Sightseeing i Thessaloniki – topp 10

Dela inlägget:

Grekland är för många mest förknippat med sol och bad, men Thessaloniki som är Greklands näst största stad är mer en klassisk storstad med en mängd restauranger, barer, affärer, vackra torg och gator och massor med saker att se och göra. En stad med en lång och intressant historia som det finns många spår av runtom i staden.
Vill man sola och bada är det visserligen bara en halvtimme till närmaste badstrand eller en dryg timme till badorten Halkidiki, men mer om det i ett annat inlägg. För här kommer våra topp 10 saker att göra och se i staden Thessaloniki – först i form av en 60-sekunders video – läs sedan mer om detaljerna nedan!

Sightseeing i Thessaloniki – våra topp 10 saker att se och göra!

1. Modiano Market

Inne i Thessaloniki finns det fortfarande flera marknader och saluhallar som är platsen där lokalbefolkningen köper grönsaker, frukt, fisk och kött. Den största är Modiano Market som har varit en handelsplats i över 80 år. Utanför city finns stora köpcentrum, men inne i city är det som tiden stått stilla – charmigt!
Sightseeing i Thessaloniki - Modiano Market Sightseeing i Thessaloniki - Modiano Market Sightseeing i Thessaloniki - Modiano Market Sightseeing i Thessaloniki - Modiano Market Sightseeing i Thessaloniki - Modiano Market Sightseeing i Thessaloniki - Modiano Market Sightseeing i Thessaloniki - Modiano Market Sightseeing i Thessaloniki - Modiano Market

2. White Tower

Ett landmärke i Thessaloniki med en mörk historia, då det på 1400-talet var en plats där man avrättade fångar och det kallades då Red Tower. I början av 1900-talet blev det vitmålat och fungerar idag som ett historiskt museum där man bland annat kan ta del av detaljerna kring den brand 1917 där 2/3 av stadens alla hus brann ner. Från toppen av tornet har man även en fin utsikt över staden.
Sightseeing i Thessaloniki - White Tower Sightseeing i Thessaloniki - White Tower Sightseeing i Thessaloniki - White Tower

3. Roman Forum och alla utgrävningar i staden

Runtom i staden finns flera stora utgrävningar from romartiden, ett av de största är The roman forum. Men man ser spår av romartiden på många håll i Thessaloniki och när man gör projekt som att bygga en tunnelbana stöter man ofta på nya fynd som dels är intressanta, men som även gör att projekten blir dyrare och mer komplexa att färdigställa när man vill bevara alla fynd man hittar.
 Sightseeing i Thessaloniki - Roman ForumSightseeing i Thessaloniki - Roman Forum

4. Båtutflykt från White Tower

Från White Tower avgår flera båtutflykter, från ”piratskepp” med fri bar och partymusik till den mer sofistikerade båten vi hoppade på som tog oss på en tur runt Thessalonikis hamn. Härifrån kan man även sommartid ta en båt för en dagsutflykt till en närbelägen badstrand.
Sightseeing i Thessaloniki - båtutflykt Sightseeing i Thessaloniki - båtutflykt Sightseeing i Thessaloniki - båtutflykt

5. Upper town

En slingrig bilfärd från city ligger Thessalonikis Upper Town. Vackra ruiner av det gamla fortet Heptapyrgion  och underbar utsikt! Promenera sedan runt i de små gränderna som tidigare var de turkiska kvarteren.
Sightseeing i Thessaloniki - upper town Sightseeing i Thessaloniki - upper town  Sightseeing i Thessaloniki - upper town

6. Promenera längs strandpromenaden

Thessaloniki har en över fem kilometer lång strandpromenad, som kan delas upp i två delar med utgångspunkt från The White Tower. Går man mot hamnen är det 1,5 kilometer längs vattnet med (delvis) vackra byggnader, restauranger och affärer. Går man åt det andra hållet mot Thessalonikis konserthus fortsätter strandpromenaden 3,5 kilometer där man byggt 13 temaparker längs vattnet. Denna femkilometerspromenad är en av Thessalonikis populäraste attraktioner och den  är så bred att den har en egen cykelbana. Läs mer om strandpromenaden hos viewthessaloniki.com här. (vi har även lånat två soliga bilder från dem)
Sightseeing i Thessaloniki Sightseeing i Thessaloniki
Sightseeing i Thessaloniki Sightseeing i Thessaloniki

7. Aristotelous Square

Aristotelous Square är stadens centrala torg och ligger vid havet i slutet av den pampiga avenyn Nikis som kan betraktas som Thessalonikis huvudgata. Torget byggdes efter den stora branden 1917 som en del i en stor plan som dock aldrig realiserades förrän på 50-talet.

8. Kyrkor och ottomanska badhus

I Thessalonki finns många vackra kyrkor, flera av dem klassade som världsarv enligt Unesco. I staden finns också flera ottomanska badhus – vackra att se på men inget är tyvärr i drift.

9. Greklands bästa restauranger

Thessaloniki är känt för att ha Greklands bästa kök, men de har fortfarande en bit att gå för att mäta sig med nivån på restauranger vi kan hitta i Stockholm. Här hittar man inga avsmakningsmenyer eller innovativa tolkningar av grekiska rätter, men man finner många restauranger som lagar riktigt god grekiskt mat. Det finns även en del internationella influenser som Italienska restauranger, men här tycker jag man ska satsa på de restauranger som gör riktigt bra grekisk mat. Här får de bra restaurangerna färsk fisk och skaldjur varje dag och de grekiska vinerna är även de bra. Mer om de restauranger vi testade i ett kommande inlägg!

10. Thessalonikis takbarer

Vad vore väl en topp 10-lista utan några härliga takbarer. Thessaloniki är en stor studentstad med över 150.000 studenter och det märks på utelivet. Det är fullt på uteserveringarna och man har flera bra takbarer. Även dessa kommer i ett separat inlägg!
Har du några andra Thessalonikitips? Kommentera gärna!
En annan bloggare som skrivit om Thessaloniki är Anna Forsberg – läs hennes tips här.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...