Medelhavet möter kontinenten i Ljubljana (gästinlägg/samarbete)

Dela inlägget:

Slovenien – ett intressant land jag inte varit i ännu men det vore så kul att åka dit. Extra kul därför att idag ha ett gästinlägg om just Slovenien och Ljubljana som skrivits av Digital Whiskers:

Intresset för Slovenien ökar

Den vackra men än så länge mindre kända slovenska huvudstaden Ljubljana håller på att etablera sig som ett av Europas vackra weekendmål. Slovenien är ett av de mindre länderna i Centraleuropa, med lite drygt 2 miljoner invånare. Ljubljana mäter knappt 300 000 invånare och är en av de minsta huvudstäderna i EU. Allt detta talar dock bara till Ljubljanas fördel. Man lyckas hålla lika hög klass på underhållning, arkitektur, kulinariska utsvävningar, mode och kultur som vilken annan huvudstad som helst i Europa. Den lilla storleken gör dock att allt detta är nära till hands och att förorternas urbana uttryck smittar av sig på innerstan. Du har aldrig långt att gå mellan en helvegetarisk falafelrestaurang med graffiti-konst till att äta förstklassig traditionell husmanskost i en barockbyggnad.

Ljubljana är fortfarande ingen turistfälla, men några kändisar har redan upptäckt charmen i denna pärla vid Adriatiska havet. Det kända ansiktet från World Series of Poker, Kara Scott, njuter inte bara av chansen att slappna av mellan hennes rapportering från de prestigefyllda turneringarna med stora insatser, utan stadens mat och naturliga skönhet lockade så mycket att hon numera bor där permanent. Hennes kärlek till staden grundas delvis i de många parkerna och Ljubljanas mål att bli en helt grön stad. Innerstaden är full av promenadstråk där bilar inte kan köra och som turist i Ljubljana är det ett rent nöje att bara strosa omkring och uppleva mixen av kulturer som möts här. Du hittar typisk kontinental mat som mustiga gulascher, knödel, korvar av olika typer, men också mycket medelhavsmat som skaldjur och fisk. Närheten till Italien bjuder också in till pasta och pizza med riktigt bra lokala viner. Sloveniens druvor exporteras inte och därför kan du testa viner som du inte kan köpa på hemmaplan.

Slovenien för foodies

Den givna sevärdheten som du bör besöka under en weekend i staden är slottet som ligger i centrum på en kulle med vacker utsikt de flesta dagar om året. Ljubljana är fullt av små hantverksbutiker i gamla byggnader med spår av inflytande från medeltidens Venedig och Habsburg. Dessa gator är dessutom bilfria och täckta av uteserveringar under sommarhalvåret. Varje fredag hittar du en high end food market, Odprta Phuna, där Ljubljanas topprestauranger erbjuder mat, vin och förstklassiga cocktails på en pittoresk uteservering. Det mesta av maten på Ljubljanas restauranger är lokal förankrad, både när det gäller recept och råvaror. Eftersom Slovenien är ett litet men mycket bördigt land är nästan allt närproducerat och man upprätthåller en stolt mattradition. Den som först tog fine dining till Ljubljana var Janez Bratovz som idag äger och fortfarande lagar mat på JB, en av de kändaste restaurangerna i landet som är medtagen på San Pellegrino’s topp 100-lista över världens bästa restauranger. Detta är stället du går till om dina smaklökar är i särklass kräsna.

Prisvärda restauranger i Ljubljana

Pri Skofu är stadens mer prisvärda alternativ med en varierande meny. Kocken går till marknaden varje dag och väljer sedan ut dagens rätt efter de råvaror han hittar av bäst kvalitet. Alternativa Tozd har sitt eget kafferosteri och erbjuder vin, plockmat och cocktails framåt kvällarna. Där kan du också köpa precis vad du vill ha från inredningen där allt är till salu.

Läs mer om Ljubljana på visitljubljana.com. Inlägg i samarbete med Digital Whiskers.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...