Nuet by Zacapa 2.0 – en popup som vill få oss att ge middagen den tid den förtjänar 

Dela inlägget:

För ett år sedan var jag på premiären av pop-up-restaurangen Nuet, som syftar till få oss att stanna upp och fokusera på smaken, doften, konsistensen samt att vara närvarande i stunden när vi äter. I veckan var det dags för Nuet by Zacapa 2.0, där man tagit konceptet ett steg längre.

Precis som tidigare är det Stjärnkocken Edin Dzemat som tagit fram recepten och lagar maten, men i år är det Josephine Sondlo, en av världens bästa bartenders, som tagit fram matchande cocktails till rätterna.

Nuet by Zacapa Nuet by Zacapa

Mindfulness vid middagen

För att ge gästerna en extra skjuts i att pausa från vardagen är det foto- och mobilförbud under middagen och man ombeds att stänga av alla prylar och lägga dem i en liten ask under middagen. Dessutom har man anlitat Maria Helander som är expert på mindful eating som under kvällen ger oss små tips om vad man kan göra för att stanna upp och verkligen smaka på det man äter. En sak som är viktigare än man kanske kan tro. I en undersökning genomförd av Kantar Sifo lägger var vi allt mer tid på att handla och laga mat, men allt mindre tid på att äta och verkligen smaka på den.  Var tredje person lägger endast 5-15 minuter på att äta middag under vardagarna, och för unga mellan 18-30 gäller detta nästan hälften.

Nuet by Zacapa

Mat och dryck på Nuet by Zacapa

Middagen inleds med ett glas champagne och när vi slår oss ner dämpas belysningen och violinisten Andreas Bernitt framför ett specialskrivet stycke som verkligen får oss att släppa tankarna på vardagen. ”Nästan meditativt” säger min trevliga bordsgranne som jag känner igen väldigt väl men inte kan placera. Efter en stund inser jag att det är Daniel Lakatosz som kom 2:a i Sveriges mästerkock förra året och det var riktigt kul att få höra hur inspelningarna gick till, vad en synk är och om deras resa till Japan.

Sammanbitna försöker vi identifiera smakerna!

Menyn på Nuet

Vi vet inte vilka rätter som ska serveras eller vad de cocktails som kommer in innehåller, men vi har fått små kort med samtliga ingredienser listade. Så när den första cocktailen kommer in börjar vi genast att smaka och fundera på vad som skapar den speciella smaken av hav och hur man egentligen lagat ostronrätten.

Nuet by Zacapa

Middagen fortsätter med ambitiösa smårätter med komplexa och goda smaker. Jag brukar vanligen inte analysera det jag äter på detta sätt men när jag väl kom in i det var det riktigt kul att med mina bordsgrannar försöka pricka alla ingredienser av det vi åt och drack. En del i upplevelsen är att prata sig fram till vad det är man serverats så jag avslöjar inte mer än så!

Nuet by Zacapa Nuet by Zacapa Nuet by Zacapa

Kvällen avslutades med att Andreas spelade ytterligare ett stycke innan vi fortsatte ut i den kalla novemberkvällen och fick sätta på mobilerna igen. En fantastisk kväll som verkligen (igen) fick mig att stanna till och vara mer i Nuet.

Sugen på att testa Nuet? Det finns två sittningar när konceptet gästar restaurangen Paradiso i Stockholm den 24/1. Biljetter dit hittar du här.

Det var fotoförbud för alla gäster – utom för Frida Möller och Beata Holmgren som tagit samtliga bilder! 

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...