Rosenhill på Ekerö – charmigt hippieställe med god mat

Dela inlägget:

På Ekerö sydväst om Stockholm ligger Rosenhill. Ett plats som påminner om Rosendal med fruktträd, grönsaksodlingar och en restaurang, men med en hippie- och alternativ stil med udda bord och stolar, udda koppar och bestick, snirkligt skrivna menyer och kitschiga dekorationer. På många håll en hel del bråte. Man kan gissa att det är ett antal lätt maniska samlare som ligger bakom Rosenhill; det kryllar av prylar –  överallt. Men de lyckas hålla det på rätt sida av kitschen och det mesta passar in och bidrar till charmen.

Fruktträd

Trädgården är full med stora, uppvuxna äppel- och päronträd som dignar av frukt. På sensommaren är det självplock – 15 kronor kilot för all frukt. De stora träden är även perfekta klätterträd och här råder en mycket tillåtande atmosfär så vi kände att det inte var några problem att låta barnen klättra på som de ville i äppelträden.
Äppelträd Rosenhill Äppelträd Rosenhill Äppelträd Rosenhill

Grönsaker och blommor

Här odlar man även grönsaker, som dels  används av restaurangen, men som även säljs vid ingången. Vill man istället välja exakt vilken mangold man vill ha finns det ett stort grönsaksland för självplock och även blommor som man kan plocka och betala efter vikt.

Grönsaker Rosenhill Grönsaker Rosenhill Grönsaker Rosenhill

Musteri på Rosenhill

De har även ett musteri på Rosenhill där man kan komma med sin egen äppelskörd och få den pressad till äppelmust. Hela processen görs medan man väntar och det var väldigt fascinerande tyckte sonen som hade svårt att slita sig från skådespelet. Det var såklart inte ett ”vanligt” musteri utan här spelades klassisk musik på väldigt hög volym och mustarnas klädsel i stora fiskarregnbyxor gjorde att till och med mustriet kändes lite rock’n’roll.

Musteri på Rosenhill
Man kan även köpa färskpressad must i en butik om man inte har egna äpplen.

Rosenhill för barnen

Här är barn mycket välkomna. Det finns flera stora studsmattor utplacerade och man har till och med byggt en rutschkana i en trapp i restaurangen. Mycket glada barnrop överallt, så vill ni har lugn och ro är inte detta platsen att söka er till!
Studsmatta Rosenhill Studsmatta Rosenhill

Restaurangen på Rosenhill

I restaurangen är det lång kö när vi kommer men det går skapligt snabbt att komma fram till kassan för att beställa. Här finns allt från små kakor och tårtbitar, kaffe och äppelmust till sallader och varmrätter. Menyn är väldigt medveten med ekologiska råvaror, glutenfria pannkakor och klart mindre socker i bakverken än vad caféer vanligen brukar hälla i. Det gillar vi!

Restaurangen Rosenhill Restaurangen RosenhillRestaurangen RosenhillRestaurangen Rosenhill
Jag tog en sallad på med ljumma äpplen, frön och nötter, fetaost, gurka, tomater och grönsallad. Supergod! Min fru tog en rödbetspaj som var lika god som vacker.
 Maten på Rosenhill Maten på Rosenhill

Massor med sittplatser både på en innergård och på den soliga uteterassen. Det finns även bord i ett växthus om man kommer hit en mindre solig dag.

Rosenhill Rosenhill Rosenhill

Hönshus

Hippiekänslan skulle såklart inte vara komplett utan ett eget hönshus. Ännu ett exempel på hur man lagt mycket kreativ energi och tid på att skapa ett annorlunda hönshus.

Hönshus RosenhillHönshus Rosenhill

Bakluckeloppis på Rosenhill

Och för att toppa hippiekänslan – här hålls det bakluckeloppis varje söndag under vår, sommar och höst (dock sista för säsongen idag) – en stor anledning till att min fru var sugen på att åka hit. Jag tycker loppisar är bland det tråkigaste som finns; skönt att det fanns så mycket annat härligt här!

Bakluckeloppis Rosenhill Bakluckeloppis Rosenhill

Lång resa men värt det

Vi åkte vid lunchtid på söndagen och det tog nästan en timme för oss att ta oss ut till Ekerö, mycket trafik. Tur då att Rosenhill är ett mysigt utflyktsmål som vi kan rekommendera en solig sensommardag, trots trafiken!

Fler utflyktsmål i Stockholmstrakten:

Läs här om Siggesta Gård – härlig brunch och kul äventyrsbana i skogen
Tyresta Nationalpark – med mysig skogsbana för lite större barn
Vad är dina bästa utflyktstips? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...