Bar Central – ett söderställe på Östermalm med mat från Centraleuropa

Dela inlägget:

Det är kul hur Östermalm börjar få annat än fine-diningkrogar och pizzerior. För några veckor sedan testade vi Östermalms första tapasrestaurang och nyligen var vi på Bar Central som serverar rejäl mat från centraleuropa och tjeckiskt öl i stora ölsejdlar. Ägaren Robert Rudinski har sedan tidigare en Bar Central vid Nytorget på söder och nu finns det även en restaurang på Birger Jarlsgatan 41.

Vi hittade Bar Central via Thefork.se’s ”restauranger nära mig”-funktion och bokade bord direkt via appen innan vi gick dit. Tur var det, för vi måste ha bokat sista lediga bordet – stället var proppfullt.

Bar Central

Charkbräda på Bar Central

Vi börjar med att dela på en bräda med blandade centraleuropeiska charkuterier – prosciutto, korvar, surkål och picklade tomater. Till det en färsk opastöriserad Pilsner Urquell som importeras på fat från Plzen. Som att vara i Tjeckien, supergott!

Bar Central Bar CentralBar Central

Schnitzel och Schweinhaxe på Bar Central

Barnen tar in en varsin schnitzel och jag tar en Schweinhaxe – ugnsrostat fläsklägg med rostad lök och potatis, surkål och dragonsky. En tjock svål på toppen av rätten som jag provade, men som var aldeles för fet för min smak. Resten av rätten var dock supergod. Speciellt de picklade tillbehören är verkligen något jag gillar.

Bar Central

Bar Central
Glutenfri Schnitzel som kom in som baconlindad rulle – perfekt!
Bar Central Bar Central

Efter den rejäla förrätten och bastanta huvudrätten var vi så mätta att vi inte orkade någon dessert. Men på menyn finns läckra ungerska desserter som  Ungerska pepparkaksmunkar med plommonkompott och glöggsorbet eller Äppelstrudel med valnötter, russin och vaniljglass – de får vi testa nästa gång!

Ett perfekt avslappnat ställe för er som vill uppleva äkta centraleuropeisk mat och dryck – så här års passar denna ganska feta mat lite extra bra. Gillar man inte öl finns även en ”riesling-betonad vinlista”.

Adress: Birger Jarlsgatan 41
Telefon:
Boka bord här.

Inlägget görs i samarbete med Thefork, men åsikterna är som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

En dag i Oostende i Flandern – sommarstad vid havet

Mitt första stopp på min pressresa i Flandern var Oostende, en stad vid kusten som är en populär...

Hästräka – en delikatess i Flandern med 500-årig historia

Att fånga hästräkor vid kusten i Belgien har en lång tradition. Numera sker den mesta fångsten med trålare,...

Flanders Finest 2023 – 12 stjärnkockar lagar sina signaturrätter

Flanders Finest 2023 - det är tredje gången som detta matevenemang arrangeras i Flandern - en region i...

Hooja sour – Fredagsdrinken med banan, melon, kiwi och citron

Ända sedan jag hörde Hoojas "Banan, melon, kiwi och citron" har jag varit sugen på att se hur...