Om du väljer detta säte på planet är du självisk visar forskning

Dela inlägget:

Det finns mycket man kan göra för att få en så trevlig och bekväm flygning som möjligt, som att ta med sig brusreducerande hörlurar, något bra att lyssna på, något intressant att läsa och bekväma kläder. Men, det allra viktigaste är kanske var man sitter. Då syftar jag inte på om det är i business eller economy, utan snarare om man väljer att sitta vid fönstret eller vid gången, vilket The Telegraph gjort en intressant artikel om.

Fönsterplats eller plats vid gången i flygplanet?

Det finns ju klara fördelar med bägge dessa platser. Sitter man vid fönstret har man dels en vacker utsikt och kan även kura upp sig mot väggen om man vill sova. Men, man är instängd och det är klart krångligt att ta sig ut och förbi sina medpassagerare om de sover. Framför allt på en långflygning där det är viktigt att då och då gå upp och få igång blodcirkulationen.

Sitter man vid gången kan man gå upp så ofta man vill, men tvingas även upp när man inte vill om passagerarna längre in behöver gå på toa. Man kan sträcka ut sig lite extra, men om man har långa ben finns risk att då bli påkörd av en serveringsvagn eller råka sätta krokben för en annan passagerare.

Så, det handlar dels om huruvida du vill sova eller vara vaken, dels vad du tycker är värst – att störa eller bli störd.

Den optimala platsen blir då i mitt tycke fönsterplats vid en nödutgång. Fördelarna med fönsterplatsen, men så stort benutrymme att man kan gå förbi sina radgrannar utan att de behöver flytta sig.

Om du väljer detta säte på planet är du självisk visar forskning

Vad säger ditt val av plats i flyget om dig?

Det har självklart forskats på detta. Dr Becky Spelman som är psykiatriker på Harley Street’s Private Therapy Clinic säger till Telegraph Travel:

”Passengers who favour the window seat like to be in control, tend to take an ‘every man for themselves’ attitude towards life, and are often more easily irritable. They also like to ’nest’ and prefer to exist in their own bubble.”

De som hellre sitter vid gången är då av en mer omtänksam natur och lite mer reserverade. Psykologen Jo Hemmings håller med, hon säger:

“Aisle passengers are often more sociable and definitely more amenable as people. They are also more likely to be restless flyers and less adept at sleeping on planes.”

Så här bokar du den plats du vill ha i planet

  • Gå in och boka den plats du vill ha så snart du kan checka in online, ofta 24-48 timmar innan avgång
  • Om ni är två personer som reser tillsammans – boka en plats vid fönstret och en vid gången. Har ni tur blir sätet mellan er ledigt och om det bokas är det högst troligt inga problem att byta bort till en av era platser.

Vilken plats är den populäraste i planet?

Expedia gjorde en undersökning för ett par år sedan, där 55% valde fönsterplats medan 45% valde gången. Men undersökte senare vilken plats man var villig att betala extra för att få och då var 34% beredda att betala för en garanterad fönsterplats medan 16% för en plats vid gången.

Man har helt struntat i att forska i hur man ser på att välja mittensätet, då det så uppenbart är det sista valet för de allra flesta!

Om du väljer detta säte på planet är du självisk visar forskning

Jag tillhör den själviska personlighetstypen som helst vill ha en fönsterplats, vilken plats gillar du? Kommentera gärna!

 

11 kommentarer

  1. Fönsterplats för att kunna fota mär jag är själv. Gärna gång plats med ett barn i knä… smått å
    Sitta stilla å vill inte besvära den bredvid…

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...