Resa till Åre med flyg, tåg eller bil?

Dela inlägget:

Åre är en fantastisk skidort, men den ligger lite avigt till om man bor i Stockholm eller söderut. Jag valde till slut att åka till Åre med flyg, men nedan får ni tre olika varianter att ta er till Åre från Stockholm, med tider, priser, för- och nackdelar! (Priserna är från nu i Januari/Februari så under högsäsong kan det vara dyrare).

Resa till Åre med flyg

Det finns ingen flygplats i Åre, utan närmaste flygplats ligger i Östersund och därifrån är det 1 timme och en kvart med bil eller buss till Åre Station. Så min rutt blev Arlanda Express till Arlanda, SAS till Östersund och sedan flygbuss den sista biten. Att valet för mig föll på denna lösning var dels att jag hade bonuspoäng med SAS jag kunde nyttja till flyget och att jag vill ha en så snabb resa som möjligt denna gång. Nackdelar med att ta flyget är alla byten och tider man får vänta. Det är svårt att nyttja resan till något vettigt. Och att flyget är det sämsta alternativet för miljön, också en viktig aspekt.

Restid till Åre med flyg och flygtaxi:

Jag åkte hemifrån 08.45, var vid Arlanda Express 09.00 och tåg tåget till Arlanda 09.05. Var framme 09.25 och flyget gick 10.40. Jag landade i Östersund 11.40 och flygbussen som gick runt 12.00 var framme i Åre 13.20. Totalt drygt fyra timmars restid om man räknar från T-Centralen.

Flygbussen synkar med flygen och är flyget försenat väntar flygbussen in, så det är ett bra sätt att ta sig från Östersunds flygplats till Åre. Men det var dyrare än jag trodde – 295:- enkel resa – och det finns inga andra alternativ förutom taxi. Man kan ta tåget från Östersund, men då måste man först ta sig in till tågstationen med en annan flygbuss så det blir en onödigt omständlig lösning.

Kostnad flyg till Åre:

  • Arlanda Express t/r 540:-
  • Flygbiljett: De biljetter jag köpte för mina bonuspoäng skulle kostat 700:- st, så 1.400:-
  • Flygbuss: t/r 590:-

Totalt: 2590:- t/r

Resa till Åre med flygResa till Åre med flygResa till Åre med flygResa till Åre med flyg

Restid till Åre med tåg

Flera andra som skulle till samma konferens som jag i Åre tog nattåget. Även fast de bokat en liggplats var de flesta väldigt trötta dagen efter och hade bara lyckats sova några timmar. Dock är ju detta ett klart billigare alternativ än flyg och åker man dagen innan får man nästan en hel extra dag i backen jämfört med att flyga på morgonen som jag gjorde.

Restid till Åre med tåg

Dagtåg till Åre

Tar man tåget och inte har någon brådska är dagtåget ett bra alternativ. Där kan man ju faktiskt jobba nästan en hel dag om man har möjlighet att göra det på distans och jämfört med det flyg jag tog kom man bara fram till Åre Station en dryg timme senare.

Restid till Åre med tåg

Bil til Åre från Stockholm

Budgetalternativet om man är flera stycken är att ta egen bil till Åre. Har man en bil som drar runt en liter bensin per mil blir det runt 1.600:- i bensinkostnader t/r att dela på. Fördelen då är att man är helt flexibel gällande tider och kan maxa timmarna i backen. Nackdelen självklart att det är segt att sitta i en bil så länge och har man kört skidor en heldag innan man sätter sig bakom ratten är man kanske inte den tryggaste föraren.

Bil till Åre

Miljömässigt bästa sättet att ta sig till Åre

Ja, lägger man in miljöaspekten så går flyget bort som alternativ och då är det tåg som gäller. Nästa gång jag ska till Åre ska jag nog testa tåget, tanken att hoppa på det på kvällen och vakna upp framme i Åre är verkligen tilltalande! Med öronproppar borde man kunna få i alla fall några timmars sömn!

Skidåkning, restauranger och after-ski i Åre

Missa inte de andra reportagen om Åre:

 

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...