Scandinavian Detours i Fiskebäckskil

Scandinavian Detours är samlingsnamnet för en äventyrsguide som whiskyvarumärket Talisker tagit fram tillsammans med några av Skandinaviens främsta äventyrare – bland annat en norrman som rott över atlanten! En annan del av det är ett whisky- och skaldjursäventyr i den lilla västkustbyn Fiskebäckskil vilket jag i veckan var och provade ihop med ett gäng influencers och bloggare.

Från Stockholm tog jag tåget till Göteborg och därifrån är det 1,5 timme med buss innan man är framme i Fiskebäckskil. Vi startade tidigt, så vi var framme här lagom till en sen lunch. Den visade det sig att vi skulle ta båt till, så vi hoppade i varsin varm överlevnadsoverall (det var soligt och fint denna majdag, men inte riktigt sommarvärme) och gav oss ut!

Scandinavian Detours i Fiskebäckskil
Fiskebäckskil
Fiskebäckskil
Fiskebäckskil

Skaldjurslunch ute på en kobbe

Båten tuffade genom Fiskebäckskil vackra lilla hamn och ut mot havet, där vi lade till på en liten kobbe med perfekt rundade badklippor.

Scandinavian Detours lunch på en kobbe
Scandinavian Detours lunch på en kobbe

På mitten av kobben stod Jonas – kock och delägare av Restaurang Brygghuset ihop med fiskaren Lars som just hade fångat en hink med ostron. Lars berättade om skillnaden på svenska ostron och utländska, som att svenska ostron kan ätas direkt när de fångas tack vare att vattnet i Sverige är så rent.

Sedan fick vi prova några ostron som troligen var de färskaste jag någonsin ätit. Till ostronet en liten dram Talisker, som ligger mig extra varmt om hjärtat efter vårt besök på destilleriet på Isle of Skye för ett par veckor sedan. En perfekt kombo!

Scandinavian Detours lunch på en kobbe
Svenska ostron
Svenska ostron
Ostron och Talisker

Lunchen fortsatte med en av Restaurang Brygghusets mest populära rätter – deras fisksoppa på egenkokt musselbuljong, räkor, musslor, torsk och en bit friterad krabbkaka – supergott, Och att äta i denna miljö – magiskt!

Scandinavian Detours Fisksoppa
Fisksoppa på kobbe

Krabb- och kräftfiske

Mätta och belåtna hoppade vi ner i båtarna igen och gav oss ut på krabb – och kräftfiske. Eller, vi kollade på när yrkesfiskarna vittjade de burar de lagt ner på mellan 20-40 meters djup kvällen innan. Samtidigt fick vi lära oss massor om fiskandet här, varför yrkesfiskarna föredrar riktigt hårt väder och kolla in alla intressanta fångster i burarna när de togs upp. För även om målet var krabbor i den ena raden burar och havskräftor i den andra kom det med massa andra spännande fiskar, humrar och maneter som snabbt slängdes tillbaka igen.

Krabb- och kräftfiske
Scandinavian Detours Krabb- och kräftfiske
Krabb- och kräftfiske
Krabb- och kräftfiske

Väldigt kul och intressant fisketur som gav mersmak! Lars som hade med sig ostronen till lunch lever på att fånga ostron och har turer där man kan hänga med och kolla in även det – något till nästa gång jag kommer till Fiskebäckskil!

Whiskyprovning med Scandinavian Detours

Nästa punkt på programmet var whiskyprovning. Restaurang Brygghuset har Sveriges största utbud av single malt whisky och har utsetts till ”Årets Whiskykrog” flera gånger. De har ett stort rum som har whiskyskåp från golv till tak och det var här inne vi fick vår Scandinavian Detours-provning, som innehöll 8 olika whiskies – tre årgångar Mortlach, tre olika Talisker, en Lagavulin och en Johhny Walker. Riktigt kul och intressant provning, även för mig som blivit lite bortskämd med bra provningar.

Whiskyprovning på Restaurang Brygghuset
Whiskyprovning på Restaurang Brygghuset
Scandinavian Detours Whiskyprovning på Restaurang Brygghuset
Whiskyprovning på Restaurang Brygghuset

Middag med matchande whiskycocktails på Scandinavian Detours

Whiskytemat fortsatte på middagen, då hela menyn ackompanjerades av matchande whiskycocktails Bakom de senare ligger Emil Hed, en svensk bartender som arbetar på Cardierbaren på Grand Hôtel i Stockholm i vanliga fall och som förra året i en stor tävling utsågs till ”Nordens bästa bartender”. Klart kreativa cocktails, som smakade allt från gräddkola, bloody mary, frisk citrus till syrliga körsbärstoner. Till det några av Restaurang Brygghusets paradrätter, som pilgrimsmussla, bao buns med havskräfta eller smörstekt torskrygg. Riktigt läckert!

Middag med matchande whiskycocktails
Emil Hed, förklarar varför whiskycocktails passar bra som måltidsdryck
Scandinavian Detours Middag med matchande whiskycocktails
Pilgrimsmussla med tryffelsmörsås, rökt sidfläsk och friterad morot
Middag med matchande whiskycocktails
Ångad bao buns med burfångad havskräfta, chilimajjo, picklad rödlök, gurka och rostad lök
Middag med matchande whiskycocktails
Smörstekt torskrygg, rotfrukter, shitake, grönärtspuré och syltad polkabeta
Scandinavian Detours Middag med matchande whiskycocktails
Mjälkchokladmousse, havtornsorbet, havtornscurd, chokladpannacotta och nötkaka på brynt smöt
Middag med matchande whiskycocktails

Brygghuset har även en hotelldel – Slipens Hotell – där vi snabbt checkat in tidigare på dagen. Efter middagen gick vi upp till våra rum och snabbt tillbaka igen – nu iförda morgonrockar och badkläder. För längst ut på bryggan utanför Brygghuset finns ett litet spa med bastu och bubbelpool.

Mer om det – och om Slipens hotell i detta inlägg

Stort tack till A World Beneath som arrangerade denna pressresa till Fiskebäckskil. Åsikter och tankar är som vanligt mina egna!

2 kommentarer

    • Ja, klart billigt när det ingår alla dessa aktiviteter, mat, dryck och boende! Och visst är denna lilla by superhärlig!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...