Hyra bil i Barcelona och mina utflyktstips i Katalonien

Dela inlägget:

Att hyra bil i Barcelona för att ta sig runt i Katalonien är verkligen smidigt. Det är bra vägar, tydligt skyltat och det finns så mycket att se bara en kort biltur från Barcelona. Vi hyrde bil för vår påskvistelse i Katalonien och här kommer våra tips för er som funderar på att hyra bil i Spanien!

Välj rätt väg!

Det finns på mellan många orter både en äldre gratisväg och en nyare tull-väg, där det kostar mellan 15-50 sek att passera.

Hyra bil i Barcelona
Gratisvägarna är även de i bra skick!

Vi märkte att det knappt skilde något i tid mellan vissa av dessa vägar så efter några dagar ställde vi in på Google Maps att ”undvika vägar med tull”. Men har man bråttom eller hamnar i rusningstrafiken kan det såklart vara värt att betala lite extra för en expressväg

Parkera i Barcelona

Vi bodde i ett hus utanför Barcelona men tog hyrbilen in till Barcelona två gånger och hade först tänkt ställa oss på gatan, men insåg snabbt att samtliga parkeringsplatser på gatorna inne i city är för invånarna i stan, inte turister. Man kan där inte köpa parkeringsbiljetter utan det är endast för de som bor i kvarteren.

Hyra bil i Barcelona

Vi ställde oss istället i ett parkeringshus nere vid marinan som bara kostade 20 Euro per dag – helt ok! Sök efter ”parkering” på Google Maps så för ni upp parkeringshus nära där ni är.

Parkera i Barcelona

Bor man lite i utkanten av Barcelona kan man dock ofta ställa sig och parkera på gatan.

Utflyktstips i Katalonien

  • Monestir de Montserrat – ett kloster högt upp på toppen av berget Montserrat, byggt redan på 1100-talet. Ca 60 minuter från Barcelona med bil.
  • Pals i Costa Brava – en medeltida by med en fantastisk risrestaurang. Ca 90 minuter från Barcelona med bil.
  • Platja d’Aro på Costs Brava-kusten. Lång sandstrand, bra shopping och massor med restauranger. Ca 70 minuter från Barcelona med bil.
  • Besök en vingård, till exempel Abadal Winery – en av många vingårdar i Katalonien. Ca 70 minuter från Barcelona med bil.

Navigera med Google Maps

Som alltid kör vi med Google Maps för navigering. Så smidigt. Sedan länge ingår Spanien i gratis dataroaming så man kan använda sin vanliga mobildata även för att navigera sig fram! Vill du spara på din datatrafik är ett tips att ladda ner en offlinekarta hemifrån där du har wi-fi.

Åldersgräns för hyrbil i Spanien

I Spanien kan man som i Sverige ta körkort när man är 18 år, men många hyrbilsföretag har en 21-årsgräns. Dessutom tar många ut en extra avgift om föraren är under 25

Vilka dokument behöver man för att hyra en bil i Spanien?

Det vanliga – körkort, pass och ett kreditkort.

Hyr en större bil direkt

Fundera igenom hur stor bil ni vill ha innan ni hyr och boka rätt storlek. Det är i stort sett alltid dyrare att uppgradera till en större bil där ni hämtar ut den.

Teckna inte onödiga tilläggsförsäkringar

När man bokar sin hyrbil online ingår en grundförsäkring. När man sedan hämtar ut den kommer säljaren försöka sälja på en tilläggsförsäkring som självriskreducering. Det många inte vet är att det ofta ingår denna typ av försäkring i kreditkortet man betalar med. T ex så ingår det i Swedbanks betal- och kreditkort Mastercard med upp till 10.000:-. Kolla upp med din bank innan resan vad som gäller för just dig och ditt kort.

Besiktiga bilen och fota innan du hämtar ut den.

Om du tecknat tillägg för självriskeliminering kan du strunta i att besiktiga bilen. Eventuella småskador är ändå utan kostnad så det spelar ingen roll om de fanns där innan du hyrde. Men om du inte tar denna extraförsäkring – kolla bilen noggrant och ta bilder med mobilen på ev småskador och se till att biluthyrare antecknar alla skador som du hittar så du senare inte blir anklagad för något du inte orsakat.

Hyr bilen på en site där alla leverantörer finns med

Detta inlägg görs i samarbete med Hyrbilguiden.se som sammanställer och jämför priser från hundratals bolag som Avis, Hertz, Alamo, National, Europcar, Sixt, Thrifty, Budget och Advantage. Ett bra tips om ni ska hyra bil i Barcelona är att starta på deras site!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...