Sex tips för dig som ska till Romme Alpin

Dela inlägget:

Romme Alpin, strax utanför Borlänge, växer både i storlek och popularitet för varje år och det med all rätt. Bara drygt två och en halv timme med bil från Stockholm är det en perfekt destination för en dagstur eller en hel weekend i backen. Vill man kan man även bo på Romme Alpins egna hotell som ligger 10 meter från liften, men i högsäsong måste man boka minst 3 nätter i följd. Ett alternativ då kan t ex vara Scandic Borlänge en kvart bort. (Själva har vi sommarställe 25 minuter från backen som vi bor på).

Vi har varit här ett par helger varje år med barnen ända sedan den yngsta var fyra och nu, fyra år senare har det verkligen lossnat- i år åkte bägge barnen kontrollerat i till och med de svarta backarna som ”endast är för erfarna åkare”.

Mycket fakta kan ni läsa er till på Romme Alpins hemsida, men här kommer sex tips från oss vana Romme-besökare som ni inte hittar där!

 

1) Se till att vara i backen tidigt!

ManchestermorgonBackarna är magiska när de är nypistade och alla som kommer hit över dagen verkar komma först vid 09.30-10, så den första timmen är det nästan tomt i backarna och knappt några köer i liften.

IMG_2061

2) Värm er i Våffelstugan när andra inte gör det.

Förra året invigdes Våffelstugan – ett stort hus på toppen av den del som kallas ”snöberget” som bland annat serverar varm choklad och våfflor. Bra grej är att de fixar även laktos- och glutenfria våfflor och varm choklad. Dålig grej är att de har helt oduglig logistik, så kommer man i rusning kan man få stå i kö i en trekvart. Tips är att komma runt 10.30-11 eller strax innan de stänger vid 14.30.

Varm choklad i våffelstugan
Varm choklad i våffelstugan

Våffelstugan

3) Ät lunch i Toppstugan!

I Toppstugan serveras godast lunchen i klart mysigast miljö, men det gör även att trycket här är hårt. Man kan inte boka bord utan får stå i kö, men det räcker men att skicka in en person som får köa åt resten. Här finns klassiska rätter som Gulasch, Pasta Bolognaise, Hamburgare och Älggryta. Man får alltid en liten varm soppa innan maten, men den har varit riktigt dålig varenda gång vi ätit där så hoppas inte på för mycket när den kommer in! Utsikten om man lyckas få ett fönsterbord är magisk!

IMG_2038 IMG_2039 IMG_2044

Orkar man inte stå i kön för ett bord inne i restaurangen finns en enklare servering i samma byggnad och en trappa ner ytterligare en bar som serverar en begränsad meny. Vid fint väder grillar de hamburgare ute på verandan och en solig vårdag är det en svårslagen lunch med en kall öl till!

4) Test-åk backarna innan era barn gör det!

En populär backe hos lite äldre barn och tonåringar är Calles Kurvor, uppe på snöberget. Här finns ett område med hopp och man kan tro att ett blått hopp är enkelt om man som vår son klarar svarta backar, men icke. Han flög några meter upp i luften och krashlandade sedan, dock utan att göra illa sig. Så, smart hade ju varit att jag kollar in hoppen först för att se hur pass avancerade de var innan jag skickar ner det intet ont anande barnet.

IMG_2051

Ok att test-åka Calles kurvor, men att teståka spåren in i skogen var inte lika kul. Här gjorda jag två vurpor medan G klarade dessa snäva kurvor galant. Gillar era barn denna typ av utmaningar finns de bästa enkla till vänster i ”Bo’s” backe.

IMG_2237

IMG_2238

5) Avskräcks inte av långa lift-köer – ta singelkön.

Mitt på dagen en solig lördag kommer liftköerna att vara långa, men nu finns det flera sex-stols-sittliftar som både sväljer många personer och är snabba, så liftköerna blir sällan längre än 20 minuter. Det finns även på alla sexstolsliftar en ”singelkö” från vilken det plockas personer framme vid påstigningen om t ex ett sällskap bara är fyra personer och bakom dem ett sällskap som även de är fyra. Då fyller de på med folk från ”singelkön”. Smart! Där kan man utan tvekan även ställa sig med ett barn för oftast plockas 2-3 personer i taget från singelkön vare gång.

Liftkö

6) Boka in er på fonduemiddag uppe i toppstugan.

Flera dagar i veckan kan man boka in sig för Fondemiddag uppe i Toppstugan. Man samlas nere vid foten av berget och åker upp till toppen i gamla bandvagnar, häftigt!

IMG_2175 IMG_2186 IMG_2194 IMG_2198 IMG_2206 IMG_2212Här får man in fina bitar oxfilé som man själv tillagar i het buljong och till det finns en stor buffé med grönsaker, potatisgratäng, såser, ostar etc. Gott i en härlig, vintrig inramning! Förbokas via hotellet.

Har du några fler tips? Kommentera gärna!

/Christian

8 kommentarer

 1. Well jag tycker ju lunchen nere vid Värdshuset är bäst?; inget problem att få bord, ingår salladsbuffé, dryck och kaffe. Och så istället en fika eller ännu hellre lite vitt vin i Toppstugan på eftermiddagen!

  • Jo Katarina, 90-tal men även alpkänsla! Några kompisar som är nere i Alperna just nu la även de ut en bild på Instagram igårkväll från din fonduemiddag!

 2. Bra tips, jag håller med! Gillar också lunchen i värdshuset nere (kom före 12.30, då är det fortfarande ingen kö!).
  Och så tycker jag att det ofta är på framsidan, vid värdshusets, som kön är enorm. Vi brukar välja släpliften – obefintlig kö och man kommer hela vägen upp.

 3. Inga tips alls…inte varit där på 100 år…ha ha 😉 Men tänkte ev ett besök där i påsk när vi ska upp till Dalarna, men gissar att måååånga andra påsklediga ä’r där då också? ha en fin kväl på White guide, lät trevligt. kram L

 4. På tal om detta med att kommentera på bloggar. Jag skrev en kommentar här igår för att testa och fyllde i min bloggadress, men den verkar inte ha kommit fram? Jag provar en gång till, en gång MED bloggadress och en gång utan… Godkänn gärna den första om du hittar den så kan jag kommentera lättare nästa gång!

 5. Jag skrev på FB att det gick bra att kommentera hos dig, men jag har faktiskt det här problemet som jag har på många WordPress-bloggar. Mina kommentarer verkar bara komma fram när jag låter bli att fylla i bloggadressen. Kan du hitta mina kommentarer (med bloggadress) i skräpposten kanske?

  • Hej,

   Jag får så otroligt mycket spam i kommentarsfältet som mitt verktyg automatiskt tar bort, så tyvärr måste man kanske inte länka tillbaka till sig själv. Spammarna har blivit allt bättre och nu kommer det även robotspam på svenska, alla med syfte att driva trafik till en viss site. Uppskattar verkligen kommentarer här, kanske man kan skriva in webbadressen i löptexten utan länk, typ Hälsningar Helena från bloggen freedromtravel

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...