Golden Circle på Island – vattenfall, geisrar och fantastisk natur

Dela inlägget:

En stor anledning till att många reser till Island är den fantastiska naturen. Många har dock inte så lång tid på plats och för alla oss är Golden Cirkle på Island perfekt. Det är en dagstur runt tre av Islands mest spektakulära naturupplevelser inom rimligt avstånd från Reykjavik.

Golden Circle på Island – vattenfall, geisrar och fantastisk natur!

Golden Circle tar dig till Nationalparken Þingvellir, Geysir där aktiva gejsers sprutar fontäner av vatten var femte minut och det stora vattenfallet Gullfoss. Det arrangeras massor med turer hit, men man kan lika gärna ta en egen hyrbil. Fördelen med det senare alternativet är att man kan stanna hur länge man vill på respektive plats och dessutom göra bonusstopp på vägen!

Gullfoss vattenfall

Vårt första stopp på Golden Circle var vattenfallet Gullfoss. En gång i tiden nära att omvandlas till vattenkraftverk, men stora protester gjorde att det räddades. Numera är det ett av Islands landmärken. 32 meter högt i två steg, där det högsta är hela 21 meter. Oerhört pampigt!

Golden Circle på Island Gullfoss

Golden Circle på Island Gullfoss

Golden Circle på Island Gullfoss

Golden Circle på Island Gullfoss

Gejsrar vid Haukadalur

Det geotermiskta området Haukadalur nämns i skrifter redan från 1294, när de varma källorna aktiverades av en stor jordbävning. Idag är det ett av de mest populära platserna att besöka på Island och här finns bland annat gejsrarna Strokkur och Geysir. Den sistnämnda är en gesier som gav namnet till fenomenet gejser men som får utbrott sällan. Stokkur däremot får utbrott var 5-10 minut och det är en riktigt häftig syn när den plötsligt börjar bubbla och sekunden senare sprutar upp en tjock stråle hett vatten rakt upp i luften som förångas och sakta försvinner. Vid Haukadalur finns totalt 40 heta källor.

Golden Circle på Island Gejsrar vid Haukadalur

Golden Circle på Island Gejsrar vid Haukadalur

Golden Circle på Island Gejsrar vid Haukadalur

Golden Circle på Island Gejsrar vid Haukadalur

Golden Circle på Island Gejsrar vid Haukadalur

Nationalparken Þingvellir

Denna nationalpark ligger i en dal som markerar gränsen mellan de nordamerikanska och eurasiska tektoniska plattorna. Söder om parken ligger Þingvallavatn, Islands största naturliga sjö. Utsikten härifrån är helt fantastisk och jag skulle kunnat stanna bara här en hel dag. Många gör också hikes i denna nationalpark i dagar och det finns flera tältplatser.

Nationalparken Þingvellir

Nationalparken Þingvellir

Nationalparken Þingvellir

Nationalparken Þingvellir

Nationalparken Þingvellir

Dessa tre platser är de man får se om man åker på en arrangerad tur. Vi hade en egen buss och fick även några bonusstopp:

Vattenfallet Faxi

Detta vattenfall ligger på vägen till Gullfoss från Reykjavik och vi stannade till här som ett bonusstopp. Det var smart att ta vattenfallen i den ordningen, när vi kom hit var det riktigt coolt, men efter Gullfoss hade man inte blivit lika imponerad!

Vattenfallet Faxi

Laxness Horse Farm

Gillar man hästar och att rida är ett stopp på Laxness Horse Farm ett hett tips. Det ligger på vägen tillbaka mot Reykjavik från Þingvellir och arrangerar 2-timmarsturer på islandshäst. Tänk bara på att inte kalla hästarna för ponnys – då blir Islänningarna mycket förnärmade. Man är stolt över sina hästar och låter inga andra typer av hästar få komma in i landet. På Laxness har hästarna det riktigt bra. Hela 400 hektar har de 116 hästarna på sig att strosa omkring på. Under sommarmånaderna används alla för att ta ut turister på, men under resten av året har de ett väldigt fritt liv!

Laxness Horse Farm

Laxness Horse Farm

Köra Golden Circle på Island i egen bil

Köra Golden Circle på Island i egen bil

Som sagt, det är inga problem att köra egen bil och det går helt vanliga vägar till alla platserna ovan så det behövs ingen terrängjeep. Några saker att tänka på bara:

  • Håll koll på väderprognoserna. Vädret växlar snabbt och man vill inte vara ute på dessa vägar när det är riktigt hård vind.
  • Stanna inte mitt på vägen. Det finns fantastiskt mycket att se och fota längs med vägarna, men stanna inte mitt på vägen utan kör av på de platser som finns lite här och där.
  • Det är ingen entré eller liknande till någon av dessa platser och heller inga parkeringsavgifter.

Alla bilder ovan har jag tagit med en Huawei Mate 20 pro som jag fortfarande testar och lär mig allt mer om, en helt grym mobilkamera på resan. Den översta bilden togs dock med en systemkamera av Helena från Freedomtravel som också var med på resan!

Läs mer om Island

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...