På Fårup Sommarland – Europas näst bästa nöjespark!

Dela inlägget:

Fårup Sommarland ligger på den Danska västkusten, söder om Skagen ute på landet. Fårup blev förra året utsedda till Europas näst bästa nöjespark av organisationen Kirmes (etta blev en Erneblis Park i Tyskland) så när vi var i krokarna ville vi såklart testa detta sommarland som både har en torr del med bland annat berg-och-dalbanor och ett vattenland.

Det är fin skogsmiljö och rätt stor yta som attraktionerna ligger utspridda i. Vi började med att åka två berg-och-dal-banor som ligger till vänster från ingången sett.

Falken

Falken är en bergochdalbana i trä som efter besöket på Liseberg där vi åkte stora Balder känns lite som en miniatyr. Härlig och bra sug men inte så hög och lång. Perfekt introduktion i trä-bane-bergochdalbanevärlden för nybörjare men inget som gjorde något stort intryck på oss som åkt ganska många träbanor vid det här laget.

Fårup sommarland Danmark

Orkanen

Vi fortsatte med Orkanen – Danmarks längsta berg-och-dalbana där man sitter med fötterna dinglande. Upp till 75 km/h och 453 meter lång. Har ni åkt ”Kvasten” på Gröna Lund så är detta likt men orkanen är längre och färden går även genom en underjordisk rökfylld tunnel. En av de allra bästa attraktionerna tyckte vi.

Fårup Sommarland OrkanenFårup Sommarland Orkanen

Efter orkanen hoppade vi på ett tåg som går genom parken och såg då en stor klätterbana som vi sedan letade upp.

Skattjakten

Skattjakten var en riktigt ambitiös lång hinderbana med bl.a. armgång över vatten, höga broar och klätternät. Lite lägre säkerhetsnivå generellt i Danmark känns det som men inget som störde oss utan kul att det fanns lite utmaningar vi inte var vana vid!

Fårup sommarland Hinderbana Fårup sommarland Hinderbana Fårup sommarland Hinderbana Fårup sommarland Hinderbana Fårup sommarland Hinderbana Fårup sommarland Hinderbana Fårup sommarland Hinderbana

Vi passerade även en studsmattepark och en karusell. Lite roligt att hitta stora attraktioner nästan gömda i gläntor i skogen!

Fårup sommarlandFårup sommarland

Lynet

En av de roligaste berg-och-dalbanor vi åkt! Den börjar med att accelerera till 80 km/h på 2 sekunder och fortsätter sedan i högt tempo upp och ner, med skruvar och kraftiga böjar. Helt klart vår favorit på hela nöjesparken som vi åkte flera gånger.

Fårup sommarland

Rafting

Vi fortsatte med rafting. Här åker man i stora runda gummiflottar längs en fors som kantas av sjörövarskepp, vattenfall, dödskallegrotta och tät skog. Lång färd som går snabbt, riktigt kul. Man riskerar att bli blöt av vatten som stänker eller sprutar in i flotten, precis som man ofta blir på liknande attraktioner. Eftersom regnet hängde i luften när vi var här hade vi med oss regnkläder som vi tog på innan. Perfekt eftersom det även började regna mitt under färden. Regnet gjorde även att få andra besökare ville åka just då så när vi kom till utgången var det ingen som väntade och vi kunde sitta kvar och åka Raftingen en gång till utan att ens behöva gå av!

Fårup sommarland Fårup sommarland Fårup sommarland

Efter vi kört Raftingen ett par varv tilltog regnet och det började regna ganska kraftigt. Min fru och dotter tog skydd i parkens café, medan jag och vår son bytte om till badkläder och körde en intensiv timme i vattenlandet!

Aquapark på Fårup Sommarland

Fårups Aquapark är danmarks största vattenland. Fördelen med 17 grader i luften och regn på ett vattenland är ju att det bara är riktiga entusiaster som vågar sig ut, så det är inga köer till något. Så på en timme hann vi nog åka lika mycket man normalt gör på en halvdag. Vi började med de vanliga vattenrutschbanorna, roligt byggda i olika nivåer där man från toppen åkte en bit i en bana, sedan delade den sig i tre olika varianter. Det fanns även en speed-bana – rak i fyra filer – där man åker på en matta med huvudet före.

Fårup sommarland Aquapark

Sedan sprang sonen in och värme sig i duschen medan jag körde parkens mest utmanande vattenrutschbana – Vandkanonen.

Vandkanonen

Vandkanonen – är en  vattenrutschbana där man får gå in i ett skåp som stängs, sedan öppnas golvet och man faller fritt ner i en vattenrutschbana som går först neråt, sedan uppåt i en åtta med vatten från alla håll. Ingen för den med klaustrofobi. Sjukt otäck.

Fårup sommarland Aquapark

Efter denna hämtade jag sonen som värmt sig i duschen och så körde vi lite fler av parkens vattenrutschbanor som Vandcyklonen där man sugs ner i ett stort avlopp på slutet.

Bild lånad från faarupsommerland.dk

Här finns även en stor bassäng med vågmaskin och massa solstolar. Dock ingen vi nyttjade denna regniga och kalla dag!

Det finns klart fler attraktioner i parken än vi testade denna dag, bland annat en 4d-biograf och ”vattenkanoter” som är en typ av flume-ride. Vi var dock helt nöjda med allt vi hann åka i parken denna dag, hade det varit vackert väder med de köer det ofta innebär hade vi inte hunnit med hälften.

Åk hit!

Fårup liknar ingen park vi tidigare besökt. Vattenlandet är stort och har coola vattenrutschbanor. Nöjesparken har massa häftiga berg-och-dalbanor. Samtidigt känns det litet och personligt, trots den stora ytan det är byggt på. Helt klart en nöjespark ni bör besöka om ni har vägarna förbi!

Fårup har en app med kötider för alla attraktioner, karta etc. Den kan ni ladda ner när ni är i parken där det finns fritt snabbt wi-fi. Det finns ingen fast-pass eller gå-före-kö-lösning att köpa till, så det är bara att köa – eller som vi – komma en regnig dag och slippa köerna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...