Mariebergsskogen i Karlstad – härlig stadspark för hela familjen

Dela inlägget:

Mariebergsskogen är en stor park mitt i centrala Karlstad. Här finns bland annat lekplatser, jogging- och promenadspår, en liten djurpark, restauranger och en sandstrand. En perfekt utflyktsplats, öppen året om och fri entré. Mariebergsskogen donerades till Karlstad stad år 1895 av dr Conrad Höök, med villkoret att ”ägorna skulle vårdas och bevaras” – och det har man lyckats bra med!

Ta båtbussen till Mariebergsskogen

Man kan ta vanlig buss eller bil hit, men det mysigaste sättet att ta sig till Mariebergsskogen är helt klart båtbussen. Den går mellan Cafe Slussvakten i city till Mariebergsskogen en gång i timmen hela sommaren, kostar som en vanlig bussbiljett och färden tar en dryg halvtimme.

Mariebergsskogen i Karlstad BåtbussMariebergsskogen i Karlstad Båtbuss

Lekplatser i Mariebergsskogen

Det finns flera fina lekplatser, med allt från sandlådor till klätterställningar och armgång. Det finns även en del experiment man kan göra, som att skapa en virvel i ett stort vattenglas. Har man lite  mindre barn kan en trollvandring i skogen vara kul, vi gjorde inte den men det gjorde min resebloggarkollega Lina  -läs mer om den här.

Mariebergsskogen i KarlstadMariebergsskogen i KarlstadMariebergsskogen i KarlstadMariebergsskogen i Karlstad

Mariebergs strandängar

Den häftigaste delen av Mariebergsskogen ligger på den västra sidan och kallas Mariebergs strandängar, ett fågelrikt natur- och strövområde. På strandängarna betar kossor och håller på så sätt strandängarna öppna vilket skapar en naturlig miljö för våtmarksfågel (även om vi inte såg en enda fågel denna dag!). Det finns träspångar uppbyggda,  som man kan promenera på och från ett högst fågelskådningstorn har man en fantastisk utsikt!

Mariebergs strandängarMariebergs strandängarMariebergs strandängar

Mariebergs strandängar
Blir man trött finns gott om bänkar längs promenadstigen.

Naturum i Mariebergsskogen

Naturum i Mariebergsskogen är ett naturmuseum om de växter och djur som finns just här i Värmland. Museet ligger vackert med en stor terrass mot vattnet. Fint och pedagogiskt uppbyggt och här skulle man kunna spendera flera timmar om man kommer en mulen eller kall dag!

Naturum i MariebergsskogenNaturum i MariebergsskogenNaturum i MariebergsskogenNaturum i Mariebergsskogen

Mat och restauranger i Mariebergsskogen

Många har med sig picnic hit och det finns fem grillplatser där man kan grilla (om man tar med egen grillkol). Det finns även flera cafeér och restauranger, bland annat nyöppnade Terassen Gastro där vi åt lunch. Här finns både fika och mat som räksmörgåsar, varmrökt lax eller ryggbiff (som vi tog efter förslag från vår servitör). Snygga rätter där man ansträngt sig lite extra i uppläggningen!

restauranger i Mariebergsskogenrestauranger i Mariebergsskogen

Lillskogen – Mariebergsskogens djurpark

Våra barn älskade små djurparker som lillskogen när de var små. Här finns bland annat kaniner, små ponnyer, grisar, getter och kor. Många kan man klappa! Även med större barn är det kul att gå en sväng hit, missa inte de bräkande getterna som man inte kan hålla sig för skratt när man hör!

Lillskogen - Mariebergsskogens djurparkLillskogen - Mariebergsskogens djurpark

Sammantaget – en riktigt härlig park med saker som passar både små och stora barn såväl som för vuxna som vill gå en promenad på strandängarna och äta en god lunch! Här finns även en fin sandstrand – perfekt om man vill spendera en heldag här!

Läs mer om Mariebergsskogen på den officiella webbsidan här.

Resan till Karlstad gjordes i samarbete med Karlstads turistbyrå, men åsikter och synpunkter är som alltid mina egna!

3 kommentarer

    • Jo, båtbuss heter den så klart – inte vattenbuss som jag skrev först (nu ändrat!). Jo, denna parken var klart mysigare än jag trodde!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...