Åttan – Liften WM8:an öppnar redan klockan 8.00 och har dessutom belysning. En kvart att gå från Holiday Club som vi bodde på, men vad gör man inte för perfekta pister!

Åtta i åttan Åtta i åttan

Vid liften finns en värmestuga där man kan ta in egen matsäck – varför inte packa med frukosten, åk en timme när det är som bäst mellan 08-09 och ät sedan frukost i lugn och ro vid backen!

Maxa med lunch i liften

Vi bodde vid Åre Station och därifrån är vägen till backarna via Bergbanan som går var 20:e minut. När jag hade kommit fram till hotellet första dagen, checkat in, bytt om till skidkläder och hyrt skidor var klockan nästan 14 och jag var superhungrig, men ville samtidigt hinna åka lite första dagen. Genidraget blev att köpa lite take-away från Max som ligger precis vid liften och sedan äta lunch på vägen upp.

Lunch i liften

Liftar i Åre

Åre har ett riktigt bra utbyggt liftsystem med snabba 8-sittsliftar och även en kabinbana som man kan ta nästan hela vägen upp till toppen. Men tar sig enkelt mellan de olika delarna med transportsträckor.

Skidåkning i Åre Skidåkning i ÅreSkidåkning i Åre

Backarna i Åre jämfört med Romme Alpin

Vi har åkt mycket i Romme Alpin de senaste tio åren då vi har sommarställe i Dalarna och barnen har varit små, så resan upp till Åre har känts onödig. Så Romme har jag bra koll på och en stor skillnad är att backarna i Åre är längre och att det finns fler röda backar. Helt klart bättre åkning!

Skidåkning i Åre

Men, det är inte bara för bra backar man åker till Åre. Här finns riktigt bra restauranger och uteliv som startar med grym after-ski vid 15-tiden och för många slutar med party på Bygget. En av alla restauranger här är Fävikens Pop-up Svartklubben där jag åt en 10-rättersmeny och vi testade även after ski:n på Verandan. Mer om detta i kommande inlägg!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...