Romprovning på Cane Rum Society – jag testar 5 sorters Ron Zacapa

Cane Rum Society är en ny rombar i Hagastaden i Stockholm och här har man ett enormt utbud av rom – över 1500 sorter. Ett självklart ställe att ha romprovning på med andra ord. Nyligen var jag på Cane Rum Society för att testa fem olika varianter av min absoluta favoritrom – Ron Zacapa – och dessutom lära mig lite mer om denna ädla dryck. Och jag höll på att sätta rommen i halsen när det gick upp för mig att Ron Zacapa 23 inte alls är 23 år – utan sex år!

Start med en Rom Manhattan

Kvällen började med en twist på en klassisk whiskycocktail – Manhattan. Istället för whisky var det här Zacapa 23 som skakades med röd vermouth och ett stänk angostura bitter. Fantastiskt god och perfekt en regnig höstkväll!

Rom Manhattan på Cane Rum Society med Ron Zacapa

Så gör man Ron Zacapa – lagring minst 6 år

Vi gick sedan vidare in till ett provningsrum på Cane Rum Society, prytt med upplysta hyllor med olika sorters rom från golv till tak. Grymt härlig miljö att ha en provning i! Under ledning av Charlotte som är varumärkesambassadör på Diageo fick vi först en introduktion i hur Ron Zacapa görs. Den skapades i staden Zacapa i Guatemala år 1976 och har en mycket engagerad Master Distiller vid namn Lorena Vásquez som ligger bakom en stor del av Zacapas framgång.

Spriten görs på saft av sockerrör som sedan lagras i ekfat 2300 meter över havet i området Quetzaltenango. Här uppe är det optimala förutsättningar för att lagra rommen – 17 grader året runt. Tre år lagras rommen, sedan blandar man den med äldre rom och lagrar på nytt i sherryfat. Mer lagring innan man blandar igen och fortsätter lagringen på PX sherryfat.

Ron Zacapa 23 – minst 6 år

Som minst är en del av rommen 6 år – som mest 23 år. Därav får standardrommen namnet Zacapa 23. Till skillnad från whisky där en blended whisky får årsbetäckningen av den yngsta whiskyn som blandas i. Jag som alltid trott att Ron Zacapa 23 var just lagrad minst 23 år – vilken missuppfattning! Men, det gör den ju inte mindre god!

Ron Zacapaprovning – 5 sorter

På denna provning fick vi prova fem sorters Ron Zacapa.

Romprovning på Cane Rum Society med Ron Zacapa
  1. Den vanliga Zacapa 23, som är 40% (589:-). Den rom jag alltid tar om jag ska beställa in en rom på krogen!
  2. Zacapa Edition Negra. Denna är lagrat ett år till på brända amerikanska ekfat. Lite starkare – 45% . men väldigt lik 23;an (799:-)
  3. Zacapa Xo – lagrad ytterligare 2 år på konjaksfat 40%. (1159:-)
  4. Zacapa Limitada. Lagrad 2 år extra på muscatelfat och är lite starkare 45% (919:-).
  5. Zacapa Royal. Rom från husets äldsta fat, slutlagrad på ekfat tillverkade av ekar från fyra kungliga franska skogar! Även den 45% men ett klart hopp upp i pris – 2599:-
Romprovning på Cane Rum Society med Ron Zacapa

Min favorit? Zacapa Limitada – som tack vare att den är 45% istället för 40% får mer tryck i smaken än Zacapa 23 och är lite mindre söt i sin karaktär tack vare lagringen på muscatelfaten. Men den vanliga Zacapa 23 funkar bra för mig än så länge, jag är verkligen en nybörjare inom rom jämfört med whisky. Men gott och kul är det att prova!

Blir ni sugna finns en liknande provning av Ron Zacapa att göra när man vill på Cane Rum Society. Då provar man tre av ovan sorter på egen hand! Adress; Ninni Kronbergs Gata 1 i Hagastaden. Deras webb hittar ni här.

2 kommentarer

  1. Vad roligt med en utvald romprovning med Zacapa med flera varianter. Det finns väl både limitada från olika årgångar till Ron Zacapa XO, Ron Zacapa solera 23, Ron Zacapa El Alma med mera. Zacapa Edition negra är något vi testat för länge sedan men den finns nog fortfarande.

    Vad har ni mer för inriktade provningar?

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...

Restaurang OK OK – ny restaurang på Gärdet

I höstas öppnade en ny restaurang på Gärdet - Restaurang OK OK - som jag hörde talas om...

Glamping på Mauritius – Otentic Eco Tent Experience

Mauritius har massor med fantastiska lyxhotell - men det finns även billigare varianter som glamping på Mauritius. Vi...