Matochresebloggen
Food & Fun i Reykjavik
Island Resor Restauranger

Food & Fun i Reykjavik – pop-up restauranger med internationella kockar

Februari och Mars är månader med lågsäsong vad gäller turismen på Island, vilket bland annat gör att det är klart mindre folk på alla utflyktsmål och priserna på hotell är lägre. Egentligen en perfekt tid att resa hit alltså och för att locka lite extra turister till denna period arrangeras även varje år i slutet av Februari matfestivalen Food & Fun.

Food & Fun i Reykjavik – 20 pop-up restauranger med internationella kockar

I år var det 18:e året som festivalen arrangerades. Upplägget är att Isländska och internationella kockar sätter upp speciella Food & Fun-menyer som serveras på ett 20-tal olika restauranger runt om i Reykjavik, med två sittningar varje kväll. Tidigare har det bara varit längre avsmakningsmenyer, men i år har man ändrat så vissa restauranger även serverar en a la carte meny där man kan välja enstaka rätter.

Reglerna är att kockarna ska använda isländska råvaror så långt det är möjligt. På avsmakningsmenyerna måste exempelvis både torsk och lamm i någon form vara med.

I slutet av veckan, efter att en jury ätit sig igenom alla avsmakningsmenyerna, utses en vinnare som får utmärkelsen “Food and Fun Chef of the Year”. Den weekend jag var på Island hann jag testa två menyer och det var riktigt bra.

Food & Fun mingel hemma hos Islands president

Innan första middagen var vi i egenskap av press hembjudna till Islands president på Food & Fun mingel. Där var även bland annat alla kockar som deltog och arrangörerna av Food & Fun. Perfekt för en matnörd som mig för att kunna ställa massa frågor om festivalen och till kockarna om hur de tänkte när de komponerade sina menyer.

Food & Fun i Reykjavik

mingel hemma hos Islands president

mingel hemma hos Islands president

mingel hemma hos Islands president

Jag med Sasu Laukkonen vars meny vi åt senare samma kväll.

mingel hemma hos Islands president

Riktigt kul och nästan overkligt att vara gäst hos presidenten, som var en avslappnad man med mycket humor. Han höll ett kort tal som bland annat handlade om Islands dåliga rykte vad det gäller mat, med exempel som att fraser som “strange food in Iceland” har miljontals resultat!

Tanken är att denna matfestival ska hjälpa till att höja nivån hos landets kockar, ge ny inspiration och på öka landets gastronomiska rykte.

Redan dag finns åtta restauranger i lilla Reykjavik med i Guide Michelin, dock inga med stjärnor utan nivån under  – BIB gourmand och The Plate.

Sasu Laukkonen från Ora i Helsingfors

Vår första meny åt vi på restaurang Geiri Smart, som ligger mitt i Reykjavik restaurang- och barkvarter. Här var menyn komponerad av Sasu Laukkonen som driver den en-stjärniga restaurangen Ora i Helsingfors.

Vi inledde med en cocktail som bar namnet Food & Fun Coctail. En variant på Whisky Sour som var riktigt uppfriskande och satte fart på smaklökarna.

Food & Fun i Reykjavik

Food & Fun i Reykjavik

Långbord med de andra resebloggarna som var med och Lea från Icelandair som är med och arrangerar Food & Fun

Menyn inleddes med små appetizers att dela på och fortsatte med en radda rätter som var lika vackra som goda.

Food & Fun i Reykjavik

Food & Fun i Reykjavik

Food & Fun i Reykjavik

Food & Fun i Reykjavik

Food & Fun i Reykjavik

Food & Fun i Reykjavik

Food & Fun i Reykjavik

Food & Fun i Reykjavik

Favoriterna var chipsen med rökt lax som kom in som entré och bräserat lamm som verkligen smälte i munnen.

Ryan Rodgers från Mielcke & Hurtigkarl i Köpenhamn

Den andra menyn vi åt var komponerad av kanadensaren Ryan Rodgers, som dock arbetar i Köpenhamn.

Ryan Rodgers från Mielcke & Hurtigkarl

Jag och Ryan Rodgers

Där driver han Mielcke & Hurtigkarl som nyligen utsågs till Danmarks tredje bästa restaurang i White Guide. Ryans meny serverades på restaurang Vox som ligger i hotell Hilton i utkanten av stadskärnan.

Här startade jag istället för en cocktail med den lokala ipan Borg som var riktigt bra.

Ryan Rodgers från Mielcke & Hurtigkarl

Menyn här var en femrätters som startade med små blad fyllda med fermentedade plommon, kyckling och shizo. Sen kom det in en rökt havsaborre på en dillspegel med ett “snötäcke”. En rätt som verkligen såg ut och smakade som man tänker sig att Island skulle göra om man kunde ta en tugga.

Ryan Rodgers från Mielcke & Hurtigkarl

Ryan Rodgers från Mielcke & Hurtigkarl

N

Ryan Rodgers från Mielcke & Hurtigkarl

Näst godast på menyn var tredje rätten, confiterad torsk med en knallgul sås på butternut squash. För den godaste var lammrätten som kom in helt enkel med en liten sallads- och örtbukett och en klick bränd grädde. Den grädden var så galet god att jag bad att få in lite mer. Måste testas att göra hemma!

Ryan Rodgers från Mielcke & Hurtigkarl

Ryan Rodgers från Mielcke & Hurtigkarl

Ryan Rodgers från Mielcke & Hurtigkarl

Ryan Rodgers från Mielcke & Hurtigkarl

Ryan Rodgers från Mielcke & Hurtigkarl

Grymt trevligt och gott – verkligen en matfestival i min smak!

Fakta om Food & Fun Festival

  • Arrangeras i Reykjavik slutet av Februari varje år
  • Fasta 5-rätters avsmakningsmenyer som kostar 8900 ISK (runt 740:- SEK). Matchande vinpaket ungefär lika mycket till.
  • Läs mer på den officiella hemsidan här.

Delar av programmet gjordes i samarbete med Icelandair – tankar och åsikter är som alltid mina egna.

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply